Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron AF28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macr
Autor Wiadomość
andrzej 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007   Tamron AF28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macr

Witam, szukam testów lub informacji od osób znających to szkło - głównie dotyczące ostrości obrazu oraz jakości działania autofokusa z canonami i stabilizacji (pierwszy raz zastosował ją tu tamron). Jesli ktoś cos wie, bardzo proszę o info.

Reklama

maciejwb
Początkujący

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007   

W/g informacji na japońskiej i niemieckiej stronie Tamrona z powodu kłopotów ze stabilizacją wersji do Canona wprowadzenie do sprzedaży jest przesunięte z sierpnia na czas nieokreślony. Chyba więc nikt nie ma jeszcze tego obiektywu. Na papierze wygląda ciekawie. Dużo szlachetnego szkła , większa średnica filtra 67 a nie 62 jak dotychczasowe "superzoomy" Tamrona no i Stabilizacja. Poczekamy zobaczymy.

Arv
[Usunięty]

O ile się nie mylę Autofokus działa do f/5.6
Nie wróży to wielu udanych fotek z takim obiektywem.

maciejwb
Początkujący

Wszystkie "superzoomy" (poza Nikkorem który ma na końcu f5.6) mają naa końcu światło 6.3 np: Sigma 18-200 OS czy Tamron 18-250. Taka już cena za tak ogromny zakres w jednym obiektywie. Podobno ( szczerze przyznaję ja nie sprawdzałem) jakoś to mimo wszystko działa przy dobrrych warunkach oświetleniowych.

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007   

maciejwb napisał/a:
Wszystkie "superzoomy" (poza Nikkorem który ma na końcu f5.6) mają naa końcu światło 6.3 np: Sigma 18-200 OS czy Tamron 18-250. Taka już cena za tak ogromny zakres w jednym obiektywie. Podobno ( szczerze przyznaję ja nie sprawdzałem) jakoś to mimo wszystko działa przy dobrrych warunkach oświetleniowych.

No i pojawia się nieśmiertelne pytanie, czy naprawdę warto wchodzić w superzoom. Czy przypadkiem lepszego efektu za podobną cenę nie osiągnie się zestawem:
- standard (Sigma, Tamron)
- Sigma 70-300 APO.

maciejwb
Początkujący

To jest jak sam napisałeś nieśmiertelne pytanie i tego nie da się jednoznacznie rozwiązać. Zgadza się że za podobną cenę możemy mieć pewnie nieco lepszą jakość przy dwóch obiektywach ale jednak w aspekcie praktycznym (lato, wycieczka np. na rowerze , plaża) to jeden obiektyw to często zbawienie gdy ma się jeszcze pare innych rzeczy do niesienia. I to tylko tyle. Myślę że możemy na spokojnie poczekać aż teen Tamron się ukaże i zobaczymy co jest warty.

Arv
[Usunięty]

maciejwb napisał/a:
Zgadza się że za podobną cenę możemy mieć pewnie nieco lepszą jakość przy dwóch obiektywach ale jednak w aspekcie praktycznym (lato, wycieczka np. na rowerze , plaża) to jeden obiektyw to często zbawienie gdy ma się jeszcze pare innych rzeczy do niesienia. I to tylko tyle. Myślę że możemy na spokojnie poczekać aż ten Tamron się ukaże i zobaczymy co jest warty.

A czy lustrzanka jako taka sprawdza się w aspekcie praktycznym ?
Przecież lustrzankę kupuje się wyłącznie dla jakości zdjęć a nie praktyczności.
I właśnie po to aby zmieniać obiektywy a nie mieć jeden do-wszystkiego-i-do-niczego.

Sam chorowałem kiedyś na ultrazooma i szczęśliwie się z tego wyleczyłem zanim wydałem kasę.

maciejwb
Początkujący

Wysłany: Sro 26 Wrz, 2007   

Nie chciałbym się tu wdawać w dyskusję bo bo problem przypomina dyskusję co było pierwsze jajko czy kura. Na pewno mała lustrzanka (np: Canon 400D czy Nikon D40/40x) plus jakiś zgrabny obiektyw (w cale nie koniecznie superzoom) o zakresie powiedzmy 17 czy 24 do powiedzmy 80 czy 135 ma szansę jeszcze sprawdzić się w aspekcie praktycznym a da nam jednak dużo lepsze zdjęcia niż kompakty zz megazoomami (niewiele) tańsze. Pewnie że zestaw np. Canon 40D czy Nikon D200 i do tego 2-3 zoomy i kilka obiektywów stałoogniskowych nie sprawdzi się w praktyce choć na pewno jest znakomity. Inna sprawa że jednak jakość superzoomów też idzie do przodu. Np Sigma 18-200 OS jak na ten olbrzymi zakres w jednym obiektywie oferuje niemało a nie możemy jej przecież porównywać np. z obiektywami o zakresie 17-50 bo to nie ma sensu.

andrzej 
Nowy

obiektyw jest dostępny na stronach e-cyfrowe, mocowanie canonowskie. Wg inf telefonicznej sa w stanie dostarczyć go w 2-3 dni, wiec nie wiem jak jest z tym autofocusem niedziałającym..?

Co do celowości - łażę duzo po górach i jeżdzę po swiecie, i juz samo body canona 40D będzie odczuwalne a jak dodam canonowski szeroki EF-S 10-22(bezwzględnie musze go miec), to robi się ciężko. Nie chce kolejnych 2 obiektywów (no chyba że 70-200 IS USM 2,8 L plus coś :-) ale mnie nie stac) wiec szukam pomysłu.
Poza krajobrazem robie portrety i zwierzaki, wiec tele musi byc jakis...

http://www.e-cyfrowe.pl/o...cro-p-6110.html

maciejwb
Początkujący

Jeśli jest już dostępny to super. W razie pozytywnej decyzji będe czekał z niecierpliwością na wrażenia. Oto jednak wzmiankowane linki do stron Tamrona z ich komunikatami. http://www.tamroneurope.c....php?id=582&L=2 oraz drugi http://www.tamron.co.jp/e..._2007/0824.html Na razie nie odwoływali tych informacji.

Arv
[Usunięty]

andrzej napisał/a:
oa jak dodam canonowski szeroki EF-S 10-22(bezwzględnie musze go miec), to robi się ciężko. Nie chce kolejnych 2 obiektywów

To wiesz co ... w takiej sytuacji myślę, że najlepszą jakość obrazu da Ci Canon 28-135 IS.
135 po cropie daje lekko ponad 200mm w ekwiwalencie a to już uczciwe tele.
Do tego szybki AF, niezła stabilizacja.
Jeżeli martwi Cię dziura 20-28 to zawsze możesz zabrać jeszcze kita o wadze dwóch długopisów.
Brak 200-300mm będzie Ci doskwierał mniej, gdy zdasz sobie sprawę, że:
- marna jakość obrazu,
- marna szybkość AF,
- brak światła,
- konieczność ustawiania wysokich ISO,
przy tych ogniskowych spowodują masę frustracji i spapranych fotek. Moje obawy wynikają z dotychczasowych rezultatów superzoomów a nie z jakichkolwiek doświadczeń.
Oczywiście zrobisz jak chcesz.

andrzej 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007   

tak, dziękuje za sugestie pomysły.

Rozważam to szkło C 28-135 IS, ale też może Sigme 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS.
Trochę się obawiam tego co się dzieje z jakością zdjęć pomiędzy 100-200, ale może na początek (i na najbliższą wyprawę do Nepalu) będzie to dobre rozwiązanie. Zdjęcia robię właściwie dla siebie (w żadnym razie nie zawodowo)

Odpowiedz do tematu