Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tzn mniejszy, lżejszy - wyprawy własnym jeepem i nawet piesze hm.. nie jestem małym dzieckiem jak zestaw bedzie wiekszy ( kg ) dam rade a po drugie z góry bede wiedział gdzie ide i co bede chciał fotografować. Tu kwestia jest użytecznych zakresów i wyboru konkretnych obiektywów które pozwolą na fotografowanie tego co chce.
Oprócz o wiele lepszego wyświetlacza (jedyne co było naprawdę dobre), metalowego pokrętła wyboru trybu (mam plastikowe) i iso 3200 (mi tam 1600 styka) nie zauważyłam różnicy. Obudowa chyba bez żadnego liftingu.
Trzeba zajrzeć do środka, wtedy widać różnicę
Miałem przez ponad rok 40D, od pół roku mam 50D i powiem tak, niebo a ziemia i to nie tylko wyświetlacz. Korekta FF/BF jak się chce kupić szkła niezależnych producentów - bezcenne, zwłaszcza jak się jest daleko od domu i serwisu. Jest tych drobiazgów sporo, jak się popracuje dłużej, czuć różnicę. Jedyne, co przemawia IMO za 40D, to to, że tańsze szkła nie będą w stanie wykorzystać w pełni możliwości matrycy w 50D. Niestety, jak się ma 50D, trzeba już myśleć o porządnych szkłach...
ps. Pokrętło trybów w 50D jest plastikowe, tak samo jak w 40D, jest na nim tylko nalepiony metalowy krążek, co wygląda tragicznie na tym korpusie
ps. Pokrętło trybów w 50D jest plastikowe, tak samo jak w 40D, jest na nim tylko nalepiony metalowy krążek, co wygląda tragicznie na tym korpusie
będę musiała powiedzieć kumplowi, mam nadzieję, że się chłopina nie załamie chociaż w sumie jak mu resztę zacytuję to raczej będzie zadowolony.
W każdym razie jest kwestia zastosowań: ja różnicy nie czułam. Autor wątku wg mojego wrażenia chce mieć porządne zdjęcia z ciekawych miejsc i raczej nie popada w przesadę. Ja przy tak ograniczonym budżecie wolałabym mieć słabsze body i szkło więcej albo nawet 2 filtry więcej, bo nie wykorzystałabym "powera" 50tki. Dlatego też tak a nie inaczej się o niej wypowiadam
hm "porządne'' ..... . Budżet jest wstępny, zestaw rozbuduje na miejscu w przypływie gotówki a Afryka też nie od razu będzie no chyba ze wygram w Lotto. Jak bym chciał robić zwykle zdjęcia to kupiłbym sobie jakiegoś kompakta i ile bym zaoszczedził.
Co do body już mniej mnie więcej przekonaliście. Myślałem że pojawią sie nikonowcy i będą swoje racje prezentować ale ...... .
No cóż... Tutaj pierwsze pytanie - za ile?
Pomijając kwestie cen, ze szkieł niepełnoklatkowych Canona warto mieć dwa: 17-55/2,8 IS USM i 10-22/3,5-4,5 USM. Niestety, taki zestaw to 6000zł Budżetowo można kupić Tamrona 17-50/2,8 i Sigmę 10-20/4-5,6, razem wyjdzie "tylko" 3500zł.
Z dłuższych - 70-200/4L USM, lub wersja ze stabiloizacją - warto. Tańszy - 70-300 IS USM, też niezła jakość zdjęć. Budżetowo Sigma 70-300 APO lub coś innego w podobnej klasie.
Wszystko zależy od tego, co chcesz focić. Do architektury, krajobrazów i typowych zdjęć "wycieczkowych" wystarczą pierwsze dwa wymienione.
Żebyś mnie źle nie zrozumiał: dla mnie porządne jest jak najbardziej określeniem pozytywnym i nie oznacza "pstryków z wakacji" Z mojego punktu widzenia Twoje podejście jest raczej racjonalne i np. jesteś w stanie przeboleć to, że taka sigma 17-70 ma swoje wady, nie ublizy Ci to, że nie ma L w nazwie
Bardziej pod wzgledem obiektywów jak ja szukałam zamiennika kita to były typy:
a) sigma 17-70 - podobno "wyjątkowo" jak na cenę porządne szkło, zakres taki "akurat", TANI
b) sigma 18-50 - bo 2.8 i EX, był jednak o połowę droższy od 17-70 jak go kupowałam
c) tamron 28-75 - są tacy, którzy uparcie używają go pomimo zestawu elek, gdyby był szerszy na dole, to chyba bym brała akurat ten
a i b dają Ci "makro"
no i polecam 70-200/4, cena znośna, nie jest zbynią armatą, a jest naprawdę świetne, jak lubisz robic zdjęcia "tubylców" to jak znalazł
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 31 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Co do tej naklejki metalowej , nie wygląda tak źle na tym pokrętle nawet dobrze bym powiedział.
Co do tego ''porządne'' tez nie miałem źle na myśl ale czasami niektórzy tak podchodzą do tego tematu i pisza brednie a nawet nie rozumieja w czym rzecz. Co do wzmianki ze to wakacyjne fotki, zapomniałem dodać że to nie bedzie jednorazowy wypad do Afryki tylko kilku tygodniowe "safari" raz albo 2 razy do roku w zależności o funduszy jak bede wstanie gromadzić w trakcie roku. Bo portugalie za 4 lata mniemam że cała objadę odłóż i wszerz. Atrakcyjna pod tym wzgledem jest tez hiszpania oraz francja. Także mam dość poważne plany podróżnicze a przy tym chciałbym rozwinąć się (a dokładnie pasje fotografowania). Więc zdjęcia nie bede czysto pamiątkowe i tak jak to łądnie ujełaś "wakacyjnymi fotkami''. Dla mnie jest to szansa robić coś co lubie i na odpowiednim poziomie. Bez powodu tematu takiego nie założyłem a rady wykorzystam jak najlepiej.
remir, skoro masz plany długoterminowe, to bierz porządną puszkę z dobrym standartd zoomem, do tego statyw, jakiś polar, może pilot i inne takie drobnice. Potem, w miarę możliwości finansowych i potrzeb (pewnie szybko się pojawia nowe jeśli fotografia Cię wciągnie), będziesz po prostu swój system rozbudowywać co jakiś czas dokupując szkła w zależności od potrzeb.
Na początek więc może 40D + Tamron 17-50/2,8 (tylko sprawdź czy AF trafia), w sumie za ok. 4500zł. Do tego karta, statyw, jakaś torba. Jak trochę dorzucisz, albo tanio kupisz aparat z obiektywem, starczy jeszcze na dobry polar, może wężyk spustowy, czy inne drobiazgi. Jak znowu coś nazbierasz, może lampa, może szeroki kąt, może tele... szybko się dowiesz, czego Ci najbardziej brakuje
Jeśli nie śpieszy Ci się bardzo z zakupem, poczekał bym jeszcze na wejście 500D do sprzedaży, bo to też może być fajna maszynka, a cena zapewne będzie podobna do obecnej ceny 40D.
[..]Więc zdjęcia nie bede czysto pamiątkowe i tak jak to łądnie ujełaś "wakacyjnymi fotkami''. Dla mnie jest to szansa robić coś co lubie i na odpowiednim poziomie. Bez powodu tematu takiego nie założyłem a rady wykorzystam jak najlepiej.
No jakbym siebie czytała, cieszę się, że się zrozumieliśmy
PS. Cokolwiek kupisz, pamiętaj o polarze i szarej połówce
remir, dobre rady. Podpisuje się pod nimi.
Na razie 500D nie zawracałbym sobie głowy, choć myślę że będzie to hit. Dlaczego? Otóż nim on pojawi się w sprzedaży, nim cena będzie na niego dobra, to minie sporo czasu. W międzyczasie otrzaskasz się z 40D... A to bardzo przyzwoity, wytrzymały, wygodny i bardzo szybki korpus.
Wszystkie wymieniane tu obiektywy są ciekawe. Tamron oferuje bardzo wiele za bardzo niewiele, ale tak jak napisał Kocur trzeba przetestować egzemplarz. Do tego 70-200/4 - kolejny świetny obiektyw za rozsądną kasę... Jest z czego wybierać.
Miałem przez ponad rok 40D, od pół roku mam 50D i powiem tak, niebo a ziemia i to nie tylko wyświetlacz. Korekta FF/BF jak się chce kupić szkła niezależnych producentów - bezcenne, zwłaszcza jak się jest daleko od domu i serwisu. Jest tych drobiazgów sporo, jak się popracuje dłużej, czuć różnicę
Zgadzam się całkowicie z tą opinią. Jeśli tak jak napisałeś 800PLN to nie problem bierz 50d z tamronem. Wyjściowy budżet przekroczysz o ok.300-400PLN, ale uważam, że warto. To dobry zestaw wyjściowy
Dziekuje za pomoc w podjęciu decyzji. CO do body to jeszcze niezdecydowałem czy 40/50
ale napewno po propozycji Najeli bedzie to obiektyw wyzej wymieniony oraz cos z szerokim kątem. Pojawiły sie jakies promocje w Euro na 50d wiec w ciagu kilku lub kilkunastu dni cos wybiore. Ale z tych wszytskich propozycji to zestaw Najeli mi najbardzie pasuje.
Dziekuje wszytkim na obszerne rady i ciekawa dyskusje
40D to naprawdę solidna puszka i przy ograniczonym budżecie moim zdaniem szkoda wydawać 800 zł na nowsze 50D, tym bardziej że – jak już napisał Kocur – żeby je wykorzystać potrzebne jest lepsze szkło. Lepiej dołożyć do jakiegoś lepszego obiektywu standardowego lub jakiejś fajnej stałki na tubylców.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12