Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 25 Lut, 2009 problem z prywatną uczelnia...
Wiem że to nie forum prawne, ale mam nadzieje że ktoś mi może pomóc
W czerwcu złożyłem "papiery" do dwóch prywatnych uczelni w Radomiu, od jednej otrzymałem list że zostałem przyjęty i zapraszają mnie do nauki (druga nie dała żadnej odpowiedzi). Rozpocząłem naukę w tej pierwszej, zaliczyłem pierwszy semestr. Jest wszystko ok, aż do dzisiaj, kiedy przyszedł do mnie list z że zostałem skreślony z listy studentów tej drugiej z powodu "zaległości w płatnościach". Wyszło tego ponad 1600 złoty... Wszystko fajnie, tylko że ja nawet nie wiedziałem że jestem/byłem ich studentem, a w szkole byłem tylko raz (jak składałem dokumenty). Tak więc czy będą chcieli teraz wyegzekwować ode mnie te pieniądze? Jeśli tak to mogę się jakoś bronić?
Taa, tylko że ja nie wiedziałem że jestem studentem tej uczelni. Nie dali mi żadnej informacji o tym czy zostałem przyjęty czy nie. Może to być jakiś argument w ewentualnej walce z nimi?
Wysłany: Sro 25 Lut, 2009
Poproś o przesłanie uwierzytelnionej kopii dokumentów na podstawie których ich zdaniem powstało Twoje zobowiązanie i została wystawiona faktura. Będziesz wiedział w co grają. A w ogóle odżałuj na wizytę u radcy prawnego, nie będziesz się stresował. Tylko najpierw zdobądź te kwity, bo będziesz musiał iść dwa razy .
Dzięki za rzeczową odpowiedź maziek Jutro pójdę na tą uczelnie i spróbuje coś załatwić. Na razie przysłali mi tylko wiadomość że skreślili mnie z listy studentów z uzasadnieniem
Uzasadnienie napisał/a:
Skreślenie następuje z powodu zaległości opłat czesnego 1651,85 zł.
Ale spodziewam się że niedługo otrzymam wiadomość że muszę zapłacić za "naukę".
"Złożenie papierów" to tak szerokie pojęcie, że możemy tam włożyć niemal wszystko. Proszę sięgnąć do dokumentów i sprawdzić co konkretnie podpisał Pan ze szkołą, która domaga się zapłaty. Możemy się jedynie domyślać, że złożenie papierów w tym wypadku oznaczało zawarcie umowy o kształcenie. Nie podjęcie nauki nie zwalniało Pana od zapłaty należnej szkole opłacie.
i
www.forum.prawnikow.pl napisał/a:
Brak informacji o przyjęciu nie ma znaczenia jeśli były to studia o profilu bez postępowania kwalifikacyjnego (czyli przyjmowali każdego, kto zawarł z nimi umowę).
O wlasnie, bo moglo byc tak, ze do szkoly sa przyjmowani wszyscy, ktorzy zloza tam "papiery" i to moze tlumaczyc fakt, ze pozniej niczego Ci nie przyslali.
Generalnie szkoły prywatne działają według zasady z następującego dowcipu:
Przychodzi facet do knajpy, zamawia schab, buraki, ziemniaki i kompot. Zjada. Prosi kelnera o rachunek a tam:
Schab - 8 zł
Ziemniaki - 3 zł
Buraki - 3 zł
Jak przejdzie - 7 zł
Kompot - 5 zł
=======
Cena: 26zł
Facet woła kelnera i pyta: "Panie, a co to jest Jak Przejdzie?" a kelner: "Cholera, nie przeszło...."
Fakt faktem, najważniejsze jest żeby dobrać się do tego co podpisałeś. I teraz jeśli jest to tylko złożenie dokumentów aplikacyjnych to nic im nie musisz płacić, bo to wezwanie do zapłaty to jest "jak przejdzie". Jeśli zaś podpisałeś umowę o świadczenie usług edukacyjnych to na takim dokumencie powinno być wyraźnie: UMOWA i Twoje dane z peselem, adresem meldunkowym, etc. Umowę taką musisz mieć także TY. Jeśli uczelnia Ci jej nie dała, to możesz próbować unieważnić taką umowę w sądzie. Nie sądzę, byś tak istotny dokument wyrzucił, więc poszukaj dobrze.
A tak w ogóle to całkowicie zgadzam się z maźkiem - skoro uczelnia ma roszczenia względem Ciebie, to niech pochwali na jakiej podstawie, skoro sami cichutko siedzieli. Jestem przekonany, że już wiele osób podobnie spuścili w kanał i na pewno wiele osób bez szemrania zapłaciło, wszak do prywaciarzy biedota nie idzie, a tych się nie żałuje tylko żyłuje.
Z tym wizytą u radcy prawnego to uważaj, żebyś przypadkiem nie został z rachunkiem u prawnika na kwotę przewyższającą roszczenia uczelni a najlepiej jeśli masz jakiegoś znajomego adwokata, który spojrzy na kwity za friko.
[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 08:48 ]
A i tak na marginesie:
Witamy w dorosłym życiu. Patrz co podpisujesz, nie przejmuj się nerwowymi spojrzeniami i westchnieniami w stylu "nie ufasz mi?". Czytaj tyle razy ile potrzebujesz by zrozumieć. A jak nie rozumiesz to nie podpisuj, odkładaj, grzecznie dziękuj i żegnaj się. Ja stosuję tą metodę i jakoś na razie nikt mnie nie ściga.
piotrbujakowski [Usunięty]
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009
Jak ja składałem papiery to dawali od razu podanie bardziej w formie ankiety i umowę.
Z zastrzeżeniem o czasie rozwiązywania bez problemów dla mnie i dla nich ...
Niestety dzisiaj znalazłem w domu umowę z uczelnia... Co prawda nie podpisaną, ale to chyba nie ma żadnego znaczenia... Widzę że kara za głupotę mnie nie ominie. Będę musiał sprzedać jakiś obiektyw bo inaczej nie będę miał z czego za to zapłacić
piotrbujakowski [Usunięty]
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009
Jak ich kopia jest nie podpisana to wygrasz z nimi.
Niech CI pokażą ich kopie .
Podpisany egzemplarz jest z cala pewnoscia u nich i raczej sie od tego nie wykrecisz. Przykre to, ze uczelnia sie tak zachowuje, ale byc moze unikniesz przez to wiekszych bledow i zawsze bedziesz czytal dokladnie przed podpisaniem. Nie lam sie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9