Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co lepiej kupić - Szary (połówkowy?) czy Skylight?
Autor Wiadomość
kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon 11 Maj, 2009   

Oniryczny, pozwoliłam sobie dać Ci linka do tej dyskusji, ponieważ sama miałam niedawno problem z wyborem szarych filtrów. No i Szanowni Koledzy mnie oświecili w różnych kwestiach.... :wink:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6715

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Najlepiej w sklepie fotoabc. Ewentualnie uzytkownik allegro nick Kubisek (ten sam osobnik). Tam wlasnie kupowalem i polecam. I tylko Hi-Tech.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

MC, ja też kupowałam w fotoabc (Kubisek) sporo rzeczy i polecam jak najbardziej, niemniej HITECHY można kupić trochę taniej (też na Allegro) - osobnik jacex2006 i mariush. Kupowałam od nich i wszystko OK. Jeśli chodzi o pierwszego, to można się z nim skontaktować i jeśli nie ma wystawionych w danym momencie nas interesujących - to je szybko sprowadza.
Pozdrawiam.

Oniryczny 
Uczestnik

nie żebym patrzał na cenę ale ja mam tylko kompakt

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Oniryczny, zastanów się czy i do czego ewentualnie będziesz stosował filtr, bądź filtry szare. Jeżeli połówka, to rzeczywiście Cokin umożliwia najlepsze pole "manewru" i ustawisz go tak jak będzie potrzeba. Zdaje się, że do niektórych kompaktów może być Cokin A, musisz sprawdzić, czy do Twojego też. Cokin A jest tańszy, pewnie ze względu na rozmiar, tyle że jest mniej popularny i filtrów jest mniej np. na Allegro - patrz: trzeba dłużej polować. :wink: Jeżeli zdecydujesz się na system Cokina nie kupuj czasem tańszych chińskich zamienników (za wyjątkiem uchwytów, holderów itp.) - badziewie okrutne, widziałam. Jeśli uznasz, że przyda Ci się cały szary - to moim zdaniem nakręcany, tylko kwestia który, ewentualnie które (NDx4, NDx8?). Np. Hoya. A, że kompakt? No to co? Przecież pomidorami nikt w Ciebie nie będzie rzucał , a to nie aparat robi sam zdjęcia. Kompaktem można zrobić naprawdę fajowe zdjęcia. Wiem bo sama mam i go nie sprzedam pomimo, że mam lustrzankę. Np. fajne makro wychodzi... i nie tylko. Kwestia tylko tego typu, że do robienia zdjęć zarówno kompaktem jak i lustrzanką trzeba się teoretycznie przygotować, ciągle uczyć i mieć serce... (i nie cykać na auto) :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez kasiakaaz Pon 11 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Monastor 
Optyczny

Oniryczny, a jaki to kompakt?

Oniryczny 
Uczestnik

Sony Cyber-Shot DSC-H10 :mrgreen:

myślałem o szarym połówkowym "zwykłym" nie Cokin (nie znam sie na Cokinach)

[ Dodano: Pon 11 Maj, 2009 20:42 ]
jak takiego "Cokina" się kupuję? filtr+mocowanie czy jak? ja mam 58mm

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Wysłany: Wto 12 Maj, 2009   

Oniryczny, kupujesz tzw. holder (uchwyt) do systemu P lub A (ja osobiście poleciłabym Ci jednak P - większy wybór). Do tego adapter (pierścień) 58 mm. Osłonę i dekielki to już niekoniecznie. Holder może być na jeden filtr - tzw. slim lub na trzy filtry. Do jednego i drugiego założysz zarówno "prostokątne" jak i kołowe (jeśli takie będziesz mieć). Są dwie szkoły zakładania: jedni wsuwają najpierw pierścień w holder i dopiero dokręcają do obiektywu, inni nakręcają najpierw pierścień na obiektyw i dopiero wsuwają holder. No i dalej to już zakładasz (wsuwasz) potrzebny Ci filtr. Taki aparat trochę "straszy", bądź budzi zaciekawienie przechodniów :mrgreen:

Oniryczny 
Uczestnik

no to tak myślałem...
ale mając już kilka filtrów zwykłych "wkręcanych" nie potrzebowałbym ich mając Cokina bo on by był do każdego filtra?

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Tzn. W Twoim przypadku Cokiny są fajne jeśli chodzi o filtry połówkowe szare i w ogóle połówkowe, bo są lepszym rozwiązaniem od nakręcanych (można je w zasadzie dogodnie i dowolnie ustawiać). Jeśli nie zakupiłeś jeszcze innych filtrów, którymi być może będziesz zainteresowany - to możesz je dokupić do systemu Cokin, jeśli masz już inne, kupić tylko szare połówkowe, a poza nimi stosować, te które masz (nakręcane). Tym bardziej, że polary Cokina moim skromnym zdaniem ustępują nakręcanym "lepszych" firm. Moim zdaniem do kompakta generalnie wygodniejsze są w stosowaniu nakręcane, bo nie masz wymiennych obiektywów i odpada Ci problem kosztów filtrów do każdego obiektywu z osobna (wtedy kłania się Cokin). Jedynie swoje uzasadnienie miałyby połówkowe. Musisz zdecydować czy będziesz bawił się w Cokina i "nakręcane", czy zainwestujesz tylko, bądź w większości Cokina, czy też jednak kupisz szary połówkowy nakręcany i będziesz sobie z nim radzić - to też nie jest niewykonalne, a mniej klamotów :mrgreen: Po prostu nakręcany połówkowy trochę bardziej ogranicza.
http://www.cokin.com/ poszperaj sobie na tej stronie i zdecyduj :grin:

Oniryczny 
Uczestnik

mam UV, Cir-Polarizing i IR wszystkie zwykłe wkręcane
myślę o szarym połówkowym bo jednak jest tańszy
a mój aparat to dopiero początek optycznej przygody :cool:

costi 
Rozmowny

Wysłany: Sro 13 Maj, 2009   

Cytat:
Moim zdaniem do kompakta generalnie wygodniejsze są w stosowaniu nakręcane, bo nie masz wymiennych obiektywów i odpada Ci problem kosztów filtrów do każdego obiektywu z osobna (wtedy kłania się Cokin).

Ale ja w lustrzance tez nie kupuje filtrow oddzielnie do kazdego obiektywu (poza ochronnym lub UV) - kupuje 77mm i stosuje pierscienie redukcyjne do szkiel o mniejszej srednicy (w moim przypadku 67 i 72 mm, Sigme 105 pomijam na razie, zreszta do niej mam redukcje w oslonie przeciwslonecznej).

Oniryczny 
Uczestnik

Wysłany: Sro 13 Maj, 2009   

no... ale jak już zakupię coś lepszego to nie będę używał filtrów Hoya Green tylko coś bardziej standard niż common ;)

[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 21:45 ]
Szary nabyłem wkręcany

a reszta typu połówki będzie na Cokina :twisted:

Odpowiedz do tematu