Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Uzywam 150-500 od kilku miesięcy. Obiektyw napewno warty swojej ceny. Mam PENTAXA więc stabilizacja pracuje cichutko
Czytając krytyczne uwagi należy się zapytać, czego można oczekiwać po najtańszym obiektywie 500mm? Porównanie do 100-400 chyba nie jest na miejscu bo kosztuje o 50% więcej i ma 400 mm. Porównanie do sigmy 500/4,5 albo C 500/4L też chyba nie jest na miejscu bo z góry wiadomo, że to nie ta klasa. Sceptykom żyjącym w świecie tabelek i wykresów życzę udanego zakupu długiego, taniego i ostrego jak żyleta obiektywu oraz wielu udanych zdjęc
Dla entuzjastów fotografii przyrodniczej i nie tylko nie mających 20 kzł na 500/4L szczerze polecam SIGMĘ. Można z tym szkłem "powalczyć" w terenie.
Czytając krytyczne uwagi należy się zapytać, czego można oczekiwać po najtańszym obiektywie 500mm? Porównanie do 100-400 chyba nie jest na miejscu bo kosztuje o 50% więcej i ma 400 mm.
No właśnie chyba jest na miejscu. Pytanie jest czy warto zrezygnowac z tych 500mm (raczej mydlanych) oraz spiąć się bardzo mocno i dorzucić te 50% ceny do czegoś co na 400mm jest dobre, ma raczej szybki i celny AF? Oczywiście to pytanie występuje tylko w niektórych systemach... W Nikonie i Pentaksie, z róznych co prawda powodów, wielkich wahań nie będzie
sigmy kończące się na 500 mm kosztuja 4 tys (150-500) czy 5 tys (50-500) i można zacząć juz myślec czy aby nie jddnak zakombinowwać trochę tak aby mieć te 6 tys na 100-400 lub 70-400... albo troszke mniej i mieć 400/5.6? To takie pytanie będzie o strategie działania a nie tradycyjne - mam tyle a tyle kasy i kcę 500mm...
Można kupić dobry aparat typu Canon 50D z dobrą matrycą 15 MPx i cropem 1.6, do tego 100-400L i wychodzi nam "po cropie" 640mm. Z tej matrycy naprawdę jest z czego wycinać. Można kupić gorszy aparat z gorszą matrycą, cropem 1.5 i Sigmę mającą 500mm. Wyjdzie nam przeliczeniowe 750mm. Tak naprawdę różnica pomiędzy 640 a 750mm jest niewielka. Jak się uwzględni matrycę to może wyjść zerowa. Jakość z L-ki... Kto ma ten wie. Jakość z tej Sigmy... Jestem na nie. Jak już to Sigma 50-500. Niewiele ustępuje Canonowi optycznie. Dla wyjaśnienia robiłem zdjęcia wszystkimi tymi obiektywami. Sigmą 120-400 też.
Ok, w pewnym sensie się z Wami zgadzam. C50D - 4KZŁ, c100+400 6,5K co daje 10,5k. Slaby aparat pentax K200 2k i slaba sigma 150+500 4k co daje w sumie 6. No i pewnie, potwierdzam, jesli kogos stac doplate 4,5k to pewnie warto.
Kurcye, klawiatura mi sie jakos przelaczyla y i z sie zamienilo jak to zmienic
Sigma warunki bojowe fotka z 9 pietra bloku oddalonego o 200-300m od akcji. silny deszcz.
spory Crop.
RB napisał/a:
miszak napisał/a:
Czytając krytyczne uwagi należy się zapytać, czego można oczekiwać po najtańszym obiektywie 500mm? Porównanie do 100-400 chyba nie jest na miejscu bo kosztuje o 50% więcej i ma 400 mm.
No właśnie chyba jest na miejscu. Pytanie jest czy warto zrezygnowac z tych 500mm (raczej mydlanych) oraz spiąć się bardzo mocno i dorzucić te 50% ceny do czegoś co na 400mm jest dobre, ma raczej szybki i celny AF? Oczywiście to pytanie występuje tylko w niektórych systemach... W Nikonie i Pentaksie, z róznych co prawda powodów, wielkich wahań nie będzie
sigmy kończące się na 500 mm kosztuja 4 tys (150-500) czy 5 tys (50-500) i można zacząć juz myślec czy aby nie jddnak zakombinowwać trochę tak aby mieć te 6 tys na 100-400 lub 70-400... albo troszke mniej i mieć 400/5.6? To takie pytanie będzie o strategie działania a nie tradycyjne - mam tyle a tyle kasy i kcę 500mm...
Na poprzedniej stronie dałem fote z 500mm tej sigmy i nie wydaje mi się zęby było mydlane
Tak jak kolega wspomniał pacyfikacja KDT byłem z córka w domu wiec nie mogłem się ruszyć ale aż mnie świerzbiło żeby lecieć tam pocykać foty.z okna trzaskałem chyba ze 100 fot. ta była najdalsza. ale za to sporo sie dzieje policjant dostaje w głowę krzesłem inni leją gaz pieprzowy z sikawki za nimi dymi się gaz łzawiący a wszystko w strugach deszczu...
Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 Test sigmy 150-500 mm - pytanie do optyczne.pl
Witam. Strasznie napaliłem się na ten obiektyw jest on jak na moje mozliwosci finansowe bardzo drogim zakupem, w zwiazku z tym mam kilka pytań do Panów z optyczne.pl którzy wykonali test tego cuda.
Jakim statywem robili Państwo zdjecia testowe(rozdzielczość)? Z jaką głowicą? Czy miał poziomice czy mierzyliscie wszystko na oko?
W zwiazku z bardzo duzym zakresem ogniskowych niemal niemozliwe jest w warunkach studyjnych objecie calej tablicy ostrości na 500mm czy w zwiazku z tym sfotografowaliscie tylko jej część? Jesli tak jak maja sie te wyniki do tego jakbyscie fotografowali cala tablice testową - czy wyniki ilosci lini na mm byly mnożone w jakiś sposób? Nie ukrywam ze wyniki na 500 mm najabrdziej mnie interesuja bo z tej ogniskowej bede korzystał najczesciej.
Z góry piekne dzieki za odpowiedz. Zanim wydam majątek wole miec pewnosci w jakich dokladnie warunkach został przeprowadzony test.
[ Dodano: Pią 20 Sie, 2010 18:46 ]
Bardzo prosze redaktorów optyczne.pl o odpowiedz na moje pytania. Bardzo zależy mi na czasie.
[ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 16:38 ]
Czy tutaj zawsze sie czeka 2 dni na odpowiedz na kilka prostych pytań? A może panowie z optyczne nie wiedzą jakiego modelu statywu uzywają? Hmmm olewamy czytelników? Szkoda...
radeksadek, są wakacje. Panowie z Optyczne.pl też czasami na nie wyjeżdżają. Jak kogoś o coś prosisz, to wykaż się cierpliwością.
Zawsze fotografujemy całą tablicę testową i to nie jedną a nawet 2-3. Ogniskowa 500 mm to nie problem. To kwestia rozmiaru tablicy i studia.
Wszystkie obiektywy o ogniskowych od 300 mm w górę testujemy na statywie i głowicy Gitzo.
Statyw to model GT5530S z obciążeniem do 25 kg. Głowica to olejowy model G1380.
miałem i nie polecam - ciemna,mydło na drugim końcu,w moim przypadku po dwóch miesiącach wszystko się w niej popsuło.Jak chcesz focic przyrodę i koniecznie Sigmę to zdecydowanie polecam 100-300/4 + ewentualnie tc x1,4.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10