Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 02 Maj, 2009
Fundusz: 3000-3500 zł - Sony
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009   

razthaman napisał/a:
40D Canona z 17-85 też Canona

Rzeczywiście nie taki zły zestaw/obiektyw/ jak o nim piszą, ale nówka to ok.4000PLN :???:

Reklama

sebastiankloska 
Nowy

Fakt, trochę drogi... A Canon EOS 40D z obiektywem 18-55 IS jak się sprawuje?

razthaman 
Rozmowny

gorzej :)

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Cytat:
Fakt, trochę drogi... A Canon EOS 40D z obiektywem 18-55 IS jak się sprawuje?

body jak najlepiej - obiektyw stanowczo nie do tych zastosowań...

sebastiankloska, chcesz robić reporterkę - wobec czego potrzebujesz body z dobrą serią, i dobrym zachowaniem na wysokim ISO

szkła - przede wszystkim światło, poza tym napęd AF byłby przydatny, no i sam AF musi być na pewniaka. Stabilizacja przydatna aczkolwiek bym się o nią niezabijał... tu plus ma a700 że nie ma problemu czy szklo z czy bez stabilizacji...

mavierk 
never knows best

MC napisał/a:
Fajnie byloby body klasy 40D/A700+Tamron 17-50 i jakies tele.
To może napiszę po raz nie licze już który, może body klasy 400d + Tamron 17-50? :P Nie ma innego wyjścia w tym zakresie cenowym, do tego Sigma 70-300APO z czasem wymieniona na Sigmę/Tamrona 70-200/2.8 i wtedy puszka up do 40d/50d

razthaman 
Rozmowny

poważnie, jeżeli chcesz zajmować się reporterką, kup 40D, nawet z 18-55 is, dokupisz sobie później inne szkło jak zaczniesz dostawać pieniądze, Canon to najlepszy system do zadań reporterskich a z przyrodą, krajobrazem i portretem też sobie świetnie poradzi.

17-85 zrobiłem dużo dobrych zdjęć i zarobił już dla mnie trochę pieniążków, a wiem, że są ludzie co nawet śluby robią tym szkłem, i też ze świetnymi rezultatami.

na tym forum rola sprzętu w procesie fotografowania jest mocno przewartościowana

mavierk 
never knows best

razthaman, ta fota jest zrobiona 17-85IS? Jeśli tak, to ja też polecę to szkło.. ale do reporterki? :)

razthaman 
Rozmowny

tak ta fota jest nim zrobiona :)

85mm F5,6

w sumie większość fot jest tam nim zrobionych te nowe najszersze 10-22 bo nabyłem więc na krótkim końcu teraz z niego korzystam :)

mavierk 
never knows best

ładny przykład, że to jednak fotograf robi zdjęcia :)

razthaman 
Rozmowny

dzięki :)

swoją drogą mam znajomą, która komercyjne zlecenia robiła starym kitem bez IS i też mocno dawała radę, najważniejsze to praca z kadrem i światłem, sprzęt może pomagać ale zdjęć za nas nie zrobi

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

razthaman napisał/a:
sprzęt może pomagać

ja bym ujął inaczej - sprzęt nie powinien przeszkadzać, ale niestety w warunkach reporterskich używanie f/5.6 bez lampy słabo się sprawdzi...

mavierk napisał/a:
To może napiszę po raz nie licze już który, może body klasy 400d + Tamron 17-50? :P Nie ma innego wyjścia w tym zakresie cenowym, do tego Sigma 70-300APO z czasem wymieniona na Sigmę/Tamrona 70-200/2.8 i wtedy puszka up do 40d/50d

i to jest sensowny pomysł i tyla :P

razthaman 
Rozmowny

robiłem reporterkę w ciemnym klubie, bez lampy f5,6 na długim końcu, iso 1600, nie było to mistrzostwo świata ale po podpięciu lampy, te szkło jest już mocno użyteczne

zaletą 40D jest właśnie dobra praca na wysokich iso a jak się to samemu ładnie odszumi z rawa to to małych odbitek/gazety/internetu jest dobrze

dlatego doradziłbym 40D, 17-85 nie zawsze chyba będzie kolega robił reporterkę po piwnicach, za zarobione pieniążki dokupi lepszy sprzęt jeżeli się z tym zwiąże, a uwierz, że nic Ci ze światła 2,8, jeżeli AF Cię zawiedzie bo dobre sytuacje zdjęciowe nie trwają długo, ja wiem, że w 17-85 tego nie zrobi

mavierk 
never knows best

davaeorn napisał/a:
ja bym ujął inaczej - sprzęt nie powinien przeszkadzać
sprzęt zawsze przeszkadza, nawet jakbyś miał najlepszy z najlepszych, stękałbyś na coś ciągle :P

razthaman napisał/a:
17-85 nie zawsze chyba będzie kolega robił reporterkę po piwnicach, za zarobione pieniążki dokupi lepszy sprzęt jeżeli się z tym zwiąże
to jest w sumie argument... 40d + 17-85IS zawsze, jeśli nie spodoba się fotografia, może posłużyć jako super wycieczkowy sprzęcik. Chociaż ja i tak byłbym za Tamronem :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli dałbyś radę kupić 40D nawet z 17-85 IS USM to szybko kupuj. Regionalna gazeta nie bardzo wie co to dobra jakość a dobre szkło dokupisz później. 17-85 jest tak naprawdę zły tylko na szerokim końcu, później jest wystarczająco dobrze (jak na gazetę). MUSISZ na samym początku dokupić lampę a potem coś w stylu 70-200/4 (takie minimum-daje radę).

Skoro w redakcji jest Nikon D90 to kupno staruszka D80 też nie jest złym pomysłem. Do tego 35/1.8 na początek i jakiś kit 18-55 da radę. Lampa - jak wyżej. Możecie kupić "wspólną" na początek.

sebastiankloska 
Nowy

Canon EOS 40D + Tamron AF 18-200 mm. Na 80% zakupię to. Dobry wybór?

Odpowiedz do tematu