Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 21 Mar, 2009 sprzet do m.in. fotografii klubowej < 5000zl
Witam Panow ponownie, to znow ja, az mi glupio zakladac kolejny temat, ale coz... zrezygnowalem z zakupu analoga i pojawila sie w mojej glowie kolejna mysl. przymierzam sie do 'pracy' w nightlife (tak na poczatek - oczywiscie bardziej jako ciekawe doswiadczenie niz by czerpac korzysci finansowe) i... jaki sprzet moglibyscie polecic?
myslalem, nad k20d+tamron 28-75 f/2.8+jakas lampa, rozwazalem jeszcze canona 40d+w.w. tamron lub 17-50 f/2.8+jakas lampe.
chociaz obawiam sie, ze 28mm to moze byc za szeroko.
od ok. paru dlugich tygodni czytam po 2-4h dziennie nt. tych apratow, do tego stale sledze allegro, a jak juz cos znajde to zawsze sei zawaham - dosc juz mam tego, nie bede juz w tym podforum zakladac wiecej watkow - chce wybrac (co najwazniejsze wybrac dobrze) i zaczac w koncu robic to o co mi chodzi - czyli zdjecia.
za pentaxem - dobre, uszczelnione body, duzy wybor swietnych stalek, niewysokie szumy na wyzszych iso
za canonem - glownie rozwojowy system, ciut nizsza cena, reszta wydaje mi sie minimalnie gorsza od pentaxa. nie wybacze sobie, ze nie kupielm ostatnio na allegro prawie nowego canona i tamrona za 3,4k...ale coz, szukam dalej
obiecuje, ze juz daje Was spokoj i nie bede nekac moimi tematami. potrzebuje tylko jeszcze pare ostatnich sugestii.
aha, oczekuje obiektywu o jasnym, stalym swietle, ktory nada sie do klubow jak i do 'reporterki'.
tyle, pozdrawiam i milego wieczoru z piwem (badz tez aparatem) w reku.
heh, Mavierk, ale d90 to nowosc, wiec juz z gory wiadomo, ze poki co cena za wysoka, w dodatku nie potrzebuje filmow, a ten obiektyw to juz 2,5k plnow pochlonie - a jeszcze przeciez przydalaby sie jakas dobra lampa (a raczej przedewszystkim - krakowskie kluby => ciemne, glownie w piwnicach)
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 21 Mar, 2009
magiczny napisał/a:
rozwazalem jeszcze canona 40d+w.w. tamron lub 17-50 f/2.8+jakas lampe.
a co stoi na przeszkodzie, żeby się w taki zestaw zaopatrzyć tylko zamiast jakiejś tam lampy to 580 II ewentualnie 430 II - tylko na 5K może się nie skończyć....
40D + T 17-50/2,8 + 430EX + karta i takie tam wyjdzie 5500-6000, zależy ile będzie tych "takich tam" Ale to chyba najlepszy zestaw jaki można za taką cenę wykombinować.
Ewentualnie 450D, a nie 40D, ale różnicę w użytkowaniu korpusu będzie czuć. Możesz zawsze poszukać używanych
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 22 Mar, 2009 Re: sprzet do m.in. fotografii klubowej < 5000zl
magiczny napisał/a:
od ok. paru dlugich tygodni czytam po 2-4h dziennie nt. tych apratow
Canon EOS 1000D + Canon 18-55mm f/3,5-5,6 IS
[ewentualnie +Canon Speedlite 430 EX II+ dyfuzor albo na wbudowaną albo na zewnętrzną lampę błyskową]
Dlaczego?
Fotografowałem przy zerowym oświetleniu w nocy na imprezie pod gołym niebem i mi wystarczyła wbudowana lampa błyskowa. W takich warunkach nie pracuje się AF więc jego jakość nie ma znaczenia. Ostre zdjęcia uzyskujemy f/8 - f/11 przy obiektach do 2 metrów (czyli wystarczająco do większości fotek nightlife.pl ) z ISO 200 (max 400). W wizjerze nic nie zobaczysz więc jakość wizjera nie ma znaczenia . Cięższych warunków pracy nie będziesz miał. Do publikacji w internecie jakość też nie ma znaczenia - każda lustrzanka daje dobre zdjęcie do internetu. A lampa błyskowa to jakbyś chciał odbijać od sufitu światło błysku. Aparat jest lekki i po nocnej pracy ręka będzie mniej bolała niż po innych aparatach.
A za reszte kasy kup sobie modne buty albo coś Jak ci będzie ciemno to sobie z RAW'a rozjaśnisz. No chyba że chcesz poszpanowac to kup używanego 1d albo Elke
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez janqseven Nie 22 Mar, 2009, w całości zmieniany 6 razy
Fotografowałem przy zerowym oświetleniu w nocy na imprezie pod gołym niebem i mi wystarczyła wbudowana lampa błyskowa. W takich warunkach nie pracuje się AF więc jego jakość nie ma znaczenia. Ostre zdjęcia uzyskujemy f/8 - f/11 przy obiektach do 12 metrów z ISO 200 (max 400)
Wbudowana lampa przy f/11, 12m i ISO400? To się dopiero nazywa zły sen Lampa wbudowana ma liczbę przewodnią 13, co przy f/11 i ISO400 daje rozsądne światło na nieco ponad 2m Nie wiem jak udało Ci się zrobić w ten sposób jakiekolwiek zdjęcia, ale gratuluję umiejętności
davaeorn napisał/a:
Kocur napisał/a:
40D + T 17-50/2,8 + 430EX
tylko pytanie czy lampka nie za słaba...
Jasne, że lepsza była by 580EX, ale cena takiego zestawu już znacznie poza budżetem. Lampa zawsze jest za słaba ale jak się umie używać to przy jasnym szkle i odrobinie wprawy 430EX wystarczy, przynajmniej na początek.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 22 Mar, 2009
Kocur napisał/a:
Nie wiem jak udało Ci się zrobić w ten sposób jakiekolwiek zdjęcia, ale gratuluję umiejętności
Wysłany: Nie 22 Mar, 2009
janqseven,
Chcialbym zobaczyc te twoje zdjecia.
magiczny napisał/a:
za pentaxem - dobre, uszczelnione body, duzy wybor swietnych stalek, niewysokie szumy na wyzszych iso
za canonem - glownie rozwojowy system, ciut nizsza cena, reszta wydaje mi sie minimalnie gorsza od pentaxa
To znaczy ze pentax mniej szumi od canona?
magiczny, POtrzebujesz dobry wizjer, szeroki kat, jasny obiektyw i lampe (?). Nie wiem jakie zdjecia chcesz robic ale wiekszasc zdjec z imprez klubowych widzialem bez lampy.
Tak czy siak proponuje to samo co poprzednicy (oczywiscie poza wspanialymi radami janqseven, ). Canon 40D + 17-50 2.8
rozumiem, ze Pan Jan wlasnie nabyl 1000d i nic raczej nie dotrze, ale dziekuje bardzo za takie porady - na buty mam juz, a nie po to napisalem o dysponowanej kasie, zeby kupic chyba najgorsza dostepna lustrzanke do tego z kitowskim obiektywem.
waga - pojecie wzgledne, mialem okazje 'bawic' sie 1000d...jestem duzym chlopcem, mam duza reke, a ten aparat moge pozostawic w sklepie z zabawkami.
widze, ze jestescie stosunkowo niechetni w stosunku do pentaxa? mi wlasnie on caly czas chodzi po glowie... mysle, ze k20d/tamronie i potem tylko stalkami uzupelniac (moze nawet limitedami)
powaznie lampa nie jest taka istotna? - wydawalo mi sie, ze jest jedna z wazniejszych rzeczy do tego typu zadan. jesli tak, to byloby dobrze.
powaznie lampa nie jest taka istotna? - wydawalo mi sie, ze jest jedna z wazniejszych rzeczy do tego typu zadan. jesli tak, to byloby dobrze.
Lampa jest IMO najważniejsza (zaraz po jasnym obiektywie) w sytuacjach gdy brakuje światła. Ważne jest tez dobre zachowanie puszki na wysokim ISO, bo na takim przyjdzie Ci pewnie robić zdjęcia. Żeby uzyskać dobre zdjęcie trzeba zbalansować światło błyskowe z zastanym, ale oświetlanie obiektu na wprost (jak z lampy wbudowanej) nie jest dobrym pomysłem, bo w miejscach, gdzie światło lampy rzuca cień powstaną brzydkie pomarańczowe zafarby z racji różnicy temperatury barwowej światła błyskowego i żarowego. Praktycznie niemożliwe do usunięcia, chyba że ktoś jest biegły w PS i ma dużo czasu. Pozostaje więc odbijanie światła od sufitu/ściany, a najlepiej do tego dyfuzor. To niestety mocno ogranicza "zasięg" lampy, więc moc jest także ważna.
Ostatnio zmieniony przez Kocur Nie 22 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9