Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Quasi-amatorska lustrzanka dla grafika-schizofrenika
Autor Wiadomość
candy 
Maniak
óć

Wysłany: Czw 23 Lip, 2009   

tupisac, na ustawieniach fabrycznych za kazdym razem jak wciskasz spust(do polowy) do ostrosci,aparat mierzy ekspozycje,w zaleznosci od trybu ustawia czas naswietlania albo przyslone,jesli w tym czasie nacisniesz * zablokujesz ekspozycje dla danego kadru,masz wtedy kilka sekund zeby zmienic kadr,a zdjecie bedzie wykonane z wczesniej ustawiona i zablokowana ekspozycja
zeby przeniesc ta ekspozycje do nastepnych zdjec trzeba bodajze przytrzymac AEL(*) kiedy robimy zdjecie

Reklama

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   

Czyli dlatego w manualu są podane 4 sekundy ;)
AEL?

A tak przy okazji to wpadłem jak śliwka w kompot, oj nie będą się mnie pieniążki trzymały i luba zrobi mi kuku. Bardzo płaczę za dobrym szkłem, olbrzymim jasnym wizjerem i szybszą serią. Czyli zbieramy na szkła a potem na body... Nie potrzebuje ktoś kompletnego sprzętu do paintballa?

Ze szkiełek najpierw chyba wejdzie 50 mm do zabaw w mini-studio. Raczej się szarpnę na 1.4, chyba nie ma co oszczędzać. Zastanawiam się nad tymi wtykanymi analogami, rozumiem że tracę AF ale co z przesłoną - kręcę pierścieniem czy ustawiam w aparacie?
Drugie szkiełko to jakiś wakacyjny uniwersal. Zaczyna mi coraz bardziej brakować zoomu - zastanawiam się nad sigmą 17-200 DC OS, podobno dużo ostrzejsza niż kit. Zdecydowanie musi być AF i stabilizacja, a chyba nic innego w miarę tanio nie zapewni mi większej uniwersalności. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

No i na koniec - mała zabawa z HDRami, czyli burza nad wielkopolską. Ujęcie z okna, 55mm/f9, 1/13 s, skok 1.3. Wizjer ssie, a kit to shit :evil:

[ Dodano: Pią 24 Lip, 2009 05:55 ]
No nie potrafię odpuścić...

[ Dodano: Pią 24 Lip, 2009 06:59 ]
Kurde, straszna posteryzacja weszła od tego podbijania i odszumiania... Będzie trzeba się cofnąć, nie ma na aparat i szkło to trzeba siadać i nadrabiać ;)

komor 
Moderator

tupisac napisał/a:
Ciekawie wygląda temat nakładania kolorowych filterków na lampę, muszę obadać. Zawsze mnie drażnił ten trupioblady niebieski.

www.michaldulemba.pl/tech...lamp-blyskowych

Co prawda nie do lamp wbudowanych, ale może się nada, albo natchnie do skonstruowania czegoś.

tupisac napisał/a:
3 foty w bracketingu to ciut mało.

Oczywiście lepiej mieć więcej niż mniej, ale przesadzasz. Z tylu ekspozycji chcesz robić HDR-y? Trzy ekspozycje odsunięte o 2 EV na plus i minus pozwala na złapanie sporego zakresu tonalnego, czyż nie?

tupisac napisał/a:
brak kontroli nad lampą w trybach auto.

No to chyba z definicji, co? :) Co prawda w Canonie nie ma możliwości ręcznego ustawienia mocy lampy wbudowanej, ale jak chcesz eksperymentować to pobaw się kompensacją ekspozycji błysku pracując w trybie manualnym, w którym masz jakąś kontrolę nad pozostałymi parametrami ekspozycji. W trybie auto nigdy nie wiesz co Ci aparat wymyśli w następnym ujęciu.

tupisac 
Rozmowny

Dokładnie o takim czymś myślałem - obniżanie temp. barwowej przy doświetlaniu wnętrz z żarówkami oraz podwyższanie gdy strzelamy przy chmurnej pogodzie. Z tego co widzę flash ma około 5k, więc jest w sam raz na pełne słoneczko (ciut bez sensu, chyba że chodzi o naturalne foty robione przy samej lampie w całkowitej ciemności).

Co do lampy wbudowanej to żaden problem, pozbieram ścinki różnokolorowego priplaku i pokombinuję z mocowaniem... Nie ma być ładnie, ma po prostu działać ;)
A propos DIY to mnie naszedł jeszcze jeden pomysł a propos studia. Gdyby tak rozkręcić tanią kamerkę webową, podpiąć do dodatkowej muszli ocznej i mam LV na kompie :mrgreen:

Z manualem mam na tyle kłopot, że jestem zbyt zielony na obecną chwilę. Na razie strzelam serie z bracketingu na róznych trybach półautomatycznych i uczę się reakcji aparatu. Generalnie na razie jestem na etapie zabaw z przysłoną, szukam odpowiednich ostrości i ostatnio głównie pstykam w trybie Av. Niestety często zdarzają się momenty gdzie zbyt wolno idzie mi nastawianie a okazja trwa kilka sekund. Wtedy chciałbym trzepnąć na full auto, ale np. bez lampy. I tego mi brakuje, żeby ten skubaniec sam mi się nie rozkraczał...

Przy bracketingu nie chodziło tylko o HDRy, chociaż i tak na logikę chwycisz więcej subtelnych różnic przy mocno kontastowej scenie. Bardziej jako help dla amatora, który nie umie dobrze nastawić ekspozycji i wali hurtem odwołując się do zasad statystyki. Zdecydowanie wolę zrobić 5 fot ze skokiem 1 niż trzy ze skokiem 2.

candy 
Maniak
óć

w sumie jak chcesz tylko pstrykac w auto to po co ci lustro?
nie taniej i lepiej byloby kupic bardziej zaawansowanego kompakta?

Monastor 
Optyczny

tupisac, full auto bez lampy masz na samym końcu koła nastaw. Okienko z przekreśloną błyskawicą.
Z kolei tryb automatyczny, który pozwoli Ci na ustawienie ISO, wybranie kompresji, formatu pliku i nie używanie lampy to tryb P. Masz w nim kontrolę nad wszystkim poza przysłoną i migawką, które aparat dobiera sam.

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

candy napisał/a:
w sumie jak chcesz tylko pstrykac w auto to po co ci lustro?
nie taniej i lepiej byloby kupic bardziej zaawansowanego kompakta?

Chcę pstrykać w auto by potem w domku nocą patrzeć w cyferki i zastanawiać się "dlaczego tak" w celu wnioskowania na przyszłość. Nauka mode. Zresztą, lans na lustrzankę a kompakta to w ogóle inne ligi.

Monastor napisał/a:
tupisac, full auto bez lampy masz na samym końcu koła nastaw. Okienko z przekreśloną błyskawicą.

No niby tak, ale akurat mi zabrakło "bezlampia" w półautomatycznym trybie makro...
Wiem, marudzę. Już nie będę ;)

lotofag 
Optyczny

tupisac napisał/a:

Chcę pstrykać w auto by potem w domku nocą patrzeć w cyferki i zastanawiać się "dlaczego tak" w celu wnioskowania na przyszłość. Nauka mode.

W ten sposób raczej nic się nie nauczysz. Zastanów się jaki efekt chcesz uzyskać i dowiedz się jak go uzyskać (jak ustawić ekspozycję, gdzie zmierzyć światło, jak ustawić ostrość). Używając pełnego trybu AUTO zdajesz się na widzimisię autora algorytmu zaszytego w Twoim korpusie i podglądanie potem "co sobie aparat ustawił" może być wręcz mylące, w dodatku nie daje praktycznie żadnej wiedzy np. o używaniu pomiaru światła.
tupisac napisał/a:

Zresztą, lans na lustrzankę a kompakta to w ogóle inne ligi.

:shock:
tupisac napisał/a:

No niby tak, ale akurat mi zabrakło "bezlampia" w półautomatycznym trybie makro...

Sam widzisz jak to jest jak to automatyka korpusu "decyduje" za Ciebie co jest "lepsze"...

Monastor 
Optyczny

tupisac napisał/a:

Nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest :)
Nie widzę sensu w jego używaniu, w kompaktach taki tryb przynajmniej zmienia tryb pracy obiektywu (a i to nie zawsze) pozwalając na ostrzenie z bliższej odległości, tutaj tylko domyka trochę przysłonę żeby uzyskać jakąkolwiek głębię. To samo możesz zrobić w trybie Av, zobacz tylko jaką przysłonę ustawia Ci ten cały tryb makro :P

komor 
Moderator

tupisac napisał/a:
jest w sam raz na pełne słoneczko (ciut bez sensu (…)).

Doświetlanie lampą w pełnym słońcu jest jak najbardziej z sensem, głównie w celu pozbycia się dużego konstrastu między cieniami a miejscami nasłonecznionymi. Zresztą zamiast tysiąca słów…

Le tour de Humphreys

Zwróć uwagę gdzie są cienie, gdzie jest słońce, a jak oświetlone są postaci. Oczywiście błysk nie jest z lampki wbudowanej w aparat… :)

Więcej możesz przeczytać tu: Kontrolowanie kontrastu fleszem w lokalnym narzeczu, natomiast obszerniej w języku lengłydż tu: Balance: Flash/Sun Crosslighting oraz w innych tekstach ze Strobista.

tupisac napisał/a:
Bardziej jako help dla amatora, który nie umie dobrze nastawić ekspozycji i wali hurtem odwołując się do zasad statystyki. Zdecydowanie wolę zrobić 5 fot ze skokiem 1 niż trzy ze skokiem 2.

Jak już napisali koledzy powyżej – nie tędy droga. Nic się tak nie nauczysz.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Zgadza sie. Nawet w pelnym sloncu lampka sie przydaje przy portrecie. Oczywiscie zewnetrzna.

tupisac 
Rozmowny

lotofag napisał/a:

:shock:

Się wybałuszasz ale tak niestety jest ;) Zdarza mi się odwalać chałtury typu szyld dla innego mięsnego, gdzie sobie wpadam na szybko kliknąć parę widoków otoczenia by mieć kontekst i jakąś zaczepkę. Raz jak podjechałem i właściciel zobaczył z czym wyskakuję do ludzi to się jeszcze bardziej wywyższył, wyleciał ze swoim mega zestawem za zylion ojro i mi nawalił 5 giga rawów swojej ohydnej witryny. Oczywiście okraszone solidnym wykładem na tematy pieniężno-fotograficzne. Jedne z najdłuższych kilku godzin mego życia.

Teraz to przynajmniej nikt nie powie że jestem "k*wa niepoważny" ;)

Komor, ta fota jest masakryczna i zajebista zarazem... Tylko też pokazuje masakrę lampy czyli ten blik na ciele i twarzach, który jest skierowany praktycznie "na wprost". Lampa ma dla mnie sens jako remote, a tak to płaszczy wszystko z buta (vide: spodenki) i mi oczy kociaka masakruje. Oczywiście w temacie reporterki się nie wypowiadam, a raczej fotach jako bazę pod jakąś fajną edycję.

Coś mi w tych nogach tego dziada nie pasuje, jakoś tak strasznie do przodu wychodzą, aż mi w oczach jeździ ;)

Monastor 
Optyczny

komor, tutaj akurat przykład marny bo flesz wypłaszczył i zdominował pierwszy plan, a do tego rzucił wyraźne cienie na barierkę z tyłu.

Za to pod linkami kryje się dużo lepszy materiał :)

tupisac 
Rozmowny

Cienie akurat są fajne bo dają ekstra kontrast i ciut oddalają tych ludzi od barierki ;)

W każdym razie dla mnie ta fota stanowi hardkorowy gwałt na wszystkich zasadach jakimi staram się kierować przy robieniu foty. Do tego stopnia, że aż mam ochotę na długi prysznic. :roll:

komor 
Moderator

Ten "flesz" na tym zdjęciu to dwie lampy studyjne z zasilaniem bateryjnym, z tego co piszą w zalinkowanym tekście, więc na wprost to chyba nie bardzo. A kwestia wypłaszczenia podejrzewam została celowo, chodziło o ukazanie wielobarwnych postaci, z tego co pisze autor. W każdym razie to jest dość ekstremalny przykład wyeliminowania cienia ze zdjęcia w pełnym słońcu. A dlatego je akurat zalinkowałem, bo niedawno wpadło mi w oczy i nie musiałem długo szukać :)

Edit
Skoro tamto się nie podoba, to może takie? :)

Neil van Niekerk - Techniki fotografowania z lampą błyskową (foto.jasiu.pl)

Odpowiedz do tematu