Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro a podczerwień
Autor Wiadomość
alternus 
Początkujący

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro a podczerwień

Jestem osobą nową na forum więc na wstępie witam wszystkich.
Nawiązując do tematu chciałbym zadać pytanie. Mianowicie, czy testował może ktoś z forumowiczów ów obiektyw w fotografii IR. Przede wszystkim problem dotyczy hot spota - czy pojawia się ta uciążliwość powodująca tak wiele zepsutych kadrów? Przymierzam się do zakupu co prawda do innych celów (po prostu spacer-zoom) jednak, iż od pewnego czasu jestem rozmiłowany w "fotografowaniu niewidzialnego" byłoby miło mieć szeroki kąt na który mógłbym założyć również filterek IR a dodatkowy zakup w ciemno do tak dużej średnicy obiektywu nierozerwalnie wiąże się z wyrzuceniem sporych pieniążków. Może wydać się to nieco dziwne, ale jestem bardzo zadowolony z obiektywu canona 50 mm 1,8f który wykonuje naprawdę świetne zdjęcia i pozwala na dość krótkie czasy naświetlania 1-2 s, gdzie przy kitowym obiektywie proporcjonalnie uzyskiwałem niemal dziesięciokrotnie dłuższe, dodatkowo obdarzone uciążliwym hot spotem (taka przypadłość canonów). Niestety stałka nie zawsze pozwala na uchwycenie stosownego kadru.
Wszystkich, którzy mieli możliwość przetestowania sigmy do takich celów bardzo proszę o możliwie szybką pomoc.

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   

mogę się mylić, ale chyba fotografia w podczerwieni zależy od puszki i filtra a nie od obiektywu

zug
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   

lupo57 napisał/a:
fotografia w podczerwieni zależy od puszki i filtra a nie od obiektywu

zgadza się :wink:
alternus, jaką masz puszkę

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pią 17 Lip, 2009   

alternus, Sigma 17-70 daje na moim 400D bardzo delikatny hot spot, widoczny przy dłuższych ekspozycjach, da się go dostrzec od 25 sekund wzwyż. Jak się przyjrzysz to może zauważysz go tutaj, na czarnych literach w napisie: http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2097
Nie mam porównania do innych obiektywów z wyjątkiem Tokiny 11-16/2.8, na której hot spot jest niestety zdecydowanie wyraźniejszy. Korzystałem też z filtra IR z Sigmą 100-300, ale nie biorę jej pod uwagę w porównaniu bo korzystałem tylko z czasów 1/4000 s, co mogło byc jedynym powodem jego nie pojawienia się, zresztą to szkło zupełnie innej klasy i chyba nie ma po co ich porównywac.

Nie musi tak byc na innym body!

alternus 
Początkujący

Zgadza się że puszka jest istotna jak również filter. Jednak z moich obserwacji wynika, że najczęściej przy szerokim kącie pojawia się hot spot (tak było w moim kicie). Niemniej jednak 50mm/f1.8 hot spota nie ma, a czasy na moim canonie 1000D naprawdę są krótkie dzięki czemu zdjęcia są minimalnie poruszone dla przykładu: http://img36.imageshack.us/img36/4140/ir2tol.jpg
Zauważyłem też że odwzorowanie barw na 50-ce jest dużo lepsze niż na kicie dzięki czemu BW moim zdaniem jest niemal idealny. Z tego co widzę to u Ciebie Monastor hot spot jest i tak minimalny (szkoda, że nie masz czegoś w kolorze dla porównania) i czy zechciałbyś mi powiedzieć jeżeli masz takie doświadczenie jak na sigmie wgląda IR przy 17mm.

Monastor 
Optyczny

alternus, pstryknę coś na dniach i prześlę Ci parę RAWów na maila, zobaczysz sam i wywołasz na dowolny sposób ;)

alternus 
Początkujący

Monastor napisał/a:
alternus, pstryknę coś na dniach i prześlę Ci parę RAWów na maila, zobaczysz sam i wywołasz na dowolny sposób ;)

Super, dzięki wielkie.

Monastor 
Optyczny

alternus, przy okazji, jak mieszkasz w pobliżu któregoś z większych miast to możesz się przejśc do Sigma Pro Centrum i wypożyczyc szkiełko, wtedy będziesz mógł je sam przetestowac. To nie jest droga impreza.

Z jakiego filtra korzystasz? Uprzedzam, że filtry na mocowanie Sigmy 17-70 kosztują trochę dużo. To gwint 72 mm. Filtr IR o takiej średnicy to dosyc pokaźny wydatek.

alternus 
Początkujący

Monastor napisał/a:
alternus, przy okazji, jak mieszkasz w pobliżu któregoś z większych miast to możesz się przejśc do Sigma Pro Centrum i wypożyczyc szkiełko, wtedy będziesz mógł je sam przetestowac. To nie jest droga impreza.

Z jakiego filtra korzystasz? Uprzedzam, że filtry na mocowanie Sigmy 17-70 kosztują trochę dużo. To gwint 72 mm. Filtr IR o takiej średnicy to dosyc pokaźny wydatek.

Dokładnie, tak napisałem w pierwszym poście obecnie używam Hoya'i R72 58 mm i wiem że do sigmy cena takiego filterka jest zaporowa więc jeżeli będę miał się użerać z hot spotem to szkoda kasy. Najbliżej mam do Rzeszowa muszę sprawdzić czy mają tam salon sigmy.

zug
[Usunięty]

alternus napisał/a:
Najbliżej mam do Rzeszowa muszę sprawdzić czy mają tam salon sigmy.

Najbliższy będziesz miał w Krakowie

alternus 
Początkujący

zug napisał/a:
alternus napisał/a:
Najbliżej mam do Rzeszowa muszę sprawdzić czy mają tam salon sigmy.

Najbliższy będziesz miał w Krakowie

Dzięki, właśnie znalazłem.

A tak jeszcze nawiązując do tematu ale z innej beczki. Może miał ktoś doświadczenia z Tamronem 17-50 mm 2,8f. Bo też w pewnym stopniu biorę go pod uwagę. Chociaż generalnie jako spacer zoom to bardziej odpowiada mi sigma).

komor 
Moderator

alternus, nadwyrężasz naszą cierpliwość. Tamron 17-50/2,8 to jeden z częściej polecanych obiektywów na tym forum. Nic nie poczytałeś tutaj zanim zadałeś pytanie?

Monastor 
Optyczny

komor, alternus pyta konkretnie o jego sprawowanie się w zdjęciach w podczerwieni. Nie pamiętam, żeby o tym kiedyś było.

alternus 
Początkujący

komor napisał/a:
alternus, nadwyrężasz naszą cierpliwość. Tamron 17-50/2,8 to jeden z częściej polecanych obiektywów na tym forum. Nic nie poczytałeś tutaj zanim zadałeś pytanie?

Poczytałem i nie znalazłem żadnych opinii dotyczących zachowań Tamrona w fotografii IR. Jeżeli jednak przeoczyłem takowy wątek to proszę mi wskazać a nie od razu krytykować ostatni post odrywając go od kontekstu.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009   

A to przepraszam, jestem już widać przewrażliwiony na pytania typu "co sądzicie o Tamronie 17-50" i nie załapałem, że chodzi o zachowanie w IR. Zwracam honor. :)

Odpowiedz do tematu