Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Lut, 2009 Obiektyw Macro do Canona
Scaliłem ten temat do starszego, w którym jest sporo porad dotyczących obiektywów makro. Komor
Proszę o radę w wyborze obiektywu macro do Canona 50D.
Ja zastawaniem się między obiektywem Canon EF 100 f/2.8 Macro a Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro D FC Macro. I prosiła bym o radę który warto wybrać. Obiektyw będzie służył do fotografowania robali i innych małych stworzonek. Jestem również otwarta na inne propozycje obiektywów.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 05 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto 17 Mar, 2009 Wiosenne macro do Canona
Witam
Zbliża się sezon robakowy i muszę zakupić jakiś zestaw na tą okazje, mam Canona 40D chciałbym dokupić do niego jakiś obiektyw macro w szramki stawiam:
Tamron 90mm 2.8
Sigma 150mm 2.8
Canon 100mm 2.8
Od obiektywu oczekuje jak najwiekszego powiększenia, przyjemnej pracy, i ostrości...
Bez pierscieni posrednich chyba sie nie obejdzie wiec jesli to ma znaczenie bede go używał z nimi.
Może macie jakieś inne propozycje? Do wydania ok 3000zl ale pedantem nie jestem i mogę zrezygnować z jakiś niewielkich niedeociągnieć dla 1000zl
Pewnie mozna, ale wtedy wyjdzie Ci mikroskop. Efekty bywaja ciekawe.
Canon jest drozszy, ale ma cichy silnik AF.
Sigma jest fajna, ale zauwazalnie wieksza i ciezsza. Z drugiej strony dzieki temu masz wieksza odleglosc robocza (robali nie straszych wsadzajac im szklo w oko). No i ma HSM.
Różnica w cenie między Tamronem a Canonem nie jest bardzo duża, optycznie są do siebie zbliżone, dla mnie USM Canona by jednak przeważał tu... Wolałbym dopłacić.
A Sigma - zupełnie inna ogniskowa, warta zastanowienia z powodów które opisał MC...
Scaliłem temat do starszego o identycznych dylematach. Może kolega ando80 przeczyta sobie poprzednie strony tego wątku, żebyśmy nie musieli po raz kolejny odpowiadać na te same pytania.
sigma 150 2.8 jest boska, ale AF choć ponoć niezły nie jest szybki (i na powierzchniach o małym kontraście głupieje, ale to raczej przy robaczkach nie grozi)
S 150 może leciutka nie jest ale jest kosmiczna od tego czasu cierpię na "syndrom mydła" - wszystko w porównaniu z obrazkami generowanymi przez tą Sigmę wydaje się słabsze jest super cicha, bardzo szybka (nie wiem - może Ci co mówią że jest wolna mają jakiś zdegenerowany egzemplarz), nie zna pojęcia aberracja a do tego jest żyleciarsko ostra Dla porównania ostatnio miałem przez dłuższą chwilę w domu N 80-200/2.8 D ED to w porównaniu z Sigmą 150 to na 2.8 takie mydło że się patrzeć nie da i do niczego nie nadaje - jak ja teraz kupię następny obiektyw? uwielbiam to szkło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11