Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
czym fotografujecie portrety?
Autor Wiadomość
bartek.lipinski
Początkujący

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007   czym fotografujecie portrety?

j/w jakich obiektywow uzywacie?

Reklama

pdf100
[Usunięty]

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007   

stałek,
jaki masz aparat,
z matrycą w formacie APS/C czy FF?

w każdym razie
do luźnych portretów
50mm, 70mm

do "ciasnych''
coś jak 90mm itp.

pamiętaj że
jeżeli masz aparat
z matrycą APS-C to mnożysz ogniskową
x1.5

jeżeli się myle proszę mnie poprawić...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Minimalnie namieszałeś, ale trend jest prawidłowy.

bartek.lipinski
Początkujący

moje cacko to canon 40d :)

Arv
[Usunięty]

Canon 85mm f/1.8 to jest to. Kupię może jeszcze w tym roku. Na razie czasem pożyczam i zdjęcia są naprawdę na poziomie profi.
Szersze ujęcia - 50 f/1.4 (1.8 ma nieciekawy bokeh)
jest też jakas fajna jasna stalka 30stka ponoć ale to nie moja bajka.

Niegłupie portrety może też dać 70-200 f/2.8

Monastor 
Optyczny

Oooo tak! Ciasne portrety i Canon 85 mm F/1.8 to jest to :D
PRZEPIĘKNY bokeh. Widziałem zdjęcia robione tym obiektywem i zakochałem się w szkiełku bez brania go do rąk ;)
Te nieostrości robią wrażenie :lol:
I nawet nie trzeba za niego wybulić fortuny. Zaraz po zakupie tele mierzę w niego ;)

Arv
[Usunięty]

Monastor napisał/a:
I nawet nie trzeba za niego wybulić fortuny.

Ano,
jakieś 1300zeta wystarczy.
Ja najpierw lampę nabywam. A chcę kupić 580exII.

koraf 
Optyczny
Koraf

Do tego co wymienione dorzuciłbym jeszcze : 135/2.0 L na 5d bajecznie ostry obiektyw , piękny bokeh i plastyka zdjęć na pełnej klatce ! Mozna jeszcze brac pod uwage 100/2 .

bartek.lipinski
Początkujący

i to nie sa lki ? :) tak jak czytam o tych obiektywach canona, to tylko o L'kach opinie sa w miare pochlebne, choc niezawsze ;/...

Monastor 
Optyczny

85 F/1.8 nie jest L-ką... To obiektyw kosztujący około 1400-1600 zł.

L-kowym odpowiednikiem jest Canon 85 mm F/1.2 L USM za około 7 tysi :roll:

kosmodrom 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Paź, 2007   

Kliknij sobie w link w mojej stopce - większość za pomocą EF 50 f/1,8 MK1

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 25 Paź, 2007   

kosmodrom napisał/a:
Kliknij sobie w link w mojej stopce - większość za pomocą EF 50 f/1,8 MK1

No fajnie, ale czy MK1 można jeszcze gdzieś kupić? A jeśli tak, to za ile?

Dla kolegi Bartka, początkującego: oznaczenie EF 50 f/1.8 MK1 (mark 1) to starsza wersja obiektywu, który obecnie jest do kupienia w wersji 2 (mark 2), dość taniej (ok. 400 zł) ale za to w pełni plastikowej. Test jest na optycznych. Kupiłem sobie taki plastikowy obiektyw niedawno i zasadniczo jestem bardzo zadowolony, choć to oczywiście nie jest sprzęt profi i pewnie łatwo go zniszczyć, szczególnie przy intensywnej eksploatacji. Na kiepski bokeh nie mogę narzekać, ale się nie znam :) poza tym za mało jeszcze nim zdjęć zrobiłem, żeby się wymądrzać.

I jeszcze słówko do kolegi kosmodrom: świetne są te Twoje zdjęcia z Flickera, gratuluję kreatywności :)

kosmodrom 
Nowy

Wysłany: Pią 26 Paź, 2007   

komor napisał/a:

No fajnie, ale czy MK1 można jeszcze gdzieś kupić? A jeśli tak, to za ile?

Tak, na allegro - ja za swojego musiałem dać nieco ponad 600PLN, bo miało na niego ochotę jeszcze parę innych osób.
Trzeba zaglądać, bo pojawiają się od czasu do czasu i powalczyć :)

komor napisał/a:

Na kiepski bokeh nie mogę narzekać, ale się nie znam :) poza tym za mało jeszcze nim zdjęć zrobiłem, żeby się wymądrzać.

Rozmycie tła jest bardzo ładne w tym obiektywie do czasu pojawienia się 2 czynników: jasnych, punktowych źródeł światła w tle i mocniej przymkniętej przesłony a to dla tego, że 50 f1,8 czy MK1 czy MK2 mają po 5 liści w przesłonie, co powoduje w takich warunkach zmianę owych źródeł światła w wyraźne jasne pentagony :)

komor napisał/a:

I jeszcze słówko do kolegi kosmodrom: świetne są te Twoje zdjęcia z Flickera, gratuluję kreatywności :)

dzięki ale zoom "nożny" sam wymusza kreatywność :lol:

komor 
Moderator

kosmodrom napisał/a:
Rozmycie tła jest bardzo ładne w tym obiektywie do czasu pojawienia się 2 czynników: jasnych, punktowych źródeł światła w tle i mocniej przymkniętej przesłony a to dla tego, że 50 f1,8 czy MK1 czy MK2 mają po 5 liści w przesłonie, co powoduje w takich warunkach zmianę owych źródeł światła w wyraźne jasne pentagony :)

Ładne pentagony nie są brzydkie :) Brzydki bokeh to ja mam z Sigmy 70-300, bo przy pewnych kombinacjach ogniskowej/przesłony/punktu ostrzenia/odległości rozmytego obiektu pojawiają się takie podwójne duszki, zamiast pojedynczego rozmycia. Nie wygląda to ładnie, co by nie wymyślać.

kosmodrom napisał/a:
zoom "nożny" sam wymusza kreatywność :lol:

Hm, u mnie ta zasada jakoś nie działa tak prosto :) Ale ja nie mam zacięcia artystycznego, tylko techniczne, z innych powodów się zaraziłem fotografią najwyraźniej :)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Do sklepu znajomy sprowadza teraz kilka ciekawych szkiełek... m.in. 85L :D
Porównam sobie ten obiektyw z 85/1.8 i napiszę, czy różnica w cenie przekłada się na jakość zdjęć :wink:

Odpowiedz do tematu