Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam pytanie związane z D40 ale pewnie nie tylko.
Jest taka funkcja zdjęcie miękkie , normalne , żywe, bardziej żywe, czy stopniowanie to zależy od programu jakiegoś, który używa aparat czy inaczej dobiera parametry, chodzi mi oto czy inne niż normalne oznacza grzebane przez jakiś półsprytny programik w aparacie??
dobrze myślisz , funkcje te są realizowane przez wbudowane w aparat oprogramowanie...
Czy możesz/możecie napisać coś więcej? Dlaczego? Wiem, że jestem uciążliwy. Ale jak już kupię aparat to obiecuję sie poprawić .
Poszukaj na forum. Byly calkiem ciezkie batalie staczane na forum. Nikt nie chce tego drazyc, bo znowu wojenka bedzie. Olympus ma swoje wady i zalety. Jakie? Poszukaj, bo bylo.
Wysłany: Czw 11 Paź, 2007
P_M_ napisał/a:
maziek napisał/a:
Pstrykacz napisał/a:
O Olympusach to raczej zapomnij.
Czy możesz/możecie napisać coś więcej? Dlaczego? Wiem, że jestem uciążliwy. Ale jak już kupię aparat to obiecuję sie poprawić .
... bo znowu wojenka bedzie...
Rozumiem
Skoro tak, to pewnie są miłośnicy Olympusów, to moze oni coś napiszą?
Dobra, na koniec zajrzałem do najbardziej egzotycznych nazw, a mianowicie Samsunga. GX-10 ma bardzo pochlebny test u Optycznych, jest stosunkowo tani i w tym (a nawet i wyższym) segmencie cenowym wyróżnia go uszczelnienie, stabilizacja matrycy, 22-bitowy kolor, dodatkowy wyświetlacz LCD i kilka drobiazgów w rodzaju ustawień itp. Dalej czytam, że jest to w zasadzie Pentax, tylko nieco przerobiony i to raczej na plus. Widze, że są pewne problemy w obiektywach (brak takich z USM). Generalnie jak dla mnie wielka przewaga zalet (ta szczelność np. to dla mnie olbrzymia zaleta, a D80 jej nie ma).
Czy są jakieś poważne przeciwskazania, czy po prostu tylko tyle, że aparat ten jest mało rozpowszechniony?
Mniejsza siła marketingu...Samsung ma słaby marketing w stosunku do innych firm. D40 np. świetnie został wypromowany no i stosunkowo nie jest drogi a za to b.przyzwoity produkt
GX10
Czy są jakieś poważne przeciwskazania, czy po prostu tylko tyle, że aparat ten jest mało rozpowszechniony?
Ten aparat nie ma wiekszych wad jako takich. Poszukaj natomiast, jak jest z dostepnoscia optyki (przy okazji takze da olka). Nikon to nie tylko marketing. Idziesz do MM i widzisz: 3 modele lamp i cala baterie obiektywow, tak od nikona, jak i sigmy, tamrona, czy tokiny. Dla amatorow to jest wazne, bo oni nie beda szukac, przebierac, kombinowac z przejsciowkami etc.. Oni chca tego sprzetu uzywac i jesli zajdzie taka potrzeba, to kupic w MM. Oni sa sklonni zaplacic nieco za ta wygode i miec pewnosc, ze zawsze cos dla nich sie znajdzie. Ma to tez podtekst psychologiczny, bo taki producent wydaje sie przez to solidniejszy.
Zadnej wojny z użytkownikami Olków niechce i nigdy niechciałem wywoływać. Uważam tylko, że jest to sprzęt mało popularny i jak na dzisiejsze warunki mało rozwinięty, a także w niektórych aspektach technicznych - zacofany (powolny AF - na przykład). Zobaczymy co nastąpi po wejściu na rynek nowego lustra Olka.
Wysłany: Nie 21 Paź, 2007
Arek napisał/a:
Uzbieraj lepiej na zestaw 18-70 i 70-300 VR.
Od jakiegoś czasu dziń po dniu studiuję na różnych stronach testy tych i innych obiektywów i doszedłem do wniosku, że nikkor 18-200 w zakresie 18-70 jest w zasadzie tak samo dobry jak nikkor 18-70... Trochę gorzej to jest na brzegu kadru, szczególnie jak plastycznie sie to zobaczy na wykresach z slrgear. A poza skrajną ogniskową w okolicy 200 całkiem nieźle mu też idzie w konkurencji z nikkorem 70-300. Jest gorszy, to pewne, ale bardzo, czy tylko trochę?
edit: tytułem wyjasnienia - bo w międzyczasie postanowiłem zrobić rzecz taką - kupić porządnego zuma średnio-długoogniskowego (jak np. 70-300 czy coś w tym stylu) a szeroki kąt załatwić obiektywem stałoogniskowym względnie zumem mocno-średnio szerokokątnym. Przeglądając swoje fotki doszedłem do wniosku, że w zasadzie robię tylko szerokie kąty (architektura, krajobraz) albo raczej już mocne zbliżenia (detale arch., ptaszki i inne żyjątka). W zasadzie nie używam "normalnej" ogniskowej. I z kolei jak zacząłem szukać tego stałego/zuma szerokokatnego to wyszło, co napisałem wyżej. Przy okazji pytanie techniczne - czy praktycznie taki sam wynik wszystkich obiektywów powyżej przysłony 8 to jest efekt dyfrakcji (przeważnie wszystkie dla f16 sa w okolicy 30 lpmm, przy f22 to jest 25lpmm itd).
Fotoreporterzy używają najczęściej dwóch szkieł 16-35 i 70-200 ze światłem 2.8 (w Canonie). Jak widać jest dziura i im to nie przeszkadza. Chcesz ptaszki robić i myślisz o 18-200 VR? Koszmar. Po pierwsze 200mm to mało po drugie jak sam widziałeś jest tam słabiutka jakość. Więc TYLKO 70-300 VR i tutaj dyskusji nie ma. A na dół to masz do wyboru, do koloru. Od Sigmy 10-20 (architektura, krajobraz) poprzez coś w stylu Tamrona 17-35 lub 17-50/2.8 do poczciwego Nikkora 18-70 DX. Jeżeli to ma być D40 to .... no właśnie. Nowa Sigma 18-50/2.8 zostaje - światło to jednak światło
Wysłany: Nie 21 Paź, 2007
Dzieki MM, chyba własnie na cos takiego sie zdecyduję, taki zestaw z dziurą. Co do D40x to powiem, że byłem juz ostatecznie i całkowicie zdecydowany na Pentaxa K10D/samsunga GX10, ze wzgledu na uszczelnienie, dodatkowy panel LCD, stbilizację na matrycy oraz doskonale rozegrane sterowanie. Jednak przeraziła mnie wielkość i masa tego body. W związku z czym obecnie rozważam na powrót D40x lub Pentaxa K100D super. Pentax na tle Nikona wyróżnia się dodatkowym panelem LCD, stabilizacją, oczyszczaniem matrycy, i ponoć jest ogólnie szczelniejszy. Bardziej podoba mi się sterowanie tym aparatem. Z kolei Nikon ma 10 megową matrycę, ale za to nie ma tego, co Pentax, a dodatkowo wymaga obiektywów z wewnętrznym napędem AF. Tak więc znów głupi jestem. Kurcze, przed ślubem się mniej zastanawiałem.
Wysłany: Pon 22 Paź, 2007
Ostatni wysiłek. Pokierujcie mnie jeszcze z moimi wątpliwościami odnośnie body. Wszyscy mają dobry humor, bo UKŁAD przegrał wybory za Jarka, który je wygrał, więc pleaseee...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10