Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009 Canon 30D, daje jeszcze radę? :)
Witam,
dołączyłem do grona ludzi którzy potrafią wybrać i kupić samochód lub laptopa, a z lustrzanką sobie rady nie dają
Nigdy nie miałem lustrzanki więc nie chcę wydawać kupy kasy (której też nie mam ) na wypadek gdyby okazało się że mi przeszło. Najpierw planowałem kupić D40x ale jak to bywa poczytałem i doszedłem do D80, aż skończyłem na 40D. No i myślałem też o A700 ale raczej nikogo to nie obchodzi
Zasadniczo stwierdziłem, że to będzie canon żeby mieć mniej dylematów
Główne pytanie jest takie czy w moim obecnym rozumowaniu jest pewien problem o którym nie wiem A mianowicie wymyśliłem, że kupię sobie używanego 30D + tamrona 17-50 2.8 i jak mnie chęć na makro najdzie to za kilka miesięcy jeszcze tamrona 90 2.8. Czyli na body wydam ok 1,5k i nie będzie mi szkoda robić nim zdjęć (bo nowy i w ogóle to szkoda niszczyć i naciskać guziczek a niestety u mnie z dbaniem o sprzęt nie jest najlepiej ). Do tego nie mam jakiegoś skilla itp więc pewnie sporo zdjęć nacykam zanim coś poprawnego zrobię więc szkoda mieć wypasiony (jak na amatora) aparat i dopiero się uczyć, gdy traci na wartości. A jak już ceny się unormują (bo jak patrzę na skąpcu na ceny ze stycznia i aktualne to mnie skręca) i mi nie przejdzie to gdzieś w okolicach jesieni (w zależności od kursu dolara ) kupił bym sobie 50D a to 30D opchnął na allegro
Dobry pomysł?
Oszukuję się, że jak uda mi się dobrać tamrona pod 30D to w 50D starczy zakresu kalibracji żeby nie było FF/BF
Mam 30D i jestem z niego bardzo zadowolony, chociaż mógłby być pojemniejszy bufor, ale ja mam specyficzne wymagania. Tak do codziennych fotek jest to wyśmienity aparat.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009
sl0w0rm, bardzo dobrze wcelowałeś jak na początek, jak załapiesz bakcyla to na jesień pewnie zamiast wymienić na 50D to kase na optykę przeznaczysz i zostaniesz przy 30D.
sl0w0rm napisał/a:
Oszukuję się, że jak uda mi się dobrać tamrona pod 30D to w 50D starczy zakresu kalibracji żeby nie było FF/BF
nie powinieneś mieć kłopotów z dobraniem tamrona do 30D a micro dostrajanie w 50D nie jest sposobem na poprawę każdego ff/bf
Odgrzeję kotleta ale muszę się pochwalić Trochę czasu zajęło mi polowanie bo po tym moim poście jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności 30D zaczęły schodzić na allegro po 1,7-1,8k a nie jak wcześniej po 1,5k. Więc czekałem, czekałem aż w końcu we wtorek kupiłem rocznego 40D za 2200 (przebieg wg. sprzedawcy 6-9k, faktyczny 15452 ale jakoś mi nie przeszkadza, te teoretyczne 85k szybko nie wypstrykam) i jeszcze dodał torbę (tamrac velocity 7x) więc wydaje mi się, że cena uczciwa (jedyny minus był taki, że bateria była ostro zajechana więc musiałem kupić hame za 84 zeta). 3 godziny temu kupiłem nowego tamrona 17-50 2.8 i pierwsze wrażenia z zestawu to "o rzesz k*** ja p***" Jak na razie mogę śmiało powiedzieć, że więcej (jakościowo, bo zakres ogniskowych pewnie mi się niedługo powiększy) nie potrzebuję
Dzięki za pomoc
zug [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Maj, 2009
sl0w0rm, gratuluję zakupu, to teraz pucha w łapy i w plener .....no nie teraz bo środek nocy
sl0w0rm, od razu załóż sobie świnkę-skarbonkę na zooma 70-200 ze światłem i IS w zależności od wielkości świnki, a wtedy to już z tą 40-tką żyć nie umierać Gratulejszyn.
sl0w0rm, od razu załóż sobie świnkę-skarbonkę na zooma 70-200 ze światłem i IS w zależności od wielkości świnki, a wtedy to już z tą 40-tką żyć nie umierać Gratulejszyn.
Tiaa... i wrzucaj tam po 1kPLN/dzien i po tygodniu masz full wypas.
Ostatnio pytalem o ten sam z IS i w sklepie przewidywali spadek ceny, takze powinno byc ponizej 7k.
Nie wiem. Gosc powiedzial ze teraz nie maja w magazynie i dostawa bedzie w nastepnym tygodniu i powinno byc troche taniej (aktualna cena 7100). Przy takiej cenie "troche" powinno byc wiecej niz 100, bo tak to szkoda d.. zawracac. Poza tym widzialem juz ponizej 7k, za 6999 Trzeba troche ponarzekac ze drogo, ze daleko do sklepu itp. i jakis rabacik da sie wytargowac. Jak kupie taniej niz 7k to podam adres (czego sobie i wam zycze ) Musze tylko sprawdzic co z ta gwarancja worldwide.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9