Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wszystko pięknie, ale kitowy obiektyw Sony to nieporozumienie. Zdecydowanie lepiej sprawuje się canonowski 17-85.
Może a200+kit za jakieś 1200 zł robi wrażenie, bo jest to lustrzanka z obiektywem na początek za niewielkie pieniądze, ale do a700 18-70 bym nie zapiął.
Pozostaje wspomniane 16-105 lub 16-80. Przewaga wynikająca z rzekomej taniości systemu Sony topnieje w oczach, bo jak już napisałem, w każdym systemie przyjdzie nam zapłacić za dobre obiektywy. Więc można tak, albo można z Tamronem lub Sigmą.
Ja akurat nie jestem niewolnikiem światłosiły - sam używam obiektywu f4 - więc pomysły z 16-80 i 16-105 generalnie przypadają mi do gustu, ale jednocześnie na tym forum jest mnóstwo zadowolonych użytkowników tak Tamrona 17-50 jak i Sigmy 17-70, że nawet ciężkie perypetie z serwisami każą mi poważnie i przychylnie patrzeć na te obiektywy, tym bardziej że trafiony egzemplarz jest w stanie wynagrodzić swoimi właściwościami optycznymi chwile stresu. Nie wspominam ile pieniędzy na tym można zaoszczędzić (choć istnieje ryzyko straty czasu). A skoro już jesteśmy przy obiektywach firm trzecich, to kwestia czy Canon czy Sony traci znaczenie...
na tym forum jest mnóstwo zadowolonych użytkowników tak Tamrona 17-50 jak i Sigmy 17-70
Kłopot z tymi obiektywami polega na tym, że jak się ma szczęście to dobry jest pierwszy "z brzegu" egzemplarz, jak się szczęścia nie ma to trzeba przetestować parę kolejnych-niektórzy sprzedawcy już się z tym oswoili i umożliwiają testowanie takiego obiektywu. Wszyscy, którzy znajdą dobrą sztukę są zadowoleni
Baku napisał/a:
Nie wspominam ile pieniędzy na tym można zaoszczędzić (choć istnieje ryzyko straty czasu).
Bardzo ważne stwierdzenie przy ograniczonym budżecie
Baku napisał/a:
przy obiektywach firm trzecich, to kwestia czy Canon czy Sony traci znaczenie...
Kolejna słuszna uwaga gregorisan przeczytaj uważnie ostatnie dwa posty Baku bo wydają mi się bardzo pomocne w "Twojej sprawie"
Wiem MC, do czego zmierzasz. Nie długo to fakt. Była to a350 z tymże obiektywem kolegi kolegi. Niemniej ów kolega kolegi para się tak niemalże zawodowo fotografią internetową i miałem okazję oglądać sporo zdjęć które wykonał - a przecież sprzęt swój znać powinien. Stąd moje krytyczne zdanie, a także - nie ukrywam - z testu optycznych.
I oczywiście prawdą jest, że to człowiek robi zdjęcia a aparatu i obiektywu używa jedynie jako narzędzia, jednak lepsze narzędzia pozwalają na osiągnięcie lepszych rezultatów. Wiem, że miałeś (czy może nadal masz) ten obiektyw, pewnie został Ci po nim sentyment i mnóstwo świetnych zdjęć, co tylko dowodzi tego, że powiedzenie o "złej baletnicy" jest aktualne, jednak nie ma się co oszukiwać - ten obiektyw jest dokładnie taki, ile kosztuje. Dlatego zestawianie go np. z a700 wydaje mi się podobne do zakładania wielosezonowych opon "Good Ride" do nowego Audi A4. Są tacy którzy chcą przyoszczędzić, ale wg mnie raczej nie w tym miejscu. I tak jak pisałem wcześniej - a200+kit za 1200 zł - dla mnie bomba! Ale a700+kit ...nie dziękuję.
lepsze narzędzia pozwalają na osiągnięcie lepszych rezultatów
Zgadzam sie. Lepszy obiektyw czy puszka duzo mniej ogranicza. Tez bym nie byl fanem kupowania i uzywania A700 z kitem, ale jesli mozna za kilkaset pln miec A700+16-105, to jestem jak najbardziej na tak.
Tego kita sprzedalem razem z A100 i raczej wiele swietnych zdjec to mi po nim nie zostalo, bo (z perspektywy czasu doszedlem do tego wniosku) bardziej brakowalo mi umiejetnosci niz lepszego szkla
Baku, a jak dlugo uzywales ktorejkolwiek lustrzanki S z kitem?
MC jak długo Ty używasz/używałeś?/ tego kita i jak często używasz go obecnie
[ Dodano: Wto 24 Mar, 2009 11:49 ]
MC napisał/a:
Tego kita sprzedalem razem z A100 i raczej wiele swietnych zdjec to mi po nim nie zostalo, bo (z perspektywy czasu doszedlem do tego wniosku) bardziej brakowalo mi umiejetnosci niz lepszego szkla
To czemu teraz "proponujesz" początkującemu z lustrem gregorisianowi taki zestaw a700+ten sony-kit
MC jak długo Ty używasz/używałeś?/ tego kita i jak często używasz go obecnie
Uzywalem rok. Obecnie nie uzywam, bo sprzedalem.
Sunders napisał/a:
To czemu teraz "proponujesz" początkującemu z lustrem gregorisianowi taki zestaw a700+ten sony-kit
Jak kupi z S16-105, to nie bedzie mial na kogo winy zrzucic. A jak kupi z kitem to moze go po jakims czasie sprzedac bez straty. Wydaje mi sie to dosyc proste.
Moim zdaniem nie ma przeciwwskazan. Ja przynajmniej sie sporo na nim nauczylem. Ale jesli jest w stanie dolozyc do 3999PLN lub moze brac na raty, to lepiej kupic z S16-105, bo w komplecie jest stosunkowo tani, a jakosciowo bardzo przyzwoity. Kwestia finansow...
Widzisz MC, szczerze Ci powiem, że w przypadku zdjęć kolegi kolegi podejrzewam dokładnie ten sam mechanizm, bo zdjęcia były słabe i bardzo słabe i nie mówię to o kwestiach kompozycyjnych (jaka kompozycja może być w zdjęciach do katalogu internetowego) tylko o samej jakości fotek. Ale nawet zakładając, że jechał na auto to powinno być dużo lepiej. W końcu a350 ma dość wymagającą matrycę.
Sunders, 18-70 może nie, ale z tym 16-105 to jest już do przemyślenia. Tym bardziej, że obiektyw firmowy.
mam cynk dla zainteresowanych...nie wiem jak w innych miastach, ale u mnie w Raciborzu w sklepie Auchan jest w tej chwili promocja...przy zakupie wybranego aparatu dają 15% rabatu, który wpada na tzw. kartę skarbonkę...później takie pieniądze można wykorzystać na zakupy w tym sklepie...i tak np. sam jestem zainteresowany a700...jego cena wynosi 3340zł z kitowym obiektywem a po rabacie cena wychodzi: 2830 więc cena rewelacja jak na dzisiejsze czasy...
jest też tam kilka innych modeli: chyba wszystkie modele Sony, 450d, k200d, d40, d60, d80 i jeszcze kilka innych modeli Olympusa...
Dodatkowo można zrobić zakupy na 10 rat bez żadnych kosztów pod warunkiem, że wyrobi się u nich kartę Visa Auchan...sam mam taką kartę i naprawdę się opłaca brać u nich na raty...tym bardziej, że dodają 100zł za wyrobienie takiej karty...
I to nie jest reklama bo samemu dzisiaj prawdopodobnie podjadę zakupić a700 w zeszłym skorzystałem też z tego rabatu i kupiłem Sony h10 za 570zł
Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9