Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 08 Mar, 2009 Czy to nie za duża abberacja jak na Canon 17-40
Przede wszystkim serdecznie witam Szanowne Forumowiczki i Forumowiczów.
Jest to mój pierwszy post.
Uprzejmie proszę o ocenę poniższych wycinków zdjęć; przedstawiają one (według mnie dużą) abberację chr. występującą w obiektywie Canon 17-40/f4 L
Zastanawia mnie czy posiadacze tego obiektywu również maja spostrzeżenia, że na 17mm do f9.0 jest dość widoczna abberacja.
Czytając testy oraz opinie utwierdzałem się w przekonaniu, że wada ta występuje jedynie na 17 mm do zakresu f4.0-f5.6 dalej jest ona niezauważalna lub bardzo mała.
Poniżej zdjęcia zrobione na 17 mm przy odpowiednio f6.3, f8.0, f5.0, f9.0.
Proszę Was również o sugestie, być może na abberację ma wpływ odległość od obiektów; Optyczni mierzą ją na tablicy w odległości 70 cm od aparatu.
Wycinki są powiększone do 150%
Nie wiem czy "ten typ tak ma", ale fotki nie dosc, ze mydlane, to jeszcze i CA wyskakuje z ekranu
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Mar, 2009
gooduser, masakra, ten typ tak nie ma i nie powinien mieć, na dodatek ciężko się doszukać jakiejś ostrości na tych fotach. Za bardzo nie wiem po co robiłeś png skoro i tak korzystałeś z darmowego hostingu na imageshack'u ale wszystkie te foty są mydlane, może jeszcze na 1 można się doszukać ostrości, przy takich przysłonach z 50D nie powinno być kłopotów . Aberracja chromatyczna na tych fotach aż kuje po oczach, korzystałem z 17-40L i czegoś takiego nie widziałem, na pewno tak nie powinien się zachowywać ten obiektyw.
Biorąc pod uwagę że zdjęcia były robione w warunkach które sprzyjają aberracją to nie jest tak tragicznie. Trzecie zdjęcie wygląda trochę nie ciekawie. Przy ogniskowej 17mm nie ma się co spodziewać rewelacji oglądając crop 100%. Nie jestem przekonany że z tym obiektywem jest coś nie tak. Może jak byś jakoś wrzucił całe zdjęcia to można by było coś więcej wywnioskować.
Aberracje najbardziej widoczne są na tle jasnego nieba. Sztandarowym przykładem są gałęzie na tle jasnego białego nieba - takie jak umieściłem powyżej. Tu masz przykłady tego o czym mówię:
Dziękuję Wszystkim za dotychczasowe porady
nie pokoi mnie również brak zdecydowanej ostrości;
abberację widać dość mocno szególnie po rogach (co to jest dziwne)
Zauważyłem, że obiektyw lepiej ostrzy w pomieszczeniach niż na dworzu (zdjęcia są dość mydlane).
Rozmawiałem dziś z kolegą, stwierdził, że wybrałem nienajlepiej pakując do cropa z 15mln/pix obiektyw pod pełną klatkę w dodatku robiony jeszcze pod analogi. Twierdzi on, że te 15 mln/pix może potęgować abberację, czy się z tym zgadzacie?
Jutro postaram się wrzucić zdjęcia; proszę o pomoc jak to zrobić imageshack się zbuntował, a forum wyświetla błąd.
Proszę Was ew. o zdjęcia ze swoich obiektywów.
Piotrze dzięki za zdjęcia; czy te z poprzedniego postu (wycinki) robiłeś 17-40?
Tak te wycinki które dodałem do forum (Nie 08 Mar, 2009 22:17) to są robione obiektywem 17-40L. Ja robię zdjęcia 40D i jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu (bardzo małe aberracje i dystorsje) ostrość też jest na przyzwoitym poziomie.
Dziękuję jeszcze raz wszystkim; zrozumiałem, że aby mieć parametry o jakich marzę czyli ostrość na poziomie 50/f1.8 ew. 1.4 oraz małe abberacje muszę korzystać tylko ze "stałek". Abberacje faktycznie są, ale jak rozmawiałem dziś z kolegą, powstają w ekstremalnych warunkach, na razie zresztą nie miałem okazji porobić zdjęć w słoneczny dzień, ze światłem, a nie pod, zatem ten problem martwi mnie coraz mniej.
Mam prośbę do Piotra, jeśli możesz prześlij na mój e-mail najostrzejsze zdjęcie ale z dworu, mam wrażenie, że na dworzu aparat słabiej ostrzy, ale jeśli prześlesz będę mógł porównać.
Dzięki pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14