Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co wybrac
Autor Wiadomość
najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009   

Ciekawe od kiedy sigma 17-70 ma światło 2.8, takowoż Lka 70-200/4... ;-)

Reklama

remir 
Uczestnik

Tzn mniejszy, lżejszy - wyprawy własnym jeepem i nawet piesze hm.. nie jestem małym dzieckiem jak zestaw bedzie wiekszy ( kg ) dam rade a po drugie z góry bede wiedział gdzie ide i co bede chciał fotografować. Tu kwestia jest użytecznych zakresów i wyboru konkretnych obiektywów które pozwolą na fotografowanie tego co chce.

Kocur 
Maniak

najeli napisał/a:
Oprócz o wiele lepszego wyświetlacza (jedyne co było naprawdę dobre), metalowego pokrętła wyboru trybu (mam plastikowe) i iso 3200 (mi tam 1600 styka) nie zauważyłam różnicy. Obudowa chyba bez żadnego liftingu.

Trzeba zajrzeć do środka, wtedy widać różnicę ;)

Miałem przez ponad rok 40D, od pół roku mam 50D i powiem tak, niebo a ziemia i to nie tylko wyświetlacz. Korekta FF/BF jak się chce kupić szkła niezależnych producentów - bezcenne, zwłaszcza jak się jest daleko od domu i serwisu. Jest tych drobiazgów sporo, jak się popracuje dłużej, czuć różnicę. Jedyne, co przemawia IMO za 40D, to to, że tańsze szkła nie będą w stanie wykorzystać w pełni możliwości matrycy w 50D. Niestety, jak się ma 50D, trzeba już myśleć o porządnych szkłach...

ps. Pokrętło trybów w 50D jest plastikowe, tak samo jak w 40D, jest na nim tylko nalepiony metalowy krążek, co wygląda tragicznie na tym korpusie :P

najeli 
Bywalec

Kocur napisał/a:
ps. Pokrętło trybów w 50D jest plastikowe, tak samo jak w 40D, jest na nim tylko nalepiony metalowy krążek, co wygląda tragicznie na tym korpusie :P

:D
będę musiała powiedzieć kumplowi, mam nadzieję, że się chłopina nie załamie ;-) chociaż w sumie jak mu resztę zacytuję to raczej będzie zadowolony.

W każdym razie jest kwestia zastosowań: ja różnicy nie czułam. Autor wątku wg mojego wrażenia chce mieć porządne zdjęcia z ciekawych miejsc i raczej nie popada w przesadę. Ja przy tak ograniczonym budżecie wolałabym mieć słabsze body i szkło więcej albo nawet 2 filtry więcej, bo nie wykorzystałabym "powera" 50tki. Dlatego też tak a nie inaczej się o niej wypowiadam :)

remir 
Uczestnik

hm "porządne'' ..... . Budżet jest wstępny, zestaw rozbuduje na miejscu w przypływie gotówki a Afryka też nie od razu będzie no chyba ze wygram w Lotto. Jak bym chciał robić zwykle zdjęcia to kupiłbym sobie jakiegoś kompakta i ile bym zaoszczedził.

Co do body już mniej mnie więcej przekonaliście. Myślałem że pojawią sie nikonowcy i będą swoje racje prezentować ale ...... .

Może jeszcze jakieś propozycje co do obiektywów

Kocur 
Maniak

Cytat:
Może jeszcze jakieś propozycje co do obiektywów

No cóż... Tutaj pierwsze pytanie - za ile? :P
Pomijając kwestie cen, ze szkieł niepełnoklatkowych Canona warto mieć dwa: 17-55/2,8 IS USM i 10-22/3,5-4,5 USM. Niestety, taki zestaw to 6000zł :D Budżetowo można kupić Tamrona 17-50/2,8 i Sigmę 10-20/4-5,6, razem wyjdzie "tylko" 3500zł.

Z dłuższych - 70-200/4L USM, lub wersja ze stabiloizacją - warto. Tańszy - 70-300 IS USM, też niezła jakość zdjęć. Budżetowo Sigma 70-300 APO lub coś innego w podobnej klasie.

Wszystko zależy od tego, co chcesz focić. Do architektury, krajobrazów i typowych zdjęć "wycieczkowych" wystarczą pierwsze dwa wymienione.

najeli 
Bywalec

remir napisał/a:
hm "porządne'' ..... .

Żebyś mnie źle nie zrozumiał: dla mnie porządne jest jak najbardziej określeniem pozytywnym i nie oznacza "pstryków z wakacji" :) Z mojego punktu widzenia Twoje podejście jest raczej racjonalne i np. jesteś w stanie przeboleć to, że taka sigma 17-70 ma swoje wady, nie ublizy Ci to, że nie ma L w nazwie ;-)

Bardziej pod wzgledem obiektywów jak ja szukałam zamiennika kita to były typy:
a) sigma 17-70 - podobno "wyjątkowo" jak na cenę porządne szkło, zakres taki "akurat", TANI
b) sigma 18-50 - bo 2.8 i EX, był jednak o połowę droższy od 17-70 jak go kupowałam
c) tamron 28-75 - są tacy, którzy uparcie używają go pomimo zestawu elek, gdyby był szerszy na dole, to chyba bym brała akurat ten

a i b dają Ci "makro"

no i polecam 70-200/4, cena znośna, nie jest zbynią armatą, a jest naprawdę świetne, jak lubisz robic zdjęcia "tubylców" to jak znalazł :)
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 31 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

remir 
Uczestnik

Co do tej naklejki metalowej , nie wygląda tak źle na tym pokrętle nawet dobrze bym powiedział.

Co do tego ''porządne'' tez nie miałem źle na myśl ale czasami niektórzy tak podchodzą do tego tematu i pisza brednie a nawet nie rozumieja w czym rzecz. Co do wzmianki ze to wakacyjne fotki, zapomniałem dodać że to nie bedzie jednorazowy wypad do Afryki tylko kilku tygodniowe "safari" raz albo 2 razy do roku w zależności o funduszy jak bede wstanie gromadzić w trakcie roku. Bo portugalie za 4 lata mniemam że cała objadę odłóż i wszerz. Atrakcyjna pod tym wzgledem jest tez hiszpania oraz francja. Także mam dość poważne plany podróżnicze a przy tym chciałbym rozwinąć się (a dokładnie pasje fotografowania). Więc zdjęcia nie bede czysto pamiątkowe i tak jak to łądnie ujełaś "wakacyjnymi fotkami''. Dla mnie jest to szansa robić coś co lubie i na odpowiednim poziomie. Bez powodu tematu takiego nie założyłem a rady wykorzystam jak najlepiej.

Kocur 
Maniak

remir, skoro masz plany długoterminowe, to bierz porządną puszkę z dobrym standartd zoomem, do tego statyw, jakiś polar, może pilot i inne takie drobnice. Potem, w miarę możliwości finansowych i potrzeb (pewnie szybko się pojawia nowe jeśli fotografia Cię wciągnie), będziesz po prostu swój system rozbudowywać co jakiś czas dokupując szkła w zależności od potrzeb.

Na początek więc może 40D + Tamron 17-50/2,8 (tylko sprawdź czy AF trafia), w sumie za ok. 4500zł. Do tego karta, statyw, jakaś torba. Jak trochę dorzucisz, albo tanio kupisz aparat z obiektywem, starczy jeszcze na dobry polar, może wężyk spustowy, czy inne drobiazgi. Jak znowu coś nazbierasz, może lampa, może szeroki kąt, może tele... szybko się dowiesz, czego Ci najbardziej brakuje ;)

Jeśli nie śpieszy Ci się bardzo z zakupem, poczekał bym jeszcze na wejście 500D do sprzedaży, bo to też może być fajna maszynka, a cena zapewne będzie podobna do obecnej ceny 40D.

najeli 
Bywalec

Wysłany: Wto 31 Mar, 2009   

remir napisał/a:
[..]Więc zdjęcia nie bede czysto pamiątkowe i tak jak to łądnie ujełaś "wakacyjnymi fotkami''. Dla mnie jest to szansa robić coś co lubie i na odpowiednim poziomie. Bez powodu tematu takiego nie założyłem a rady wykorzystam jak najlepiej.

No jakbym siebie czytała, cieszę się, że się zrozumieliśmy :)

PS. Cokolwiek kupisz, pamiętaj o polarze i szarej połówce ;-)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

remir, dobre rady. Podpisuje się pod nimi.
Na razie 500D nie zawracałbym sobie głowy, choć myślę że będzie to hit. Dlaczego? Otóż nim on pojawi się w sprzedaży, nim cena będzie na niego dobra, to minie sporo czasu. W międzyczasie otrzaskasz się z 40D... A to bardzo przyzwoity, wytrzymały, wygodny i bardzo szybki korpus.
Wszystkie wymieniane tu obiektywy są ciekawe. Tamron oferuje bardzo wiele za bardzo niewiele, ale tak jak napisał Kocur trzeba przetestować egzemplarz. Do tego 70-200/4 - kolejny świetny obiektyw za rozsądną kasę... Jest z czego wybierać.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Kocur napisał/a:
Miałem przez ponad rok 40D, od pół roku mam 50D i powiem tak, niebo a ziemia i to nie tylko wyświetlacz. Korekta FF/BF jak się chce kupić szkła niezależnych producentów - bezcenne, zwłaszcza jak się jest daleko od domu i serwisu. Jest tych drobiazgów sporo, jak się popracuje dłużej, czuć różnicę

Zgadzam się całkowicie z tą opinią. Jeśli tak jak napisałeś 800PLN to nie problem bierz 50d z tamronem. Wyjściowy budżet przekroczysz o ok.300-400PLN, ale uważam, że warto. To dobry zestaw wyjściowy :idea:

remir 
Uczestnik

Wybór padnie na jeden z tych aparatów.

Jeśli ktoś nie trafił na tą strone, fotki z canona 70-200 4l

http://www.pbase.com/image/77608983

oraz do body 40/50d

http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_50d

http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_40d

Polecam

Dziekuje za pomoc w podjęciu decyzji. CO do body to jeszcze niezdecydowałem czy 40/50
ale napewno po propozycji Najeli bedzie to obiektyw wyzej wymieniony oraz cos z szerokim kątem. Pojawiły sie jakies promocje w Euro na 50d wiec w ciagu kilku lub kilkunastu dni cos wybiore. Ale z tych wszytskich propozycji to zestaw Najeli mi najbardzie pasuje.

Dziekuje wszytkim na obszerne rady i ciekawa dyskusje

najeli 
Bywalec

Cieszę się, że mogłam pomóc, szczególnie, że jestem chyba największym lamerem w gronie osób, które się tu wypowiadały :D

komor 
Moderator

40D to naprawdę solidna puszka i przy ograniczonym budżecie moim zdaniem szkoda wydawać 800 zł na nowsze 50D, tym bardziej że – jak już napisał Kocur – żeby je wykorzystać potrzebne jest lepsze szkło. Lepiej dołożyć do jakiegoś lepszego obiektywu standardowego lub jakiejś fajnej stałki na tubylców. :)

Odpowiedz do tematu