Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
szkło pod sporty motorowe
Autor Wiadomość
hxc 
Uczestnik
młodzik

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009   szkło pod sporty motorowe

witam,

od dziecka interesuje się sportami samochodowymi, od jakiegoś czasu mam możliwość uczestnictwa w zawodach driftingowych czy też kjs'ach organizowanych na terenie Wrocławia. fotografią interesuje się do roku i od paru miesięcy mam 450d+kit. szukam szkła, które by nadawało się pod szybkie samochody. jasność i duży zoom + jeszcze lepsza ostrość (jakaś elka by była wspaniała) są priorytetami. budżet jak narazie tylko w głowie, powiedzmy, że 4000zł około. na oku mam 70-200 f/2.8 is usm ew. f/4. może stałka się lepiej nada? wszystkie pomysły mile widziane :wink:

przykładowe zdjęcia, których jakość mi się podoba

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009   

Wystarczy kupno 70-200/4 L plus monopod i nauka panoramowania. Nie wiem ile kosztuje Sigma 100-300/4, ale to też dobre szkło do tych klimatów.

oracle 
Maniak

Jak masz na oku 70-200 F2/8 IS USM to bierz! Zdecydowanie najlepsza opcja.

candy 
Maniak
óć

ale czy to nie jest bardziej w granicach 7000-8000 pelenow?

oracle 
Maniak

Będzie, ale skoro widzę wewnętrzną sprzeczność typu
Cytat:
4000zł około. na oku mam 70-200 f/2.8 is usm

To zakładam że budżet jest na tyle płynny że da się naciągnąć do 6000 (bo za tyle widziałem go na allegro- nóweczka)
http://www.allegro.pl/ite...super_cena.html

candy 
Maniak
óć

albo autor nie sprawdzil cen :cool:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ze stałeczek to można kupić np. 200/2.8 L. Zarąbisty obiektyw i jakość będzie wypaśna. Tylko to stałka i ma swoje ograniczenia. Za to będzie świetnie pracować z TC 1.4. Rozdzielczość to szkło ma aż nadto dobrą i nawet TC bardzo jej nie ograniczy.

hxc 
Uczestnik
młodzik

faktycznie to 6k koszuje, a te moje 4 z kawałkiem to opcja bez is, teraz sprawdziłem, mój blad sorry. :wink: nie wiem czy w wieku 17 lat budżet jest na tyle płynny, żeby się o 2000zł posunał :mrgreen: no ale dzięki, tak jak mówiłem, 70-200 usm jak dla mnie bomba, dużo czytałem, ponoć pancernik jak w morde strzelił :)

amv 
Optyczny
Łowiec

Wysłany: Pon 29 Cze, 2009   

Jakie szkło najlepsze do tego typu to już sobie odpowiedziałeś na przedzie (70-200/2.8 :mrgreen: )........ 200/2.8, pewnie,że cud optyka,jak każda stałka z jasnym światłem,ale nie zawsze będziesz miał okazje odejść xx metrów do tyłu żeby zmieścić samochód w kadrze :roll: .... tylko zoom imho :wink:
Co lepsze? f4 IS czy f2.8 bez IS :idea: - taki Ci został wybór...

mavierk 
never knows best

Tamrona 70-200/2.8 moim zdaniem :) a jak chcesz konkretnie cwanona, to 70-200/4L też powinien wystarczyć :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

mavierk napisał/a:
Tamrona 70-200/2.8 moim zdaniem :) a jak chcesz konkretnie cwanona, to 70-200/4L też powinien wystarczyć :)

Niestety nie Tamron. Do takiego sportu to on się kompletnie nie nadaje. To jeden z tych przypadków kiedy cud optyka musi przegrać z praktyką życia. To jak z nowym 5D. Najlepszy mały cyfrowy obrazek na świecie i.... no właśnie. W sporcie ważny jest AF i nawet jak jakiś maniak manualnego ostrzenia będzie tutaj marudził to życie swoje prawdy pokaże w 5 sekund na pierwszym rajdzie. AF musi być szybki, sprawny i pewny. Choćby taki jak w 70-200/4 L.

oracle 
Maniak

No to niech weźmie 70-200 F4 IS USM. Wydaje mi się że jego waga jest na tyle duża, że przeważa zaleta IS nad światłem 2.8.

Swoją drogą ciekaw jestem jak by się tamron 70-200 sprawdził w rajdzie. Chciałbym to sprawdzić na własnej skórze a nie z opowiastek teoretycznych czy nawet praktycznych. Być może jednak dałby radę na ai servo.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

AI SERVO na 350D? Jaja sobie robisz? To szkło ledwo się wyrabiało na powolnych tramwajach na D300 a na 5D i przy powolnych samochodach terenowych kompetna klapa :lol: Trafiało "mniej więcej" co trzecie foto.

Paweł_G 
Maniak

Zgadzam się całkowicie z MM, - miałem okazję porobić KJS zestawem koleg D300 plus Tamron 70-200. Totalna klapa - szkło popsuło znakomity af tej puszki bo po prostu nie nadążał. Co ja mogę polecić? Oczywiście Canona 70-200/4 - mam i jest do takich celów świetny bo światło styka a nie waży 1,5 kg.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

no i 70-200 F4 kosztuje ok 2000 pln :mrgreen:

Odpowiedz do tematu