Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Canon 85mm f/1.8 to jest to. Kupię może jeszcze w tym roku. Na razie czasem pożyczam i zdjęcia są naprawdę na poziomie profi.
Szersze ujęcia - 50 f/1.4 (1.8 ma nieciekawy bokeh)
jest też jakas fajna jasna stalka 30stka ponoć ale to nie moja bajka.
Oooo tak! Ciasne portrety i Canon 85 mm F/1.8 to jest to
PRZEPIĘKNY bokeh. Widziałem zdjęcia robione tym obiektywem i zakochałem się w szkiełku bez brania go do rąk
Te nieostrości robią wrażenie
I nawet nie trzeba za niego wybulić fortuny. Zaraz po zakupie tele mierzę w niego
Arv [Usunięty]
Wysłany: Sro 24 Paź, 2007
Monastor napisał/a:
I nawet nie trzeba za niego wybulić fortuny.
Ano,
jakieś 1300zeta wystarczy.
Ja najpierw lampę nabywam. A chcę kupić 580exII.
Do tego co wymienione dorzuciłbym jeszcze : 135/2.0 L na 5d bajecznie ostry obiektyw , piękny bokeh i plastyka zdjęć na pełnej klatce ! Mozna jeszcze brac pod uwage 100/2 .
Kliknij sobie w link w mojej stopce - większość za pomocą EF 50 f/1,8 MK1
No fajnie, ale czy MK1 można jeszcze gdzieś kupić? A jeśli tak, to za ile?
Dla kolegi Bartka, początkującego: oznaczenie EF 50 f/1.8 MK1 (mark 1) to starsza wersja obiektywu, który obecnie jest do kupienia w wersji 2 (mark 2), dość taniej (ok. 400 zł) ale za to w pełni plastikowej. Test jest na optycznych. Kupiłem sobie taki plastikowy obiektyw niedawno i zasadniczo jestem bardzo zadowolony, choć to oczywiście nie jest sprzęt profi i pewnie łatwo go zniszczyć, szczególnie przy intensywnej eksploatacji. Na kiepski bokeh nie mogę narzekać, ale się nie znam poza tym za mało jeszcze nim zdjęć zrobiłem, żeby się wymądrzać.
I jeszcze słówko do kolegi kosmodrom: świetne są te Twoje zdjęcia z Flickera, gratuluję kreatywności
No fajnie, ale czy MK1 można jeszcze gdzieś kupić? A jeśli tak, to za ile?
Tak, na allegro - ja za swojego musiałem dać nieco ponad 600PLN, bo miało na niego ochotę jeszcze parę innych osób.
Trzeba zaglądać, bo pojawiają się od czasu do czasu i powalczyć
komor napisał/a:
Na kiepski bokeh nie mogę narzekać, ale się nie znam poza tym za mało jeszcze nim zdjęć zrobiłem, żeby się wymądrzać.
Rozmycie tła jest bardzo ładne w tym obiektywie do czasu pojawienia się 2 czynników: jasnych, punktowych źródeł światła w tle i mocniej przymkniętej przesłony a to dla tego, że 50 f1,8 czy MK1 czy MK2 mają po 5 liści w przesłonie, co powoduje w takich warunkach zmianę owych źródeł światła w wyraźne jasne pentagony
komor napisał/a:
I jeszcze słówko do kolegi kosmodrom: świetne są te Twoje zdjęcia z Flickera, gratuluję kreatywności
Rozmycie tła jest bardzo ładne w tym obiektywie do czasu pojawienia się 2 czynników: jasnych, punktowych źródeł światła w tle i mocniej przymkniętej przesłony a to dla tego, że 50 f1,8 czy MK1 czy MK2 mają po 5 liści w przesłonie, co powoduje w takich warunkach zmianę owych źródeł światła w wyraźne jasne pentagony
Ładne pentagony nie są brzydkie Brzydki bokeh to ja mam z Sigmy 70-300, bo przy pewnych kombinacjach ogniskowej/przesłony/punktu ostrzenia/odległości rozmytego obiektu pojawiają się takie podwójne duszki, zamiast pojedynczego rozmycia. Nie wygląda to ładnie, co by nie wymyślać.
kosmodrom napisał/a:
zoom "nożny" sam wymusza kreatywność
Hm, u mnie ta zasada jakoś nie działa tak prosto Ale ja nie mam zacięcia artystycznego, tylko techniczne, z innych powodów się zaraziłem fotografią najwyraźniej
Do sklepu znajomy sprowadza teraz kilka ciekawych szkiełek... m.in. 85L
Porównam sobie ten obiektyw z 85/1.8 i napiszę, czy różnica w cenie przekłada się na jakość zdjęć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12