Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 06 Lip, 2009 Po co są tzw Programy Tematyczne?
Po co w małpkach są te Programy Tematyczne skoro one pogarszają jakość zdjęcia?
Na przykład takie zmiękczenie gdzie w instrukcji piękne zdjęcie jak z lustrzanki gdzie całe tło pięknie nie-ostre a w praktyce nic takiego nie ma no bo skąd a ISO nawet pod słońce 400
Chodzi mi że nie znam osób które używają lustrzanek i bawią się w programy tematyczne.
Jeśli natomiast uważasz że Twój kompakt robi złe zdjęcia na programach tematycznych, to zmień kompakta. Ja w FZ18 na programy nie narzekałem. Radził sobie świetnie, a program "Zachód słońca" robił sporo dobrej pracy której potem nie musiałem np. robić w lightroomie czy photoshopie.
Natomiast jeśli te programy zostały stworzone dla początkujących to myślę że właśnie oni powinni ich używać. Jeśli nie jesteśmy już totalnymi amatorami to przestajemy używać programów (jeśli są kiepskie) i przechodzimy na ustawienia bardziej manualne... czyż nie ?
Dodatkowo nie zauważyłem zbytniej straty jakości pomiędzy np. P, Av, Tv, S a np. programem sport. Zmieniam tylko ustawienia które i tak musiałbym zmienić. Jedyne co tracę na programie tematycznym to zazwyczaj wiele ustawień (np. przełączając na sport dostaję zazwyczaj auto iso które mogę zmienić, priorytet krótkich czasów i szybki ciągły autofocus).
W takim razie co może mi się utracić w jakości zdjęć jeśli zaawansowany aparat nawet pomimo ustawienia programu tematycznego daje mi duże możliwości ingerencji w dane ustawienia, a jedyne co robi to wyręcza mnie przy wielu ustawieniach ?
Jedyne dlaczego nie używam programów to że kilka opcji wciąż pozostanie nieaktywnych a ja preferuje posiadać większą władzę nad sprzętem którym pracuje
no coz... Soniacz H10 Poczytaj troche o GO w kompaktach - ulatwi Ci to uzyskanie zamierzonego efektu. Inna sprawa ze w instrukcji aparatu powinno byc to chociaz w przyblizeniu wyjasnione. W papierach do mojego leciwego FZ5 byla wzmianka o tym ze np. portrety najlepiej robic na duzej ogniskowej (wlasnie po to zeby rozmyc tlo) - nawet sam aparat wyswietlal taka sugestie, przy wybieraniu programu tematycznego.
Po co w małpkach są te Programy Tematyczne skoro one pogarszają jakość zdjęcia?
Nic nie pogarszają, a poprawiają. Wystarczy trzymać się opisu danego programu jaki zawiera instrukcja. A więc jak piszą że w trybie Portret użyć długiej ogniskowej, to tak zrobić, i będzie dobrze.
te tryby mają wszystko na AUTO nie można nic zmienić typu ISO/F/migawka
a ogniskowa w kompaktach ustawia się "sama"
[b]edmun[//b] oczywiście że zgadzam się z tym żeby robić na manualu i tak też czy nie jednak po prostu irytuje mnie fakt tych Programów tematycznych skoro są jakie są...
To ja pozdrawiam wszystkich posiadaczy lusterek z programami tematycznymi.
A na poważnie. Są kompakty, które posiadają tylko programy tematyczne, i właściwy ich wybór powinien gwarantować dobrą jakośc obrazu... niestety- na przykładzie mojego taty- brak jakiejkolwiek wiedzy o fotografi, sprawił że z ostatnich wakacji 99% zdjęć do niczego się nie nadawało...
Oniryczny, nie rozumiem Cię całkowicie :/
Jeśli mówisz o zoomie to mówimy o punkcie ogniskowania czy o ogniskowej ?
Pogubiłem się kompletnie, jak chcesz zmienić ogniskową bez zmieniania zoomu ?
Albo inaczej... jak chcesz ustawić ogniskową ? Nie poprzez zoom ?!!!!!
Nie wiem czemu ale coraz bardziej gubię się w tym temacie i mam wrażenie że nadajemy na innych płaszczyznach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,68 sekundy. Zapytań do SQL: 13