Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lustrzanka do pracy
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 16 Mar, 2009   

krisv740"sorry , ale te propozycje to bzdura! " nie przypuszczałem, że przepraszasz za propozycje sklepu-myślałem, że za nasze :smile: sorry :oops:
A propos naszej dyskusji-znalazłem taki cytat z wypowiedzi goltara na temat obiektywu canon 100/2,8 makro: "Minimalna odległość ostrzenia to ok 19cm od przedniej soczewki obiektywu i odwzorowanie 1:1 uzyskuje się dokładnie dla tej odległości."-może coś przeoczyliśmy licząc, że ta odległośćto 10-12cm :?: To mogłoby satysfakcjonować liku :?: A może goltar uwzględnił tylko długość obiektywu bez body :?:
Czy ktoś może precyzyjnie i z całą pewnością potwierdzić jaka jest minimalna odległość ostrzenia licząc od przedniej soczewki dla zestawu canon 40D+canon 100/2,8 makro :?: :?: :?:

Reklama

MC 

To juz chyba o kilka centymetrow nie powinno chodzic. Najwazniejsze, zeby nie bylo koniecznosci umieszczenia obiektywu w paszczy.

SlawGaw 
Optyczny

Sunders, te 10-12 cm to wychodzi mi z Sigmą 105 i jest to wystarczająca odległość aby zrobić zdjęcie w skali 1:1 mojego jedynego zęba mądrości.

liku skoro ktoś inny używa do tego 28-135, to chyba do tego rodzaju fot skala 1:1 nie jest tak bardzo potrzebna, może wystarcza crop.

liku napisał/a:
boję się tylko czy nie poruszę zestawu bez stabilizacji obrazu

Większym problemem będzie utrzymanie obiektu (zęba) w ostrości, małe ruchy do przodu i tyłu, mogą spowodować dużą różnicę w ostrości.

Obiektyw makro około 100 to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.

Sunders 

liku czy jesteś skłonny "opuścić" coś z tych 30cm :?:
Wydaje mi się, że te 12 czy 19cm powinny wystarczyć, biorąc pod uwagę, że jest to odległość minimalna :???:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Już kilka razy pisałem o sprzęcie do gabinetu stomatologicznego. W sklepie u znajomego przerobiłem kilku takich klientów. Aparat to był najczęsciej Canon, raz Nikon. Szkło macro to zdecydowanie Canon 100/2.8 USM. Lampy do macro często Sigmy (bo taniej). Ten sam problem miał także jeden proktolog zmuszony strzelać zdjęcia tyłkom. Lepsza będzie do zębów matryca APS-C (większa głębia), szkło w granicach około 100mm (Tamron, Tokina, Sigma, systemowy - generalnie prawie obojętne) i oczywiście lampy ring.

Sunders 

MM skoro tak radzisz, to mam propozycję "zestawu" dla liku:
1.Canon 50D/body/
2.Canon 100/2,8 USM/obiektyw/
3.Canon MR-14EX/lampa/
Całość za ok.7500PLNZestaw "rezerwowy":
1.Nikon D90/body/
2.Nikon VR 105/2,8/obiektyw
3.Sigma EM-140 DG Nikon/lampa/+adapter do obiektywu z p-ktu2.
Całość również za ok.7500PLN.
Opcja pierwsza /podobnie chyba jak i MM/ podoba mi się bardziej :smile:

liku 
Nowy

cześć już jestem
30 cm dlatego że przy zabiegu chirurgicznym nie mogę się całkiem wycofać z pacjęta
a asysta robi zdjęcia z pewnej odległosci myślę że 20 cm będzie ok.
tylko powiedzcie jak jest z utrzymaniem tego ręką bez statywu ponoć przy lampie
to nie problem
ps.do belkot77 nie mam takiej ikony :?:

[ Dodano: Pon 16 Mar, 2009 20:13 ]
belkot77 już mam ikonę :mrgreen: dzięki

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Co wy z tą stabilizacją. Pacjent będzie martwy czy jak? Zawsze coś tam mu może drgnąć, więc czas 1/100 to takie minimum chyba. Jak zrobisz sobie jakąś 1/160 to zrobienie z ręki nie będzie stanowiło chyba wielkiego problemu.
Statyw byłby jednak mile widziany by ciągle po sprzęt nie sięgać. Np. taki Manfrotto 055 ProB. Górna kolumna powinna mieć możliwość ustawienia w poziomie.
Ostatnio zmieniony przez MM Pon 16 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

mavierk 
never knows best

MM napisał/a:
matryca APS-C (większa głębia)
chcesz powiedzieć, że Olympus byłby do tego NAJlepszy? w końcu 4/3, macro i tak dalej ;)

liku 
Nowy

sunders czy będzie duża różnica w canonie d50 a d40 :?:

mavierk 
never knows best

Czyli zamiast pomógł powinno być 'zownił' :P

SlawGaw 
Optyczny

mavierk, Także pomyślałem o Olku ale tam chyba nie bardzo jest z dostępnością szkła makro Sigmy czy Tamrona.
Z Olkiem takie 105 mogło by się sprawdzić lepiej.
Ostatnio zmieniony przez SlawGaw Pon 16 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 

liku jeśli chodzi o to konkretne zastosowanie znaczenie może mieć jakość LCD/zdecydowanie lepsza w 50D/ i możliwość ustawiania ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w live view/brak w 40D/-jeśli zechcesz korzystać z live view. Jeśli będziesz korzystał z wizjera, to różnicy przy tym zastosowaniu nie odczujesz.

liku 
Nowy

kolejny raz dzięki wielkie.w czwartek muszę kupić dam ci znać jak wyszło :smile:
jak do tego czasu ktoś ma sugestie to będę wdzięczny :grin:
ps.nikon chyba lepiej wykonany

krisv740
[Usunięty]

no wiecie co :twisted:
jeśli już polecacie cos z LV to sorry , ale albo olek , albo sony!
z ruchomeym wyswietlaczem/ - inne w tym działaniu to porażka...........

Odpowiedz do tematu