Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy to nie za duża abberacja jak na Canon 17-40
Autor Wiadomość
gooduser 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   Czy to nie za duża abberacja jak na Canon 17-40

Przede wszystkim serdecznie witam Szanowne Forumowiczki i Forumowiczów.
Jest to mój pierwszy post.

Uprzejmie proszę o ocenę poniższych wycinków zdjęć; przedstawiają one (według mnie dużą) abberację chr. występującą w obiektywie Canon 17-40/f4 L

Zastanawia mnie czy posiadacze tego obiektywu również maja spostrzeżenia, że na 17mm do f9.0 jest dość widoczna abberacja.

Czytając testy oraz opinie utwierdzałem się w przekonaniu, że wada ta występuje jedynie na 17 mm do zakresu f4.0-f5.6 dalej jest ona niezauważalna lub bardzo mała.

Poniżej zdjęcia zrobione na 17 mm przy odpowiednio f6.3, f8.0, f5.0, f9.0.

Proszę Was również o sugestie, być może na abberację ma wpływ odległość od obiektów; Optyczni mierzą ją na tablicy w odległości 70 cm od aparatu.
Wycinki są powiększone do 150%

Robione aparatem Canon 50D

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

http://img9.imageshack.us/gal.php?g=obrazek1b.png
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 08 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   

Nie wiem czy "ten typ tak ma", ale fotki nie dosc, ze mydlane, to jeszcze i CA wyskakuje z ekranu :???:

kozidron
[Usunięty]

gooduser, masakra, ten typ tak nie ma i nie powinien mieć, na dodatek ciężko się doszukać jakiejś ostrości na tych fotach. Za bardzo nie wiem po co robiłeś png skoro i tak korzystałeś z darmowego hostingu na imageshack'u ale wszystkie te foty są mydlane, może jeszcze na 1 można się doszukać ostrości, przy takich przysłonach z 50D nie powinno być kłopotów . Aberracja chromatyczna na tych fotach aż kuje po oczach, korzystałem z 17-40L i czegoś takiego nie widziałem, na pewno tak nie powinien się zachowywać ten obiektyw.

novy 
Rozmowny

Mam ten obiektyw a abberacje wyglądają tak:

[ Dodano: Nie 08 Mar, 2009 22:21 ]
Jak myślisz że aberracje na Twoich zdjęciach są dużo to polecam zobaczyć to zdjęcie :wink:

IMG_02.JPG
2
Plik ściągnięto 5391 raz(y) 502,46 KB

IMG_01.JPG
1
Plik ściągnięto 5384 raz(y) 610,47 KB

gooduser 
Nowy

No dobrze, co w takim razie proponujecie, sprzęt zakupiłem we czwartek 5 marca,

A czy sądzicie, że właśnie to, że te fotki są nieostre, przepalone, powoduje abberację?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

jak masz możliwość, wymieniaj na inny egzemplarz

novy 
Rozmowny

Biorąc pod uwagę że zdjęcia były robione w warunkach które sprzyjają aberracją to nie jest tak tragicznie. Trzecie zdjęcie wygląda trochę nie ciekawie. Przy ogniskowej 17mm nie ma się co spodziewać rewelacji oglądając crop 100%. Nie jestem przekonany że z tym obiektywem jest coś nie tak. Może jak byś jakoś wrzucił całe zdjęcia to można by było coś więcej wywnioskować.

gooduser 
Nowy

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   

novy napisał/a:
Biorąc pod uwagę że zdjęcia były robione w warunkach które sprzyjają aberracją to nie jest tak tragicznie.

Piotrze jakie warnki proponujesz, żeby efekt był miarodajny;

czy faktycznie jest coś takiego jak "warunki bardziej sprzyjające abberacji"?

novy 
Rozmowny

Aberracje najbardziej widoczne są na tle jasnego nieba. Sztandarowym przykładem są gałęzie na tle jasnego białego nieba - takie jak umieściłem powyżej. Tu masz przykłady tego o czym mówię:

sample 1
sample 2
sample 3

Wiesz nie ma obiektywów które nie mają aberracji, po prostu w niektórych warunkach widać je bardziej w niektórych ich w ogóle nie widać.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

novy napisał/a:
Wiesz nie ma obiektywów które nie mają aberracji

Obiektywy lustrzane sa, o ile wiem, wolne od tej wady :mrgreen:

gooduser 
Nowy

Dziękuję Wszystkim za dotychczasowe porady
nie pokoi mnie również brak zdecydowanej ostrości;
abberację widać dość mocno szególnie po rogach (co to jest dziwne)

Zauważyłem, że obiektyw lepiej ostrzy w pomieszczeniach niż na dworzu (zdjęcia są dość mydlane).

Rozmawiałem dziś z kolegą, stwierdził, że wybrałem nienajlepiej pakując do cropa z 15mln/pix obiektyw pod pełną klatkę w dodatku robiony jeszcze pod analogi. Twierdzi on, że te 15 mln/pix może potęgować abberację, czy się z tym zgadzacie?

Jutro postaram się wrzucić zdjęcia; proszę o pomoc jak to zrobić imageshack się zbuntował, a forum wyświetla błąd.

Proszę Was ew. o zdjęcia ze swoich obiektywów.
Piotrze dzięki za zdjęcia; czy te z poprzedniego postu (wycinki) robiłeś 17-40?

novy 
Rozmowny

Wysłany: Wto 10 Mar, 2009   

Tak te wycinki które dodałem do forum (Nie 08 Mar, 2009 22:17) to są robione obiektywem 17-40L. Ja robię zdjęcia 40D i jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu (bardzo małe aberracje i dystorsje) ostrość też jest na przyzwoitym poziomie.

gooduser 
Nowy

Dziękuję jeszcze raz wszystkim; zrozumiałem, że aby mieć parametry o jakich marzę czyli ostrość na poziomie 50/f1.8 ew. 1.4 oraz małe abberacje muszę korzystać tylko ze "stałek". Abberacje faktycznie są, ale jak rozmawiałem dziś z kolegą, powstają w ekstremalnych warunkach, na razie zresztą nie miałem okazji porobić zdjęć w słoneczny dzień, ze światłem, a nie pod, zatem ten problem martwi mnie coraz mniej.

Mam prośbę do Piotra, jeśli możesz prześlij na mój e-mail najostrzejsze zdjęcie ale z dworu, mam wrażenie, że na dworzu aparat słabiej ostrzy, ale jeśli prześlesz będę mógł porównać.
Dzięki pozdrawiam

novy 
Rozmowny

gooduser napisał/a:
zrozumiałem, że aby mieć parametry o jakich marzę czyli ostrość na poziomie 50/f1.8 ew. 1.4 oraz małe abberacje muszę korzystać tylko ze "stałek"

Poza 17-40L mam jeszcze stałkę 85f/1.8; jeśli chodzi o ostrość to jest naprawdę mega różnica 85 przy 5.6 to naprawdę brzytwa.

P.S wysłałem zdjęcia na priv e-mail.

gooduser 
Nowy

Dzięki

Odpowiedz do tematu