Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy Jork w obiektywie...
Autor Wiadomość
klos 
Nowy

Wysłany: Wto 24 Lut, 2009   

No to daliście mi do myślenia, aczkolwiek myślę iż w tym momencie rozsądnym wyborem dla mnie bedzie Sigma 10-20 i (nie tylko do NY) stałka 50/1.4 - ale czy Sigma czy Nikkor - w to jeszcze musze sie zagłębić . Swoją drogą to może zamiast tej Sigmy 10-20 wziąłbym któryś obiektyw z listy "średnio duzo kasy" Mavierka - Sigma 20/1.8, ze względu na światło.

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 24 Lut, 2009   

Do krajobrazów światło nie jest aż tak straszliwie niezbędne. Widoczek nie ucieknie, a jak się zmierzcha, to jest przecież wierny przyjaciel - statyw. A Sigma 10-20 to udany obiektyw i daje na prawdę fajne kąty widzenia na APS-C - w ciasnej i wysokiej zabudowie Manhattanu będą użyteczne. Przydadzą się także by ładnie spanoramować nowojorski skyline np. z brzegu NJ. Do tego stałka 50 na uzupełnienie; mnie by się taki tandemik podobał.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 26 Lut, 2009   

Wszystko zależy od kadrów - mnie się lepiej po mieście chodzi z 31, 35, 43, czy nawet 50 i 77 niż z 12-24... Z drugiej strony 24mm na "długim" końcu zooma, to już bardzo blisko 31mm... Dziwne jest jednak to, że gdy biorę do ręki LX3, to praktycznie nie zmieniam ogniskowej z ekwiwalentu 24mm, czyli jakieś 16mm na APS-C... Generalnie, moim zdaniem Sigma 10-20 jest trochę za krótka i za ciemna na miasto, a wszelkie "widoki zza rzeki" (obojętne, czy będzie to Hudson, czy East River) wychodzą mało monumentalnie ultraszerokim, bo jesteś po prostu za daleko...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 26 Lut, 2009   

jaad75, masz rację, ale dużo zależy od upodobań. Na mnie wrażenie robią właśnie bardzo szerokie kadry (10-24 mm na APS-C). Jestem bardzo zadowolony ze zdjęć z Liberty State Park w Jersey City robionych analogiem na 35mm. Nie są to żadne artystyczne zdjęcia a takie albumowe - tak byłem tu, o to to ja jestem! - takie też warto mieć.
Powracając natomiast do sprawy kolegi klosa, na pewno 50/1.8 też nie zawadzi wziąć ze sobą, tym bardziej że nie kosztuje fortuny.

costi 
Rozmowny

Wysłany: Pią 27 Lut, 2009   

@Mavierk - czy do Tamrona 17-50/2.8 jest sens dokupowac tego Zenitara? To jest szklo pod FF, na cropie ten fisheye juz przestaje byc taki fish...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 27 Lut, 2009   

costi napisał/a:
@Mavierk - czy do Tamrona 17-50/2.8 jest sens dokupowac tego Zenitara? To jest szklo pod FF, na cropie ten fisheye juz przestaje byc taki fish...

Nie ma najmniejszego sensu. Zenitar na cropie, to pomyłka.

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sob 28 Lut, 2009   

No mi się podoba jakość obrazowania tego zenitara - jest dość ostre i całkiem tanie jak na 16/2.8 (którego już nie traktujemy jak fisha a normalne szkło z dużą dystorsją)

Odpowiedz do tematu