Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Testowanie BF/FF
Autor Wiadomość
candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sro 10 Cze, 2009   Testowanie BF/FF

teodor2424 napisał/a:
A tak poza tematem:
jak mam sprawdzić w niej działanie AF?? Bo wydaje mi się że coś z nią nie tak: w 80% przypadkach ostrzy przed mi przed punktem, chyba tak nie powinno być?? Jak dokładniej ją sprawdzić czy się nie mylę?? Bo wolałbym żeby wszystko było ok

Jak poza tematem to wydzielam ten wątek jako osobny temat. goltar

oklepany "test bateryjkowy"

stawiasz 3 baterie np.pod katem 45 stopni do obiektywu,celujesz w srodkowa,robisz zdjecie a potem patrzysz czy rzeczywiscie ostrosc jest na srodkowej baterii czy na tej blizszej/dalszej no i widzisz czy jest OK czy masz FF/BF...
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 11 Cze, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

teodor2424
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Cze, 2009   

O kurcze :) tylko z jakiej odległości mierzyć to tego obiektu (bateryjek)??
Jest jakaś różnica pomiędzy złapaniem ostrości z 50cm czy z 3m??

Obecnie robiłem test na linijce aluminiowej ustawionej pod kątem ok 30stopni więc bardzo pod skosem i z odległości ok 50cm.
AF przy F 1,8-2,8 mylił się o jeden centymetr na tej linijce (pod skosem ok 4-5mm) ale już na mniejszym otworze trafiał w samo sedno.
Tylko z linijką jest ok ale jak mierzę w oko ludzkie to nie mogę złapać tej ostrości :/

A jeszcze jedno pytanko:
patrząc w wizjer przy wyłączonym aparacie widzę siatkę jest ok ale jak go włączę i patrzę w wizjer to pojawia się punkt ostrości i jakaś cienka półprosta która biegnie zależnie od położenia punktu ostrości na siatce, raz pionowo raz poziomo. Tylko dlaczego nie pokrywa się z siatka?? A biegnie troszkę z boku??
Czy to normalne czy jakieś skrzywienie obiektywu????

candy 
Maniak
óć

a propos pierwszego pytania to sprobuj na duzej dziurze (1.8) z niewielkiej odlegosci,50cm powinno byc ok,jesli aparat dobrze lapie ostrosc to powinno dzialac na kazdej odleglosci(prawda jest niestety taka ze z duzej odleglosci czasami jednal nie lapie)
co do drugiego pytania to nie mam pojecia niestety...

teodor2424
[Usunięty]

Właśnie robiłem zdjęcie linijki odchylenie 45stopni. odległość 50cm od matrycy, czas 1/3200 f 1.8 pierw ostrzenie na 20-tym cm w celu przestawienia ostrości i właściwy pomiar na 30-tym cm.
sam zobacz jak to wygląda.
po 2 strzały ustawienia ostrości
Kadr poziomy:

Kadr pionowy:

Kurcze czyli z przysłoną 1,8 ciężko z odległości 1,5m zrobić zdjęcie twarzy celując na oko żeby równocześnie rzęsy i źrenica były ostre, za mała głębia (tak mi się wydaje).
mam rację??

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

linijkę odpuść, bo tak naprawdę nie wiadomo jak ramki w wizjerze mają się do rzeczywistego położenia czujników.
albo tablica do sprawdzania, albo bateryjki.

veenee 
Optyczny
fotosapiens

teodor2424 napisał/a:
Kurcze czyli z przysłoną 1,8 ciężko z odległości 1,5m zrobić zdjęcie twarzy celując na oko żeby równocześnie rzęsy i źrenica były ostre, za mała głębia (tak mi się wydaje).
mam rację??

Powinno byc OK, GO przy tych ustawieniach to jakies 6cm…

teodor2424
[Usunięty]

veenee napisał/a:
teodor2424 napisał/a:
mam rację??

Powinno byc OK, GO przy tych ustawieniach to jakies 6cm…

No to nie jest ok :/ Ostrość w oko, strzelam fotkę i kurde oko nie jest ostre. Jeżeli walnę ostrość bardziej pod skroń to wtedy oko wychodzi ostre :( coś chyba mam skopane.

PS.
Czy ostrość łapie ten malutki kwadracik na środku większego otwartego prostokąta czy po prostu cały ten duży prostokąt???? Bo teraz już nie wiem :/

zoran 
Nowy

teodor2424 napisał/a:
jakaś cienka półprosta która biegnie zależnie od położenia punktu ostrości na siatce, raz pionowo raz poziomo
może naszkicuj, potem zrób fotkę bo ni huhu nie potrafię sobie tego wyobrazić.
teodor2424 napisał/a:
Czy ostrość łapie ten malutki kwadracik...
Rozumiem że zapoznałeś się z instrukcja obsługi :wink: przeczytaj bo to może rozwiązać wiele twoich problemów
Zapewne razem z aparatem dostałeś płytke z programem ViewNX

Cyknij kilka fotek łapiąc ostrość w rożnych punktach (postaraj się je zapamiętać) otwórz je w w/w programie, jak na zdjęciu pow. czerwony prostokącik to punkt ostrości.

ghost 
Optyczny

te cienkie kreski to pewnie elektrody w lcd. jakos trzeba doprowadzic sterowanie do elementow na srodku wizjera.
ramki to tylko elementy pomocnicze. prawdziwy czujnik ma ksztalt lini. i powinien byc gdzies w tej ramce.

minimalguy
[Usunięty]

teodor2424

Te cienkie kreseczki w wizjerze to jest element układu AF aparatu. Zawsze do jakiegoś punktu AF musi dochodzić taka kreseczka bo w życiu bys nie wyostrzył. Także aparat masz sprawny.

Pozdrawiam

ghost 
Optyczny

uklad af jest w zupelnie innym miejscu niz matowka. kreski nie maja nic wspolnego z samym ostrzeniem. najwyzej z ramkami ;)

minimalguy
[Usunięty]

ghost,
Może źle się wyraziłem. W każdym bądź razie przy zmianie punktu AF na inny (przynajmniej miałem tak w nikonie d50 :) ) zawsze dochodzi do niego jakaś kreseczka. Także myslę, że teodor2442 może spać spokojnie

ghost 
Optyczny

minimalguy napisał/a:
Także myslę, że teodor2442 może spać spokojnie

dokładnie. w d80 tez tak jest.

teodor2424
[Usunięty]

ghost napisał/a:
minimalguy napisał/a:
Także myslę, że teodor2442 może spać spokojnie

dokładnie. w d80 tez tak jest.

czyli z kreseczką jest wszystko ok, tak ma być :)

wiem że odbiegam od tematu ale: zoran instrukcję czytałem i to nie jeden raz, od tego zawsze zaczynam przy nowym sprzęcie :) Programu ViewNX nie uruchamiałem i uruchamiać nie będę :) Co do punktu ostrości wiem że jest podświetlony w wizjerze ramką. tylko jaki jest on duży ? taki jak ten mały kwadracik czy może taki jak ramka podświetlająca??

[ Dodano: Sro 10 Cze, 2009 20:49 ]
ghost napisał/a:
linijkę odpuść, bo tak naprawdę nie wiadomo jak ramki w wizjerze mają się do rzeczywistego położenia czujników.
albo tablica do sprawdzania, albo bateryjki.

No właśnie o to mi chodziło, jak się maja rzeczywiste położenia czujników do ramek w wizjerze??
Możliwe że z jakiś powodów jest jakieś przesunięcie bo mi ta cienka linia(niby jakaś elektroda) nie pokrywa się z siatka w wizjerze więc może się coś poruszyło w środku.

Odpowiedz do tematu