Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
a700 vs k20d vs 40d vs d90
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   

SlawGaw napisał/a:
RB napisał/a:
Jak komus potrzeba jasnego szkła to Tamron lub Sigma...
zgoda, tylko jest pewne ALE, i ono jest w jakości montażu (Sigma) oraz w trwałości (Tamron).

No pewnie...
Sony 16-35/2.8 pełnoklatkowy kosztuje ponad 7 tysięcy.
Canon 17-55/2.8 (niepełna klatka) kosztuje 3.5 tysiąca.

Dobrze byłoby mieć ich doskonałe kopie za 1.5 tysiąca... :mrgreen:

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

RB napisał/a:
Dobrze byłoby mieć ich doskonałe kopie za 1.5 tysiąca...

Jestem za.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wszystko pięknie, ale kitowy obiektyw Sony to nieporozumienie. Zdecydowanie lepiej sprawuje się canonowski 17-85.
Może a200+kit za jakieś 1200 zł robi wrażenie, bo jest to lustrzanka z obiektywem na początek za niewielkie pieniądze, ale do a700 18-70 bym nie zapiął.
Pozostaje wspomniane 16-105 lub 16-80. Przewaga wynikająca z rzekomej taniości systemu Sony topnieje w oczach, bo jak już napisałem, w każdym systemie przyjdzie nam zapłacić za dobre obiektywy. Więc można tak, albo można z Tamronem lub Sigmą.
Ja akurat nie jestem niewolnikiem światłosiły - sam używam obiektywu f4 - więc pomysły z 16-80 i 16-105 generalnie przypadają mi do gustu, ale jednocześnie na tym forum jest mnóstwo zadowolonych użytkowników tak Tamrona 17-50 jak i Sigmy 17-70, że nawet ciężkie perypetie z serwisami każą mi poważnie i przychylnie patrzeć na te obiektywy, tym bardziej że trafiony egzemplarz jest w stanie wynagrodzić swoimi właściwościami optycznymi chwile stresu. Nie wspominam ile pieniędzy na tym można zaoszczędzić (choć istnieje ryzyko straty czasu). A skoro już jesteśmy przy obiektywach firm trzecich, to kwestia czy Canon czy Sony traci znaczenie...

MC 

Baku, a jak dlugo uzywales ktorejkolwiek lustrzanki S z kitem?

Sunders 

Baku napisał/a:
na tym forum jest mnóstwo zadowolonych użytkowników tak Tamrona 17-50 jak i Sigmy 17-70

Kłopot z tymi obiektywami polega na tym, że jak się ma szczęście to dobry jest pierwszy "z brzegu" egzemplarz, jak się szczęścia nie ma to trzeba przetestować parę kolejnych-niektórzy sprzedawcy już się z tym oswoili i umożliwiają testowanie takiego obiektywu. Wszyscy, którzy znajdą dobrą sztukę są zadowoleni :idea:
Baku napisał/a:
Nie wspominam ile pieniędzy na tym można zaoszczędzić (choć istnieje ryzyko straty czasu).

Bardzo ważne stwierdzenie przy ograniczonym budżecie :idea:
Baku napisał/a:
przy obiektywach firm trzecich, to kwestia czy Canon czy Sony traci znaczenie...
Kolejna słuszna uwaga :idea:
gregorisan przeczytaj uważnie ostatnie dwa posty Baku bo wydają mi się bardzo pomocne w "Twojej sprawie" :idea: :idea: :idea:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wiem MC, do czego zmierzasz. Nie długo to fakt. Była to a350 z tymże obiektywem kolegi kolegi. Niemniej ów kolega kolegi para się tak niemalże zawodowo fotografią internetową i miałem okazję oglądać sporo zdjęć które wykonał - a przecież sprzęt swój znać powinien. Stąd moje krytyczne zdanie, a także - nie ukrywam - z testu optycznych.
I oczywiście prawdą jest, że to człowiek robi zdjęcia a aparatu i obiektywu używa jedynie jako narzędzia, jednak lepsze narzędzia pozwalają na osiągnięcie lepszych rezultatów. Wiem, że miałeś (czy może nadal masz) ten obiektyw, pewnie został Ci po nim sentyment i mnóstwo świetnych zdjęć, co tylko dowodzi tego, że powiedzenie o "złej baletnicy" jest aktualne, jednak nie ma się co oszukiwać - ten obiektyw jest dokładnie taki, ile kosztuje. Dlatego zestawianie go np. z a700 wydaje mi się podobne do zakładania wielosezonowych opon "Good Ride" do nowego Audi A4. Są tacy którzy chcą przyoszczędzić, ale wg mnie raczej nie w tym miejscu. I tak jak pisałem wcześniej - a200+kit za 1200 zł - dla mnie bomba! Ale a700+kit ...nie dziękuję.

MC 

Baku napisał/a:
lepsze narzędzia pozwalają na osiągnięcie lepszych rezultatów

Zgadzam sie. Lepszy obiektyw czy puszka duzo mniej ogranicza. Tez bym nie byl fanem kupowania i uzywania A700 z kitem, ale jesli mozna za kilkaset pln miec A700+16-105, to jestem jak najbardziej na tak.
Tego kita sprzedalem razem z A100 i raczej wiele swietnych zdjec to mi po nim nie zostalo, bo (z perspektywy czasu doszedlem do tego wniosku) bardziej brakowalo mi umiejetnosci niz lepszego szkla :oops:

Sunders 

MC napisał/a:
Baku, a jak dlugo uzywales ktorejkolwiek lustrzanki S z kitem?

MC jak długo Ty używasz/używałeś?/ tego kita i jak często używasz go obecnie :?:

[ Dodano: Wto 24 Mar, 2009 11:49 ]
MC napisał/a:
Tego kita sprzedalem razem z A100 i raczej wiele swietnych zdjec to mi po nim nie zostalo, bo (z perspektywy czasu doszedlem do tego wniosku) bardziej brakowalo mi umiejetnosci niz lepszego szkla

To czemu teraz "proponujesz" początkującemu z lustrem gregorisianowi taki zestaw a700+ten sony-kit :?:

MC 

Sunders napisał/a:
MC jak długo Ty używasz/używałeś?/ tego kita i jak często używasz go obecnie

Uzywalem rok. Obecnie nie uzywam, bo sprzedalem.
Sunders napisał/a:
To czemu teraz "proponujesz" początkującemu z lustrem gregorisianowi taki zestaw a700+ten sony-kit

Jak kupi z S16-105, to nie bedzie mial na kogo winy zrzucic. A jak kupi z kitem to moze go po jakims czasie sprzedac bez straty. Wydaje mi sie to dosyc proste.

Sunders 

MC, chodzi mi o to czy początkującemu będzie dobrze się na takim kicie uczyć :?:

MC 

Moim zdaniem nie ma przeciwwskazan. Ja przynajmniej sie sporo na nim nauczylem. Ale jesli jest w stanie dolozyc do 3999PLN lub moze brac na raty, to lepiej kupic z S16-105, bo w komplecie jest stosunkowo tani, a jakosciowo bardzo przyzwoity. Kwestia finansow...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
Tego kita sprzedalem razem z A100 i raczej wiele swietnych zdjec to mi po nim nie zostalo, bo (z perspektywy czasu doszedlem do tego wniosku) bardziej brakowalo mi umiejetnosci niz lepszego szkla :oops:

Widzisz MC, szczerze Ci powiem, że w przypadku zdjęć kolegi kolegi podejrzewam dokładnie ten sam mechanizm, bo zdjęcia były słabe i bardzo słabe i nie mówię to o kwestiach kompozycyjnych (jaka kompozycja może być w zdjęciach do katalogu internetowego) tylko o samej jakości fotek. Ale nawet zakładając, że jechał na auto to powinno być dużo lepiej. W końcu a350 ma dość wymagającą matrycę.

Sunders, 18-70 może nie, ale z tym 16-105 to jest już do przemyślenia. Tym bardziej, że obiektyw firmowy.

SlawGaw 
Optyczny

Baku napisał/a:
Sunders, 18-70 może nie, ale z tym 16-105 to jest już do przemyślenia. Tym bardziej, że obiektyw firmowy.

I ja mam takie zdanie. Do przemyślenia.

gregorisan 
Początkujący
amator - entuzjasta

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009   

mam cynk dla zainteresowanych...nie wiem jak w innych miastach, ale u mnie w Raciborzu w sklepie Auchan jest w tej chwili promocja...przy zakupie wybranego aparatu dają 15% rabatu, który wpada na tzw. kartę skarbonkę...później takie pieniądze można wykorzystać na zakupy w tym sklepie...i tak np. sam jestem zainteresowany a700...jego cena wynosi 3340zł z kitowym obiektywem a po rabacie cena wychodzi: 2830 więc cena rewelacja jak na dzisiejsze czasy...
jest też tam kilka innych modeli: chyba wszystkie modele Sony, 450d, k200d, d40, d60, d80 i jeszcze kilka innych modeli Olympusa...
Dodatkowo można zrobić zakupy na 10 rat bez żadnych kosztów pod warunkiem, że wyrobi się u nich kartę Visa Auchan...sam mam taką kartę i naprawdę się opłaca brać u nich na raty...tym bardziej, że dodają 100zł za wyrobienie takiej karty...
I to nie jest reklama bo samemu dzisiaj prawdopodobnie podjadę zakupić a700 :mrgreen: w zeszłym skorzystałem też z tego rabatu i kupiłem Sony h10 za 570zł
Pozdrawiam!

Sunders 

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009   

gregorisan, sprawdż czy nie mają a700 z 16-105, jeśli nie to bierz nawet z kitem, bo to rzeczywiście okazja; daj znać jak zaczniesz "sprawdzać" sprzęt :smile:

Odpowiedz do tematu