Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sprzet do m.in. fotografii klubowej < 5000zl
Autor Wiadomość
magiczny 
Uczestnik

Wysłany: Sob 21 Mar, 2009   sprzet do m.in. fotografii klubowej < 5000zl

Witam Panow ponownie, to znow ja, az mi glupio zakladac kolejny temat, ale coz... zrezygnowalem z zakupu analoga i pojawila sie w mojej glowie kolejna mysl. przymierzam sie do 'pracy' w nightlife (tak na poczatek - oczywiscie bardziej jako ciekawe doswiadczenie niz by czerpac korzysci finansowe) i... jaki sprzet moglibyscie polecic?

myslalem, nad k20d+tamron 28-75 f/2.8+jakas lampa, rozwazalem jeszcze canona 40d+w.w. tamron lub 17-50 f/2.8+jakas lampe.
chociaz obawiam sie, ze 28mm to moze byc za szeroko.

od ok. paru dlugich tygodni czytam po 2-4h dziennie nt. tych apratow, do tego stale sledze allegro, a jak juz cos znajde to zawsze sei zawaham - dosc juz mam tego, nie bede juz w tym podforum zakladac wiecej watkow - chce wybrac (co najwazniejsze wybrac dobrze) i zaczac w koncu robic to o co mi chodzi - czyli zdjecia.

za pentaxem - dobre, uszczelnione body, duzy wybor swietnych stalek, niewysokie szumy na wyzszych iso

za canonem - glownie rozwojowy system, ciut nizsza cena, reszta wydaje mi sie minimalnie gorsza od pentaxa. nie wybacze sobie, ze nie kupielm ostatnio na allegro prawie nowego canona i tamrona za 3,4k...ale coz, szukam dalej

obiecuje, ze juz daje Was spokoj i nie bede nekac moimi tematami. potrzebuje tylko jeszcze pare ostatnich sugestii.
aha, oczekuje obiektywu o jasnym, stalym swietle, ktory nada sie do klubow jak i do 'reporterki'.

tyle, pozdrawiam i milego wieczoru z piwem (badz tez aparatem) w reku.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sob 21 Mar, 2009   

moim zdaniem nikon d90 + Nikkor 10.5/2.8 + jakiś jasny, szeroki kąt :)

magiczny 
Uczestnik

heh, Mavierk, ale d90 to nowosc, wiec juz z gory wiadomo, ze poki co cena za wysoka, w dodatku nie potrzebuje filmow, a ten obiektyw to juz 2,5k plnow pochlonie - a jeszcze przeciez przydalaby sie jakas dobra lampa (a raczej przedewszystkim - krakowskie kluby => ciemne, glownie w piwnicach)

kozidron
[Usunięty]

magiczny napisał/a:
rozwazalem jeszcze canona 40d+w.w. tamron lub 17-50 f/2.8+jakas lampe.

a co stoi na przeszkodzie, żeby się w taki zestaw zaopatrzyć tylko zamiast jakiejś tam lampy to 580 II ewentualnie 430 II - tylko na 5K może się nie skończyć....

Kocur 
Maniak

40D + T 17-50/2,8 + 430EX + karta i takie tam wyjdzie 5500-6000, zależy ile będzie tych "takich tam" :D Ale to chyba najlepszy zestaw jaki można za taką cenę wykombinować.

Ewentualnie 450D, a nie 40D, ale różnicę w użytkowaniu korpusu będzie czuć. Możesz zawsze poszukać używanych :)

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Nie 22 Mar, 2009   Re: sprzet do m.in. fotografii klubowej < 5000zl

magiczny napisał/a:

od ok. paru dlugich tygodni czytam po 2-4h dziennie nt. tych apratow

i jeszcze nie wiesz co wybrać :?: :zalamany:

Sunders 

Wysłany: Nie 22 Mar, 2009   

Kocur napisał/a:
40D + T 17-50/2,8 + 430EX + karta

Kocur dobrze radzi, za tą kasę tylko taki zestaw można "sklecić"+zapasowa karta+zapasowe akumulatorki do boju :smile:
magiczny napisał/a:
k20d+tamron 28-75 f/2.8

do fotografii klubowej uszczelnione body nie jest niezbędne, a ten tamron ew. by się nadawał ale z body FF :smile:

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Kocur napisał/a:
40D + T 17-50/2,8 + 430EX

tylko pytanie czy lampka nie za słaba...

janqseven 
Entuzjasta

Canon EOS 1000D + Canon 18-55mm f/3,5-5,6 IS
[ewentualnie +Canon Speedlite 430 EX II+ dyfuzor albo na wbudowaną albo na zewnętrzną lampę błyskową] :wink:
Dlaczego?
Fotografowałem przy zerowym oświetleniu w nocy na imprezie pod gołym niebem i mi wystarczyła wbudowana lampa błyskowa. W takich warunkach nie pracuje się AF więc jego jakość nie ma znaczenia. Ostre zdjęcia uzyskujemy f/8 - f/11 przy obiektach do 2 metrów (czyli wystarczająco do większości fotek nightlife.pl ) z ISO 200 (max 400). W wizjerze nic nie zobaczysz więc jakość wizjera nie ma znaczenia :D . Cięższych warunków pracy nie będziesz miał. Do publikacji w internecie jakość też nie ma znaczenia - każda lustrzanka daje dobre zdjęcie do internetu. A lampa błyskowa to jakbyś chciał odbijać od sufitu światło błysku. :) Aparat jest lekki i po nocnej pracy ręka będzie mniej bolała niż po innych aparatach. :razz:
A za reszte kasy kup sobie modne buty albo coś :) Jak ci będzie ciemno to sobie z RAW'a rozjaśnisz. No chyba że chcesz poszpanowac to kup używanego 1d albo Elke :cool:
Pozdrawiam :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez janqseven Nie 22 Mar, 2009, w całości zmieniany 6 razy  

Kocur 
Maniak

janqseven napisał/a:
Fotografowałem przy zerowym oświetleniu w nocy na imprezie pod gołym niebem i mi wystarczyła wbudowana lampa błyskowa. W takich warunkach nie pracuje się AF więc jego jakość nie ma znaczenia. Ostre zdjęcia uzyskujemy f/8 - f/11 przy obiektach do 12 metrów z ISO 200 (max 400)

Wbudowana lampa przy f/11, 12m i ISO400? :shock: :zalamany: To się dopiero nazywa zły sen :D Lampa wbudowana ma liczbę przewodnią 13, co przy f/11 i ISO400 daje rozsądne światło na nieco ponad 2m :P Nie wiem jak udało Ci się zrobić w ten sposób jakiekolwiek zdjęcia, ale gratuluję umiejętności :lol:

davaeorn napisał/a:
Kocur napisał/a:
40D + T 17-50/2,8 + 430EX

tylko pytanie czy lampka nie za słaba...

Jasne, że lepsza była by 580EX, ale cena takiego zestawu już znacznie poza budżetem. Lampa zawsze jest za słaba ;) ale jak się umie używać to przy jasnym szkle i odrobinie wprawy 430EX wystarczy, przynajmniej na początek.

kozidron
[Usunięty]

Kocur napisał/a:
Nie wiem jak udało Ci się zrobić w ten sposób jakiekolwiek zdjęcia, ale gratuluję umiejętności :lol:

bo to jest właśnie mortal kombat

janqseven napisał/a:
A za reszte kasy kup sobie modne buty albo coś :)

janqseven, czy będziesz trolował....... :???:

belkot77 
Rozmowny

janqseven,

Chcialbym zobaczyc te twoje zdjecia.

magiczny napisał/a:
za pentaxem - dobre, uszczelnione body, duzy wybor swietnych stalek, niewysokie szumy na wyzszych iso

za canonem - glownie rozwojowy system, ciut nizsza cena, reszta wydaje mi sie minimalnie gorsza od pentaxa

To znaczy ze pentax mniej szumi od canona? :shock:

magiczny, POtrzebujesz dobry wizjer, szeroki kat, jasny obiektyw i lampe (?). Nie wiem jakie zdjecia chcesz robic ale wiekszasc zdjec z imprez klubowych widzialem bez lampy.

Tak czy siak proponuje to samo co poprzednicy (oczywiscie poza wspanialymi radami janqseven, ). Canon 40D + 17-50 2.8

Sunders 

Kocur napisał/a:
Jasne, że lepsza była by 580EX, ale cena takiego zestawu już znacznie poza budżetem. Lampa zawsze jest za słaba

Ponownie podzielam zdanie kocura :smile: i dodam że warto zadłużyć się na 580EX-zarobi na siebie :smile:

magiczny 
Uczestnik

rozumiem, ze Pan Jan wlasnie nabyl 1000d i nic raczej nie dotrze, ale dziekuje bardzo za takie porady - na buty mam juz, a nie po to napisalem o dysponowanej kasie, zeby kupic chyba najgorsza dostepna lustrzanke do tego z kitowskim obiektywem.

waga - pojecie wzgledne, mialem okazje 'bawic' sie 1000d...jestem duzym chlopcem, mam duza reke, a ten aparat moge pozostawic w sklepie z zabawkami.

widze, ze jestescie stosunkowo niechetni w stosunku do pentaxa? mi wlasnie on caly czas chodzi po glowie... mysle, ze k20d/tamronie i potem tylko stalkami uzupelniac (moze nawet limitedami)

powaznie lampa nie jest taka istotna? - wydawalo mi sie, ze jest jedna z wazniejszych rzeczy do tego typu zadan. jesli tak, to byloby dobrze.

pozdrawiam

Kocur 
Maniak

Cytat:
powaznie lampa nie jest taka istotna? - wydawalo mi sie, ze jest jedna z wazniejszych rzeczy do tego typu zadan. jesli tak, to byloby dobrze.

Lampa jest IMO najważniejsza (zaraz po jasnym obiektywie) w sytuacjach gdy brakuje światła. Ważne jest tez dobre zachowanie puszki na wysokim ISO, bo na takim przyjdzie Ci pewnie robić zdjęcia. Żeby uzyskać dobre zdjęcie trzeba zbalansować światło błyskowe z zastanym, ale oświetlanie obiektu na wprost (jak z lampy wbudowanej) nie jest dobrym pomysłem, bo w miejscach, gdzie światło lampy rzuca cień powstaną brzydkie pomarańczowe zafarby z racji różnicy temperatury barwowej światła błyskowego i żarowego. Praktycznie niemożliwe do usunięcia, chyba że ktoś jest biegły w PS i ma dużo czasu. Pozostaje więc odbijanie światła od sufitu/ściany, a najlepiej do tego dyfuzor. To niestety mocno ogranicza "zasięg" lampy, więc moc jest także ważna.
Ostatnio zmieniony przez Kocur Nie 22 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu