Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon S5is - Zdjęcie ziarniste i brak ostrości
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 11 Paź, 2008   

Misyo, bardzo trudno jest zrobic takie zdjecie kompaktem.

Reklama

Misyo 
Początkujący

Wysłany: Nie 12 Paź, 2008   

Domyślam się.. jednak chciałbym spróbować i przy okazji się czegoś nauczyć... Dlatego każda rada będzie dla mnie bardzo istotna.... (btw nie po to statyw kupiłem buehehe)

obserwator51 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   

Witam wszystkich
Jestem nowym gościem na tym portalu. Z pewnością będę tu szukał ciekawych artykułów na temat Canona S5IS. Ten aparat mam od sierpnia 2006 roku i jeszcze nie zdążyłem go rozgryźć. W kopalni wiedzy, jaką jest internet, wciąż szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, lecz informacji jest tyle, że nie sposób wybrać właściwą odpowiedź. Rejestrując się na forum optyczne.pl, mam cichą nadzieję, że tu dzięki Wam, znajdę odpowiedź na problemy i ciekawostki związane z tym aparatem. Może z Waszą pomocą, wreszcie uda mi się w pełni poznać ten aparat. Niestety nigdzie na tej stronie nie znalazłem zakładki "nowy temat", więc korzystam z pola "szybka odpowiedź". Może to jest to pole?
Pozdrawiam serdecznie
obserwator51 :roll:

[ Dodano: Czw 16 Lip, 2009 09:22 ]
Mój pierwszy post na temat tego aparatu, czyli Canona S5IS. Zapragnąłem go mieć, choć jeszcze nie było go na rynku w takiej ilości jak obecnie. Znalazłem w Krakowie sklep i zakupiłem ten sprzęt, słono przepłacając. Gonił mnie jednak termin wyjazdu do Włoch, więc potrzebny mi był aparat z możliwością kręcenia filmów. Pierwszy egzemplarz jaki zakupiłem, na dzień dobry miał wadę podczas kręcenia filmu. Filmowany obraz podskakiwał do góry, jakbym aparat ciągnął po podkładach kolejowych. Zaniosłem go do sklepu w tym samym dniu i zamieniono mi go na nowy bez wad. Przez tydzień przed wyjazdem, testowałem go do upadłego, aż wreszcie przyszedł dzień wyjazdu i wyruszyłem z nim w podróż. Już we Włoszech okazało się, że zoom się zacina i skokowo zbliża obraz. Po powrocie poszedłem do sklepu i zgłosiłem usterkę. Sprzedawca poinformował mnie, że w ramach gwarancji, mogę wysłać aparat do Warszawy, do autoryzowanego serwisu. Wtedy krew we mnie zagotowała, To ja jeszcze muszę wysyłać z wielkiego miasta Krakowa aparat do stolycy?! Nie zdecydowałem się na ten krok. Do dziś mam zacinający się zoom i jakoś z nim żyję. To żenujące, by w Polsce, był tylko jeden serwis autoryzowany. Ogólnie, aparat robi dobre zdjęcia, ale nigdy nie będą one takie jak z aparatów analogowych. Wciąż staram się poznać jego możliwości i wciąż mam jakieś zagwozdki. Niestety instrukcja obsługi nie tłumaczy wszystkiego. Trudno też być omnibusem i wiedzieć wszystko. Obecnie gnębi mnie brak ostrości w kręceniu nocnych filmów. Wydaje mi się, że coś takiego jak lampy na osiedlu, powinno być widać wyraźnie, a tak nie jest. Są rozmyte i niewyraźne. Aparat gubi się w ostrości ujęć nocnych. Czasem nawet w dzień widzę, jak się męczy i jakby szukał ostrości. Być może coś mam w nim źle włączone i dlatego tak jest. Co jest tym powodem nie wiem?
Pozdrawiam :shock:

noc2.jpg
Filmowanie burzy. Stop klatka z filmu i brak ostrości lamp ulicznych w tle. Nawet przy błysku, ostrość jest niezmienna.
Plik ściągnięto 2481 raz(y) 120,25 KB

noc1.jpg
Filmowanie burzy. Stop klatka z filmu i brak ostrości lamp ulicznych w tle.
Plik ściągnięto 2472 raz(y) 122,23 KB

flash 
Początkujący

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009   

Witam.
Co do braku ostrości...
Nie miałem nigdy Canona ale w moim Fuji S9500 jest podobnie. Kompakty często nie potrafią ustawić ostrości przy słabym oświetleniu. To normalna sprawa.
Kiedy robiłem swoim S9500 zdjęcia nocne ostrość musiałem ustawiać manualnie.
Moim zdaniem nie jest to więc jakaś wada. Tak to już jest z autofocusem.

Odnośnie serwisu...
Nie jesteś wyjątkiem. Fuji też ma fatalny serwis. Na aparat trzeba czekać pół roku i też trzeba wysyłać aparat kurierem. W najlepszej sytuacji są chyba użytkownicy Panasoniców. Serwisów jest więcej i lepiej traktują tam klientów.

Odnośnie zacinającego się zoom-u...
Czytałem, że to częsta wada obiektywów Canona S3-S5. W czasie zakupu trzeba skierować aparat w podłogę, zmieniać ogniskową i sprawdzać czy nie słychać podejrzanych trzasków, chrobotów... Niestety tak to już jest, że jakość spadła po przeniesieniu produkcji do Chin czy Tajlandii. W moim staruszku S9500 wyprodukowanym w Japonii nic się nigdy nie działo a aparat ma już naprawdę ładnych parę lat a serwisu nie widział. Nowszy model S9600 był już produkowany w Tajlandii i jakość wykonania jest wyraźnie gorsza. Nawet koło zmiany trybu pracy potrafi się urwać...
Na Pańskim miejscu jednak zdecydowałbym się na wysyłkę aparatu do serwisu. Canon to jakby nie patrzeć poważna firma więc powinno im zależeć na niezawodności produktów.
Jeśli nie naprawią Pańskiego Canona to przecież muszą mieć świadomość, że w prędzej czy później zmieniając aparat na wyższy model lub lustrzankę, Canona z pewnością Pan już nie wybierze :smile:

Ismael
[Usunięty]

Wysłany: Nie 13 Wrz, 2009   

Witam,
znęcam się nad S3 IS od przeszło roku. W świetle dnia, nawet pochmurnego, nigdy nie narzekałem na autofocus, ta maszynka pozwala kręcić całkiem dynamiczne sceny.
Jeśli chodzi o kręcenie skoku czarnego kota w piwnicy pełnej węgla albo w takich warunkach jak powyżej autorstwa obserwator51 to istnieje pewien trick, który przyszedł mi na myśl ad hoc.
Wystarczy nastawić ostrość manualnie przed kręceniem - najlepiej jeśli aparat jest na statywie lub choćby na czymś stabilnym, a scena jest statyczna. Jeśli pole widzenia aparatu się poruszy AF znowu zacznie polować, choć i tak zawsze z lepszym skutkiem niż bez tej "preselekcji ostrości".
Pozwolę sobie przywołać kilka demonów przeszłości:

1. Misyo, przede wszystkim tulejka i filtr polaryzacyjny - pozbędziesz się odblasków od powierzchni szkła, jeśli Ci bardzo zależy na tych rybkach. Mocna lampa w akwarium na + bo polar zabiera trochę światła, oby tylko nie ugotowało rybek...żeby uchwycić glonojada frontem albo ładnie z profilu na okładkę "Moje akwarium" to tylko kwestia czasu i eksperymentów z kątem, odległością, może jakaś zagrycha...życzę cierpliwości wszystkim o podobnych zapędach.

2. W sprawie szumu na długim końcu to przychylam się do zdania, iż przy identycznych pozostałych parametrach szum "liczebnie" pozostaje identyczny aliści w zbliżeniach bardziej uwidacznia się na jednolitych powierzchniach nieźli wśród mnogości detali.

3. Co do CHDK jestem owego zagorzałem fanem, potrafi bootować wraz ze startem aparatu, i można go włączyć/wyłączyć przełącznikiem "lock", na karcie pamięci, tak wiec nie ma konieczności posiadania dwóch kart. Soft ów przyda się też miłośnikom kręcenia filmów, ponieważ umożliwia ich kompresje.[/quote]

Odpowiedz do tematu