Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Po co są tzw Programy Tematyczne?
Autor Wiadomość
Oniryczny 
Uczestnik

Wysłany: Pon 06 Lip, 2009   Po co są tzw Programy Tematyczne?

Po co w małpkach są te Programy Tematyczne skoro one pogarszają jakość zdjęcia?
Na przykład takie zmiękczenie gdzie w instrukcji piękne zdjęcie jak z lustrzanki gdzie całe tło pięknie nie-ostre a w praktyce nic takiego nie ma no bo skąd a ISO nawet pod słońce 400 :shock:

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 06 Lip, 2009   

nie rozumiem pytania :razz: :razz:

Oniryczny 
Uczestnik

Wysłany: Pon 06 Lip, 2009   

no bo... :razz:
te programy mają jakieś predfiniowane ustawienia dla danej sceny... ale dlaczego te ustawienia są takie fatalne? :neutral:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

Chodzi mi że nie znam osób które używają lustrzanek i bawią się w programy tematyczne.
Jeśli natomiast uważasz że Twój kompakt robi złe zdjęcia na programach tematycznych, to zmień kompakta. Ja w FZ18 na programy nie narzekałem. Radził sobie świetnie, a program "Zachód słońca" robił sporo dobrej pracy której potem nie musiałem np. robić w lightroomie czy photoshopie. :mrgreen:

Natomiast jeśli te programy zostały stworzone dla początkujących to myślę że właśnie oni powinni ich używać. Jeśli nie jesteśmy już totalnymi amatorami to przestajemy używać programów (jeśli są kiepskie) i przechodzimy na ustawienia bardziej manualne... czyż nie ?

Dodatkowo nie zauważyłem zbytniej straty jakości pomiędzy np. P, Av, Tv, S a np. programem sport. Zmieniam tylko ustawienia które i tak musiałbym zmienić. Jedyne co tracę na programie tematycznym to zazwyczaj wiele ustawień (np. przełączając na sport dostaję zazwyczaj auto iso które mogę zmienić, priorytet krótkich czasów i szybki ciągły autofocus).
W takim razie co może mi się utracić w jakości zdjęć jeśli zaawansowany aparat nawet pomimo ustawienia programu tematycznego daje mi duże możliwości ingerencji w dane ustawienia, a jedyne co robi to wyręcza mnie przy wielu ustawieniach ?
Jedyne dlaczego nie używam programów to że kilka opcji wciąż pozostanie nieaktywnych a ja preferuje posiadać większą władzę nad sprzętem którym pracuje :D :D

cube007 
Rozmowny

no coz... Soniacz H10 ;) Poczytaj troche o GO w kompaktach - ulatwi Ci to uzyskanie zamierzonego efektu. Inna sprawa ze w instrukcji aparatu powinno byc to chociaz w przyblizeniu wyjasnione. W papierach do mojego leciwego FZ5 byla wzmianka o tym ze np. portrety najlepiej robic na duzej ogniskowej (wlasnie po to zeby rozmyc tlo) - nawet sam aparat wyswietlal taka sugestie, przy wybieraniu programu tematycznego.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Nie wiem czy sa takie fatalne akurat w H10, ale np. w H5 spisuja sie nienajgorzej.

Marian 
Optyczny

Oniryczny napisał/a:
Po co w małpkach są te Programy Tematyczne skoro one pogarszają jakość zdjęcia?
Nic nie pogarszają, a poprawiają. Wystarczy trzymać się opisu danego programu jaki zawiera instrukcja. A więc jak piszą że w trybie Portret użyć długiej ogniskowej, to tak zrobić, i będzie dobrze.

Oniryczny 
Uczestnik

te tryby mają wszystko na AUTO nie można nic zmienić typu ISO/F/migawka
a ogniskowa w kompaktach ustawia się "sama" :neutral:

[b]edmun[//b] oczywiście że zgadzam się z tym żeby robić na manualu i tak też czy nie jednak po prostu irytuje mnie fakt tych Programów tematycznych skoro są jakie są...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

To ja pozdrawiam wszystkich posiadaczy lusterek z programami tematycznymi. :P

A na poważnie. Są kompakty, które posiadają tylko programy tematyczne, i właściwy ich wybór powinien gwarantować dobrą jakośc obrazu... niestety- na przykładzie mojego taty- brak jakiejkolwiek wiedzy o fotografi, sprawił że z ostatnich wakacji 99% zdjęć do niczego się nie nadawało...

Oniryczny 
Uczestnik

zatem nie warto używać programów tematycznych...

mnich jakaś sugestia że nie umiem robić zdjęć? :twisted:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Oniryczny napisał/a:
mnich jakaś sugestia że nie umiem robić zdjęć?

A wyszły Ci jakieś dobre, z których sam jesteś zadowolony? ;)

Oniryczny 
Uczestnik

może i mam zeza :mrgreen:

tu jest przykładowe; może dlatego mi się podoba że jest na nim śliczny kotek
ale co tam :razz: http://wstaw.org/d/185a

Parametry:
3264 x 2448
F/4.4
1/125s
ISO400
0EV
Pomiar Światła Zwykły

Marian 
Optyczny

Oniryczny napisał/a:
a ogniskowa w kompaktach ustawia się "sama"
Takich jeszcze nie widziałem. Można prosić ich nazwy?

Oniryczny 
Uczestnik

nnie ma opcji ustawiania ogniskowej ona sama przyjmuje wartość zależny od zoomu :???:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Oniryczny, nie rozumiem Cię całkowicie :/
Jeśli mówisz o zoomie to mówimy o punkcie ogniskowania czy o ogniskowej ?
Pogubiłem się kompletnie, jak chcesz zmienić ogniskową bez zmieniania zoomu ?
Albo inaczej... jak chcesz ustawić ogniskową ? Nie poprzez zoom ?!!!!!

Nie wiem czemu ale coraz bardziej gubię się w tym temacie i mam wrażenie że nadajemy na innych płaszczyznach

Odpowiedz do tematu