Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
problem z prywatną uczelnia...
Autor Wiadomość
pawel23 
Rozmowny

Wysłany: Sro 25 Lut, 2009   problem z prywatną uczelnia...

Wiem że to nie forum prawne, ale mam nadzieje że ktoś mi może pomóc :mrgreen:

W czerwcu złożyłem "papiery" do dwóch prywatnych uczelni w Radomiu, od jednej otrzymałem list że zostałem przyjęty i zapraszają mnie do nauki (druga nie dała żadnej odpowiedzi). Rozpocząłem naukę w tej pierwszej, zaliczyłem pierwszy semestr. Jest wszystko ok, aż do dzisiaj, kiedy przyszedł do mnie list z że zostałem skreślony z listy studentów tej drugiej z powodu "zaległości w płatnościach". Wyszło tego ponad 1600 złoty... Wszystko fajnie, tylko że ja nawet nie wiedziałem że jestem/byłem ich studentem, a w szkole byłem tylko raz (jak składałem dokumenty). Tak więc czy będą chcieli teraz wyegzekwować ode mnie te pieniądze? Jeśli tak to mogę się jakoś bronić? :neutral:

Proszę o pomoc :smile:

Reklama

Kocur 
Maniak

Wysłany: Sro 25 Lut, 2009   

Jeśli tylko złożyłeś papiery, a nie podpisałeś umowy z uczelnią to nic Ci nie grozi. Gorzej, jeśli coś podpisałeś przy składaniu papierów :P

pawel23 
Rozmowny

O kurde, nie wiem czy nie podpisałem ślubowania jakiegoś :neutral:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

no to ładnie się wpakowałeś :D

pawel23 
Rozmowny

Taa, tylko że ja nie wiedziałem że jestem studentem tej uczelni. Nie dali mi żadnej informacji o tym czy zostałem przyjęty czy nie. Może to być jakiś argument w ewentualnej walce z nimi?

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Poproś o przesłanie uwierzytelnionej kopii dokumentów na podstawie których ich zdaniem powstało Twoje zobowiązanie i została wystawiona faktura. Będziesz wiedział w co grają. A w ogóle odżałuj na wizytę u radcy prawnego, nie będziesz się stresował. Tylko najpierw zdobądź te kwity, bo będziesz musiał iść dwa razy :mrgreen: .

pawel23 
Rozmowny

Dzięki za rzeczową odpowiedź maziek :smile: Jutro pójdę na tą uczelnie i spróbuje coś załatwić. Na razie przysłali mi tylko wiadomość że skreślili mnie z listy studentów z uzasadnieniem
Uzasadnienie napisał/a:
Skreślenie następuje z powodu zaległości opłat czesnego 1651,85 zł.
Ale spodziewam się że niedługo otrzymam wiadomość że muszę zapłacić za "naukę".

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Spox. Jak mawiał "dziadek" Piłsudski - tylko niczego nie podpisuj :mrgreen: .

pawel23 
Rozmowny

www.forum.prawnikow.pl napisał/a:
"Złożenie papierów" to tak szerokie pojęcie, że możemy tam włożyć niemal wszystko. Proszę sięgnąć do dokumentów i sprawdzić co konkretnie podpisał Pan ze szkołą, która domaga się zapłaty. Możemy się jedynie domyślać, że złożenie papierów w tym wypadku oznaczało zawarcie umowy o kształcenie. Nie podjęcie nauki nie zwalniało Pana od zapłaty należnej szkole opłacie.

i
www.forum.prawnikow.pl napisał/a:
Brak informacji o przyjęciu nie ma znaczenia jeśli były to studia o profilu bez postępowania kwalifikacyjnego (czyli przyjmowali każdego, kto zawarł z nimi umowę).

Trochę mnie to podłamało :???:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 26 Lut, 2009   

O wlasnie, bo moglo byc tak, ze do szkoly sa przyjmowani wszyscy, ktorzy zloza tam "papiery" i to moze tlumaczyc fakt, ze pozniej niczego Ci nie przyslali.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Generalnie szkoły prywatne działają według zasady z następującego dowcipu:
Przychodzi facet do knajpy, zamawia schab, buraki, ziemniaki i kompot. Zjada. Prosi kelnera o rachunek a tam:
Schab - 8 zł
Ziemniaki - 3 zł
Buraki - 3 zł
Jak przejdzie - 7 zł
Kompot - 5 zł
=======
Cena: 26zł
Facet woła kelnera i pyta: "Panie, a co to jest Jak Przejdzie?" a kelner: "Cholera, nie przeszło...."

Fakt faktem, najważniejsze jest żeby dobrać się do tego co podpisałeś. I teraz jeśli jest to tylko złożenie dokumentów aplikacyjnych to nic im nie musisz płacić, bo to wezwanie do zapłaty to jest "jak przejdzie". Jeśli zaś podpisałeś umowę o świadczenie usług edukacyjnych to na takim dokumencie powinno być wyraźnie: UMOWA i Twoje dane z peselem, adresem meldunkowym, etc. Umowę taką musisz mieć także TY. Jeśli uczelnia Ci jej nie dała, to możesz próbować unieważnić taką umowę w sądzie. Nie sądzę, byś tak istotny dokument wyrzucił, więc poszukaj dobrze.
A tak w ogóle to całkowicie zgadzam się z maźkiem - skoro uczelnia ma roszczenia względem Ciebie, to niech pochwali na jakiej podstawie, skoro sami cichutko siedzieli. Jestem przekonany, że już wiele osób podobnie spuścili w kanał i na pewno wiele osób bez szemrania zapłaciło, wszak do prywaciarzy biedota nie idzie, a tych się nie żałuje tylko żyłuje.
Z tym wizytą u radcy prawnego to uważaj, żebyś przypadkiem nie został z rachunkiem u prawnika na kwotę przewyższającą roszczenia uczelni :twisted: a najlepiej jeśli masz jakiegoś znajomego adwokata, który spojrzy na kwity za friko.

[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 08:48 ]
A i tak na marginesie:
Witamy w dorosłym życiu. Patrz co podpisujesz, nie przejmuj się nerwowymi spojrzeniami i westchnieniami w stylu "nie ufasz mi?". Czytaj tyle razy ile potrzebujesz by zrozumieć. A jak nie rozumiesz to nie podpisuj, odkładaj, grzecznie dziękuj i żegnaj się. Ja stosuję tą metodę i jakoś na razie nikt mnie nie ściga.

piotrbujakowski
[Usunięty]

Jak ja składałem papiery to dawali od razu podanie bardziej w formie ankiety i umowę.
Z zastrzeżeniem o czasie rozwiązywania bez problemów dla mnie i dla nich ...

pawel23 
Rozmowny

Niestety dzisiaj znalazłem w domu umowę z uczelnia... Co prawda nie podpisaną, ale to chyba nie ma żadnego znaczenia... Widzę że kara za głupotę mnie nie ominie. Będę musiał sprzedać jakiś obiektyw bo inaczej nie będę miał z czego za to zapłacić :sad:

piotrbujakowski
[Usunięty]

Jak ich kopia jest nie podpisana to wygrasz z nimi.
Niech CI pokażą ich kopie :) .

MC 
Temu Panu już podziękujemy

pawel23 napisał/a:
Co prawda nie podpisaną

Podpisany egzemplarz jest z cala pewnoscia u nich i raczej sie od tego nie wykrecisz. Przykre to, ze uczelnia sie tak zachowuje, ale byc moze unikniesz przez to wiekszych bledow i zawsze bedziesz czytal dokladnie przed podpisaniem. Nie lam sie.

Odpowiedz do tematu