Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
krisv740"sorry , ale te propozycje to bzdura! " nie przypuszczałem, że przepraszasz za propozycje sklepu-myślałem, że za nasze sorry
A propos naszej dyskusji-znalazłem taki cytat z wypowiedzi goltara na temat obiektywu canon 100/2,8 makro: "Minimalna odległość ostrzenia to ok 19cm od przedniej soczewki obiektywu i odwzorowanie 1:1 uzyskuje się dokładnie dla tej odległości."-może coś przeoczyliśmy licząc, że ta odległośćto 10-12cm To mogłoby satysfakcjonować liku A może goltar uwzględnił tylko długość obiektywu bez body
Czy ktoś może precyzyjnie i z całą pewnością potwierdzić jaka jest minimalna odległość ostrzenia licząc od przedniej soczewki dla zestawu canon 40D+canon 100/2,8 makro
liku czy jesteś skłonny "opuścić" coś z tych 30cm
Wydaje mi się, że te 12 czy 19cm powinny wystarczyć, biorąc pod uwagę, że jest to odległość minimalna
Już kilka razy pisałem o sprzęcie do gabinetu stomatologicznego. W sklepie u znajomego przerobiłem kilku takich klientów. Aparat to był najczęsciej Canon, raz Nikon. Szkło macro to zdecydowanie Canon 100/2.8 USM. Lampy do macro często Sigmy (bo taniej). Ten sam problem miał także jeden proktolog zmuszony strzelać zdjęcia tyłkom. Lepsza będzie do zębów matryca APS-C (większa głębia), szkło w granicach około 100mm (Tamron, Tokina, Sigma, systemowy - generalnie prawie obojętne) i oczywiście lampy ring.
MM skoro tak radzisz, to mam propozycję "zestawu" dla liku:
1.Canon 50D/body/
2.Canon 100/2,8 USM/obiektyw/
3.Canon MR-14EX/lampa/
Całość za ok.7500PLNZestaw "rezerwowy":
1.Nikon D90/body/
2.Nikon VR 105/2,8/obiektyw
3.Sigma EM-140 DG Nikon/lampa/+adapter do obiektywu z p-ktu2.
Całość również za ok.7500PLN.
Opcja pierwsza /podobnie chyba jak i MM/ podoba mi się bardziej
cześć już jestem
30 cm dlatego że przy zabiegu chirurgicznym nie mogę się całkiem wycofać z pacjęta
a asysta robi zdjęcia z pewnej odległosci myślę że 20 cm będzie ok.
tylko powiedzcie jak jest z utrzymaniem tego ręką bez statywu ponoć przy lampie
to nie problem
ps.do belkot77 nie mam takiej ikony
[ Dodano: Pon 16 Mar, 2009 20:13 ]
belkot77 już mam ikonę dzięki
Co wy z tą stabilizacją. Pacjent będzie martwy czy jak? Zawsze coś tam mu może drgnąć, więc czas 1/100 to takie minimum chyba. Jak zrobisz sobie jakąś 1/160 to zrobienie z ręki nie będzie stanowiło chyba wielkiego problemu.
Statyw byłby jednak mile widziany by ciągle po sprzęt nie sięgać. Np. taki Manfrotto 055 ProB. Górna kolumna powinna mieć możliwość ustawienia w poziomie.
Ostatnio zmieniony przez MM Pon 16 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 16 Mar, 2009
MM napisał/a:
matryca APS-C (większa głębia)
chcesz powiedzieć, że Olympus byłby do tego NAJlepszy? w końcu 4/3, macro i tak dalej
mavierk, Także pomyślałem o Olku ale tam chyba nie bardzo jest z dostępnością szkła makro Sigmy czy Tamrona.
Z Olkiem takie 105 mogło by się sprawdzić lepiej.
Ostatnio zmieniony przez SlawGaw Pon 16 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
liku jeśli chodzi o to konkretne zastosowanie znaczenie może mieć jakość LCD/zdecydowanie lepsza w 50D/ i możliwość ustawiania ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w live view/brak w 40D/-jeśli zechcesz korzystać z live view. Jeśli będziesz korzystał z wizjera, to różnicy przy tym zastosowaniu nie odczujesz.
kolejny raz dzięki wielkie.w czwartek muszę kupić dam ci znać jak wyszło
jak do tego czasu ktoś ma sugestie to będę wdzięczny
ps.nikon chyba lepiej wykonany
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Mar, 2009
no wiecie co
jeśli już polecacie cos z LV to sorry , ale albo olek , albo sony!
z ruchomeym wyswietlaczem/ - inne w tym działaniu to porażka...........
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9