Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hayabusa, scaliłem ten temat z podobnym, który był tuż pod spodem. Proszę o nietworzenie podobnych wątków, skoro już jest temat na temat wyboru lampy do systemu Alpha.
Przyłączę się do tematu, a mianowicie zastanawiam się nad lampa do a300
doradźcie mi którą wybrać
Sigma EF-530 DG ST (Minolta)
METZ 48 AF-1 digital (Sony)
Sony HVL-F42AM
kwota na wydanie ok 700-900zł
Mam jeszcze jedno pytanie: w niedalekiej przyszłości mam zamiar wymienić aparat na nikona d90 (mam takiego w pracy i bardzo mi się podoba)
czy nie lepiej by było dla mnie kupić lampę pod nikona oraz przejściówkę gorącej stopki???
gdy będę wymieniał aparat to nie będę musiał już dokupywać lampy
a i jeszcze jedno czy lampa z nikona bedzie pasować do canona lub innego producenta???
Proszę doradźcie mi ja jestem w tych sprawach zielony - można powiedzieć że dopiero rozpocząłem przygode z lampami
lampy są systemowe. tzn pasują tylko do jednej konkretnej marki.
jedynie metz robi wersje z wymiennymi stopkami - ale to tylko w MZ. serie AF są dedykowane do systemu. z tych trzech to chyba sony. a jeżeli podoba Ci się d90, pomacaj a700. jest solidniej zrobiona, ma podobny wizjer i wyświetlacz.
odkopię temat po raz któryś z kolei
przymierzam się do zakupu lampy, do sony a200. wybór pada raczej na hvl 42. ponieważ w FJ jest tylko ona i 56. a rodzice chcą to załatwić w systemie rat, a nie mają czasu na jeżdżenie nie wiadomo gdzie w poszukiwaniach...
nie rozumiem tego jak lampa czegoś tam nie widzi.. o cropa mi chodzi.
lampę będę głównie wykorzystywał przy makro. czyli postawie ją na stole za ekranem...
niestety ta wbudowana to jakaś lipa i całe światło wali w obiektyw, dzięki czemu fotografowany obiekt jest jeszcze gorzej doświetlony niż w rzeczywistości.
proszę o pomoc.
pozdrawiam.
dżony, 42 to dobra zwykła lampa o średniej mocy, 56 to stara Minolta 5600 HSD mocniejsza, szybsza i o większych możliwościach, do oświetlania ekranu od którego będzie się odbijać światło będzie lepsza. Przy zdalnym sterowaniu widzenie cropa jest nieistotne.
Posiadam lampę Minolty 5600 HSD, więc Sony 56 mogę śmiało ją polecić, za to już 58 ma znacznie większe możliwości wykręcania palnika na różne strony, szybciej się ładuje, ale jest ciut słabsza dla ogniskowej 85.
Do twoich celów najlepiej spiszą się 56 lub 58, a 42 powinna wystarczyć.
Jeśli w FJ nie ma 58 to jest to na tyle duża sieć sklepów, że powinni ściągnąć ja dla ciebie.
Z ciekawostek to internetowy sklep FotoBasia.pl należy do FJ, często mają dobre ceny.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Maj, 2009
ja posiadam 42 i w zupełności mi wystarcza
56 oficjalnie już chyba nie jest oferowana
O.o w modre, 58 kosztuje 1600zł...
a są jakieś tańsze rozwiązania?
no lampy będę używał też do portretów i szykuję się na robienie zdjęć ślubnych które będą miały miejsce w rodzince
z tego co mi wiadomo FJ dysponuje systemem ratalnym 30x0%
ale jak wspomniałem 58 przerasta moje możliwości finansowe, 42 ledwo co, ale jeszcze się zmieści.
do tego system ekranów i blend
i powinno wystarczyć, do makro, chyba...
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Maj, 2009
dżony, bierz 42 i będziesz zadowolony
do tego akumulatory SANYO eneloop
Dzięki
a ten crop jest nieistotny?
nie wpływa to na żadne nic?
czy tylko ta 56 jest jakaś lipna pod tym względem.
na jutubie widziałem filmik i 42 też się nieźle obraca w każdą stronę
choć nie tak fajnie jak 58 ^^
Ja tak samo jak zug, skoro nie ma kasy to będzie musiała wystarczyć 42, jak się postarasz to wystarczy.
SANYO eneloop używam dobre
56 to stara Minolta projektowana pod Dynaxa 7, świeci na pełną klatkę, więc część błysku idzie na boki które nie są na zdjęciu innymi słowy część energii błysku się marnuje, dla zdjęcia w niczym to nie przeszkadza, trochę szybciej rozładowują się baterie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11