Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 30D, daje jeszcze radę? :)
Autor Wiadomość
sl0w0rm 
Nowy
Krzysiek

Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009   Canon 30D, daje jeszcze radę? :)

Witam,

dołączyłem do grona ludzi którzy potrafią wybrać i kupić samochód lub laptopa, a z lustrzanką sobie rady nie dają :)

Nigdy nie miałem lustrzanki więc nie chcę wydawać kupy kasy (której też nie mam :D ) na wypadek gdyby okazało się że mi przeszło. Najpierw planowałem kupić D40x ale jak to bywa poczytałem i doszedłem do D80, aż skończyłem na 40D. No i myślałem też o A700 ale raczej nikogo to nie obchodzi :)

Zasadniczo stwierdziłem, że to będzie canon żeby mieć mniej dylematów :)

Główne pytanie jest takie czy w moim obecnym rozumowaniu jest pewien problem o którym nie wiem :) A mianowicie wymyśliłem, że kupię sobie używanego 30D + tamrona 17-50 2.8 i jak mnie chęć na makro najdzie to za kilka miesięcy jeszcze tamrona 90 2.8. Czyli na body wydam ok 1,5k i nie będzie mi szkoda robić nim zdjęć (bo nowy i w ogóle to szkoda niszczyć i naciskać guziczek :) a niestety u mnie z dbaniem o sprzęt nie jest najlepiej :) ). Do tego nie mam jakiegoś skilla itp więc pewnie sporo zdjęć nacykam zanim coś poprawnego zrobię więc szkoda mieć wypasiony (jak na amatora) aparat i dopiero się uczyć, gdy traci na wartości. A jak już ceny się unormują (bo jak patrzę na skąpcu na ceny ze stycznia i aktualne to mnie skręca) i mi nie przejdzie to gdzieś w okolicach jesieni (w zależności od kursu dolara :) ) kupił bym sobie 50D a to 30D opchnął na allegro :)

Dobry pomysł?

Oszukuję się, że jak uda mi się dobrać tamrona pod 30D to w 50D starczy zakresu kalibracji żeby nie było FF/BF ;)

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009   

sl0w0rm napisał/a:
że kupię sobie używanego 30D + tamrona 17-50 2.8 i jak mnie chęć na makro najdzie to za kilka miesięcy jeszcze tamrona 90 2.8.
lepiej w tym przedziale cenowm wybrać nie mogłeś - gratuluję pomysłu i życzę udanych zakupów :)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Mam 30D i jestem z niego bardzo zadowolony, chociaż mógłby być pojemniejszy bufor, ale ja mam specyficzne wymagania. Tak do codziennych fotek jest to wyśmienity aparat.

kozidron
[Usunięty]

sl0w0rm, bardzo dobrze wcelowałeś jak na początek, jak załapiesz bakcyla to na jesień pewnie zamiast wymienić na 50D to kase na optykę przeznaczysz i zostaniesz przy 30D.

sl0w0rm napisał/a:
Oszukuję się, że jak uda mi się dobrać tamrona pod 30D to w 50D starczy zakresu kalibracji żeby nie było FF/BF ;)

nie powinieneś mieć kłopotów z dobraniem tamrona do 30D a micro dostrajanie w 50D nie jest sposobem na poprawę każdego ff/bf

eave 
Bywalec
eave

Wysłany: Pon 13 Kwi, 2009   

sl0w0rm, dobrze wybrałeś, kupuj :)

Sunders 

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009   

sl0w0rm napisał/a:
Dobry pomysł?

Bardzo dobry :smile:

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009   

Mam taki zestaw i polecam.

prophet 
Bywalec

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2009   

Równiez uwazam ze to dobry pomysł.

sl0w0rm 
Nowy
Krzysiek

Wysłany: Sob 09 Maj, 2009   

Odgrzeję kotleta ale muszę się pochwalić ;) Trochę czasu zajęło mi polowanie bo po tym moim poście jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności 30D zaczęły schodzić na allegro po 1,7-1,8k a nie jak wcześniej po 1,5k. Więc czekałem, czekałem aż w końcu we wtorek kupiłem rocznego 40D za 2200 (przebieg wg. sprzedawcy 6-9k, faktyczny 15452 ale jakoś mi nie przeszkadza, te teoretyczne 85k szybko nie wypstrykam) i jeszcze dodał torbę (tamrac velocity 7x) więc wydaje mi się, że cena uczciwa (jedyny minus był taki, że bateria była ostro zajechana więc musiałem kupić hame za 84 zeta). 3 godziny temu kupiłem nowego tamrona 17-50 2.8 i pierwsze wrażenia z zestawu to "o rzesz k*** ja p***" :) Jak na razie mogę śmiało powiedzieć, że więcej (jakościowo, bo zakres ogniskowych pewnie mi się niedługo powiększy) nie potrzebuję :)

Dzięki za pomoc

zug
[Usunięty]

sl0w0rm, gratuluję zakupu, to teraz pucha w łapy i w plener .....no nie teraz bo środek nocy :razz:

komor 
Moderator

Jak ma statyw to można i teraz – nocna architektura czeka. :)

katharsis 
Uczestnik
ambitna canonierka

sl0w0rm, od razu załóż sobie świnkę-skarbonkę na zooma 70-200 ze światłem i IS w zależności od wielkości świnki, a wtedy to już z tą 40-tką żyć nie umierać :) Gratulejszyn.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Nie 10 Maj, 2009   

katharsis napisał/a:
sl0w0rm, od razu załóż sobie świnkę-skarbonkę na zooma 70-200 ze światłem i IS w zależności od wielkości świnki, a wtedy to już z tą 40-tką żyć nie umierać :) Gratulejszyn.

Tiaa... i wrzucaj tam po 1kPLN/dzien i po tygodniu masz full wypas. :mrgreen:

Ostatnio pytalem o ten sam z IS i w sklepie przewidywali spadek ceny, takze powinno byc ponizej 7k. :grin:

Sunders 

Cytat:
Ostatnio pytalem o ten sam z IS i w sklepie przewidywali spadek ceny, takze powinno byc ponizej 7k.

Ciekawe na czym opierali swoje oczekiwania :???:
Jak tylko ich oczekiwania się spełnią, to proszę o adres tego sklepu :smile:

Usjwo 
Optyczny

Nie wiem. Gosc powiedzial ze teraz nie maja w magazynie i dostawa bedzie w nastepnym tygodniu i powinno byc troche taniej (aktualna cena 7100). Przy takiej cenie "troche" powinno byc wiecej niz 100, bo tak to szkoda d.. zawracac. Poza tym widzialem juz ponizej 7k, za 6999 :lol: Trzeba troche ponarzekac ze drogo, ze daleko do sklepu itp. i jakis rabacik da sie wytargowac. Jak kupie taniej niz 7k to podam adres (czego sobie i wam zycze :smile: ) Musze tylko sprawdzic co z ta gwarancja worldwide.

Odpowiedz do tematu