Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Oniryczny, pozwoliłam sobie dać Ci linka do tej dyskusji, ponieważ sama miałam niedawno problem z wyborem szarych filtrów. No i Szanowni Koledzy mnie oświecili w różnych kwestiach.... http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6715
MC, ja też kupowałam w fotoabc (Kubisek) sporo rzeczy i polecam jak najbardziej, niemniej HITECHY można kupić trochę taniej (też na Allegro) - osobnik jacex2006 i mariush. Kupowałam od nich i wszystko OK. Jeśli chodzi o pierwszego, to można się z nim skontaktować i jeśli nie ma wystawionych w danym momencie nas interesujących - to je szybko sprowadza.
Pozdrawiam.
Oniryczny, zastanów się czy i do czego ewentualnie będziesz stosował filtr, bądź filtry szare. Jeżeli połówka, to rzeczywiście Cokin umożliwia najlepsze pole "manewru" i ustawisz go tak jak będzie potrzeba. Zdaje się, że do niektórych kompaktów może być Cokin A, musisz sprawdzić, czy do Twojego też. Cokin A jest tańszy, pewnie ze względu na rozmiar, tyle że jest mniej popularny i filtrów jest mniej np. na Allegro - patrz: trzeba dłużej polować. Jeżeli zdecydujesz się na system Cokina nie kupuj czasem tańszych chińskich zamienników (za wyjątkiem uchwytów, holderów itp.) - badziewie okrutne, widziałam. Jeśli uznasz, że przyda Ci się cały szary - to moim zdaniem nakręcany, tylko kwestia który, ewentualnie które (NDx4, NDx8?). Np. Hoya. A, że kompakt? No to co? Przecież pomidorami nikt w Ciebie nie będzie rzucał , a to nie aparat robi sam zdjęcia. Kompaktem można zrobić naprawdę fajowe zdjęcia. Wiem bo sama mam i go nie sprzedam pomimo, że mam lustrzankę. Np. fajne makro wychodzi... i nie tylko. Kwestia tylko tego typu, że do robienia zdjęć zarówno kompaktem jak i lustrzanką trzeba się teoretycznie przygotować, ciągle uczyć i mieć serce... (i nie cykać na auto)
Ostatnio zmieniony przez kasiakaaz Pon 11 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Oniryczny, kupujesz tzw. holder (uchwyt) do systemu P lub A (ja osobiście poleciłabym Ci jednak P - większy wybór). Do tego adapter (pierścień) 58 mm. Osłonę i dekielki to już niekoniecznie. Holder może być na jeden filtr - tzw. slim lub na trzy filtry. Do jednego i drugiego założysz zarówno "prostokątne" jak i kołowe (jeśli takie będziesz mieć). Są dwie szkoły zakładania: jedni wsuwają najpierw pierścień w holder i dopiero dokręcają do obiektywu, inni nakręcają najpierw pierścień na obiektyw i dopiero wsuwają holder. No i dalej to już zakładasz (wsuwasz) potrzebny Ci filtr. Taki aparat trochę "straszy", bądź budzi zaciekawienie przechodniów
Tzn. W Twoim przypadku Cokiny są fajne jeśli chodzi o filtry połówkowe szare i w ogóle połówkowe, bo są lepszym rozwiązaniem od nakręcanych (można je w zasadzie dogodnie i dowolnie ustawiać). Jeśli nie zakupiłeś jeszcze innych filtrów, którymi być może będziesz zainteresowany - to możesz je dokupić do systemu Cokin, jeśli masz już inne, kupić tylko szare połówkowe, a poza nimi stosować, te które masz (nakręcane). Tym bardziej, że polary Cokina moim skromnym zdaniem ustępują nakręcanym "lepszych" firm. Moim zdaniem do kompakta generalnie wygodniejsze są w stosowaniu nakręcane, bo nie masz wymiennych obiektywów i odpada Ci problem kosztów filtrów do każdego obiektywu z osobna (wtedy kłania się Cokin). Jedynie swoje uzasadnienie miałyby połówkowe. Musisz zdecydować czy będziesz bawił się w Cokina i "nakręcane", czy zainwestujesz tylko, bądź w większości Cokina, czy też jednak kupisz szary połówkowy nakręcany i będziesz sobie z nim radzić - to też nie jest niewykonalne, a mniej klamotów Po prostu nakręcany połówkowy trochę bardziej ogranicza.
http://www.cokin.com/ poszperaj sobie na tej stronie i zdecyduj
mam UV, Cir-Polarizing i IR wszystkie zwykłe wkręcane
myślę o szarym połówkowym bo jednak jest tańszy
a mój aparat to dopiero początek optycznej przygody
Moim zdaniem do kompakta generalnie wygodniejsze są w stosowaniu nakręcane, bo nie masz wymiennych obiektywów i odpada Ci problem kosztów filtrów do każdego obiektywu z osobna (wtedy kłania się Cokin).
Ale ja w lustrzance tez nie kupuje filtrow oddzielnie do kazdego obiektywu (poza ochronnym lub UV) - kupuje 77mm i stosuje pierscienie redukcyjne do szkiel o mniejszej srednicy (w moim przypadku 67 i 72 mm, Sigme 105 pomijam na razie, zreszta do niej mam redukcje w oslonie przeciwslonecznej).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9