Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
tupisac, na ustawieniach fabrycznych za kazdym razem jak wciskasz spust(do polowy) do ostrosci,aparat mierzy ekspozycje,w zaleznosci od trybu ustawia czas naswietlania albo przyslone,jesli w tym czasie nacisniesz * zablokujesz ekspozycje dla danego kadru,masz wtedy kilka sekund zeby zmienic kadr,a zdjecie bedzie wykonane z wczesniej ustawiona i zablokowana ekspozycja
zeby przeniesc ta ekspozycje do nastepnych zdjec trzeba bodajze przytrzymac AEL(*) kiedy robimy zdjecie
A tak przy okazji to wpadłem jak śliwka w kompot, oj nie będą się mnie pieniążki trzymały i luba zrobi mi kuku. Bardzo płaczę za dobrym szkłem, olbrzymim jasnym wizjerem i szybszą serią. Czyli zbieramy na szkła a potem na body... Nie potrzebuje ktoś kompletnego sprzętu do paintballa?
Ze szkiełek najpierw chyba wejdzie 50 mm do zabaw w mini-studio. Raczej się szarpnę na 1.4, chyba nie ma co oszczędzać. Zastanawiam się nad tymi wtykanymi analogami, rozumiem że tracę AF ale co z przesłoną - kręcę pierścieniem czy ustawiam w aparacie?
Drugie szkiełko to jakiś wakacyjny uniwersal. Zaczyna mi coraz bardziej brakować zoomu - zastanawiam się nad sigmą 17-200 DC OS, podobno dużo ostrzejsza niż kit. Zdecydowanie musi być AF i stabilizacja, a chyba nic innego w miarę tanio nie zapewni mi większej uniwersalności. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
No i na koniec - mała zabawa z HDRami, czyli burza nad wielkopolską. Ujęcie z okna, 55mm/f9, 1/13 s, skok 1.3. Wizjer ssie, a kit to shit
[ Dodano: Pią 24 Lip, 2009 05:55 ]
No nie potrafię odpuścić...
[ Dodano: Pią 24 Lip, 2009 06:59 ]
Kurde, straszna posteryzacja weszła od tego podbijania i odszumiania... Będzie trzeba się cofnąć, nie ma na aparat i szkło to trzeba siadać i nadrabiać
Co prawda nie do lamp wbudowanych, ale może się nada, albo natchnie do skonstruowania czegoś.
tupisac napisał/a:
3 foty w bracketingu to ciut mało.
Oczywiście lepiej mieć więcej niż mniej, ale przesadzasz. Z tylu ekspozycji chcesz robić HDR-y? Trzy ekspozycje odsunięte o 2 EV na plus i minus pozwala na złapanie sporego zakresu tonalnego, czyż nie?
tupisac napisał/a:
brak kontroli nad lampą w trybach auto.
No to chyba z definicji, co? Co prawda w Canonie nie ma możliwości ręcznego ustawienia mocy lampy wbudowanej, ale jak chcesz eksperymentować to pobaw się kompensacją ekspozycji błysku pracując w trybie manualnym, w którym masz jakąś kontrolę nad pozostałymi parametrami ekspozycji. W trybie auto nigdy nie wiesz co Ci aparat wymyśli w następnym ujęciu.
Dokładnie o takim czymś myślałem - obniżanie temp. barwowej przy doświetlaniu wnętrz z żarówkami oraz podwyższanie gdy strzelamy przy chmurnej pogodzie. Z tego co widzę flash ma około 5k, więc jest w sam raz na pełne słoneczko (ciut bez sensu, chyba że chodzi o naturalne foty robione przy samej lampie w całkowitej ciemności).
Co do lampy wbudowanej to żaden problem, pozbieram ścinki różnokolorowego priplaku i pokombinuję z mocowaniem... Nie ma być ładnie, ma po prostu działać
A propos DIY to mnie naszedł jeszcze jeden pomysł a propos studia. Gdyby tak rozkręcić tanią kamerkę webową, podpiąć do dodatkowej muszli ocznej i mam LV na kompie
Z manualem mam na tyle kłopot, że jestem zbyt zielony na obecną chwilę. Na razie strzelam serie z bracketingu na róznych trybach półautomatycznych i uczę się reakcji aparatu. Generalnie na razie jestem na etapie zabaw z przysłoną, szukam odpowiednich ostrości i ostatnio głównie pstykam w trybie Av. Niestety często zdarzają się momenty gdzie zbyt wolno idzie mi nastawianie a okazja trwa kilka sekund. Wtedy chciałbym trzepnąć na full auto, ale np. bez lampy. I tego mi brakuje, żeby ten skubaniec sam mi się nie rozkraczał...
Przy bracketingu nie chodziło tylko o HDRy, chociaż i tak na logikę chwycisz więcej subtelnych różnic przy mocno kontastowej scenie. Bardziej jako help dla amatora, który nie umie dobrze nastawić ekspozycji i wali hurtem odwołując się do zasad statystyki. Zdecydowanie wolę zrobić 5 fot ze skokiem 1 niż trzy ze skokiem 2.
tupisac, full auto bez lampy masz na samym końcu koła nastaw. Okienko z przekreśloną błyskawicą.
Z kolei tryb automatyczny, który pozwoli Ci na ustawienie ISO, wybranie kompresji, formatu pliku i nie używanie lampy to tryb P. Masz w nim kontrolę nad wszystkim poza przysłoną i migawką, które aparat dobiera sam.
w sumie jak chcesz tylko pstrykac w auto to po co ci lustro?
nie taniej i lepiej byloby kupic bardziej zaawansowanego kompakta?
Chcę pstrykać w auto by potem w domku nocą patrzeć w cyferki i zastanawiać się "dlaczego tak" w celu wnioskowania na przyszłość. Nauka mode. Zresztą, lans na lustrzankę a kompakta to w ogóle inne ligi.
Monastor napisał/a:
tupisac, full auto bez lampy masz na samym końcu koła nastaw. Okienko z przekreśloną błyskawicą.
No niby tak, ale akurat mi zabrakło "bezlampia" w półautomatycznym trybie makro...
Wiem, marudzę. Już nie będę
Chcę pstrykać w auto by potem w domku nocą patrzeć w cyferki i zastanawiać się "dlaczego tak" w celu wnioskowania na przyszłość. Nauka mode.
W ten sposób raczej nic się nie nauczysz. Zastanów się jaki efekt chcesz uzyskać i dowiedz się jak go uzyskać (jak ustawić ekspozycję, gdzie zmierzyć światło, jak ustawić ostrość). Używając pełnego trybu AUTO zdajesz się na widzimisię autora algorytmu zaszytego w Twoim korpusie i podglądanie potem "co sobie aparat ustawił" może być wręcz mylące, w dodatku nie daje praktycznie żadnej wiedzy np. o używaniu pomiaru światła.
tupisac napisał/a:
Zresztą, lans na lustrzankę a kompakta to w ogóle inne ligi.
tupisac napisał/a:
No niby tak, ale akurat mi zabrakło "bezlampia" w półautomatycznym trybie makro...
Sam widzisz jak to jest jak to automatyka korpusu "decyduje" za Ciebie co jest "lepsze"...
Nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest
Nie widzę sensu w jego używaniu, w kompaktach taki tryb przynajmniej zmienia tryb pracy obiektywu (a i to nie zawsze) pozwalając na ostrzenie z bliższej odległości, tutaj tylko domyka trochę przysłonę żeby uzyskać jakąkolwiek głębię. To samo możesz zrobić w trybie Av, zobacz tylko jaką przysłonę ustawia Ci ten cały tryb makro
jest w sam raz na pełne słoneczko (ciut bez sensu (…)).
Doświetlanie lampą w pełnym słońcu jest jak najbardziej z sensem, głównie w celu pozbycia się dużego konstrastu między cieniami a miejscami nasłonecznionymi. Zresztą zamiast tysiąca słów…
Le tour de Humphreys
Zwróć uwagę gdzie są cienie, gdzie jest słońce, a jak oświetlone są postaci. Oczywiście błysk nie jest z lampki wbudowanej w aparat…
Bardziej jako help dla amatora, który nie umie dobrze nastawić ekspozycji i wali hurtem odwołując się do zasad statystyki. Zdecydowanie wolę zrobić 5 fot ze skokiem 1 niż trzy ze skokiem 2.
Jak już napisali koledzy powyżej – nie tędy droga. Nic się tak nie nauczysz.
Się wybałuszasz ale tak niestety jest Zdarza mi się odwalać chałtury typu szyld dla innego mięsnego, gdzie sobie wpadam na szybko kliknąć parę widoków otoczenia by mieć kontekst i jakąś zaczepkę. Raz jak podjechałem i właściciel zobaczył z czym wyskakuję do ludzi to się jeszcze bardziej wywyższył, wyleciał ze swoim mega zestawem za zylion ojro i mi nawalił 5 giga rawów swojej ohydnej witryny. Oczywiście okraszone solidnym wykładem na tematy pieniężno-fotograficzne. Jedne z najdłuższych kilku godzin mego życia.
Teraz to przynajmniej nikt nie powie że jestem "k*wa niepoważny"
Komor, ta fota jest masakryczna i zajebista zarazem... Tylko też pokazuje masakrę lampy czyli ten blik na ciele i twarzach, który jest skierowany praktycznie "na wprost". Lampa ma dla mnie sens jako remote, a tak to płaszczy wszystko z buta (vide: spodenki) i mi oczy kociaka masakruje. Oczywiście w temacie reporterki się nie wypowiadam, a raczej fotach jako bazę pod jakąś fajną edycję.
Coś mi w tych nogach tego dziada nie pasuje, jakoś tak strasznie do przodu wychodzą, aż mi w oczach jeździ
Cienie akurat są fajne bo dają ekstra kontrast i ciut oddalają tych ludzi od barierki
W każdym razie dla mnie ta fota stanowi hardkorowy gwałt na wszystkich zasadach jakimi staram się kierować przy robieniu foty. Do tego stopnia, że aż mam ochotę na długi prysznic.
Ten "flesz" na tym zdjęciu to dwie lampy studyjne z zasilaniem bateryjnym, z tego co piszą w zalinkowanym tekście, więc na wprost to chyba nie bardzo. A kwestia wypłaszczenia podejrzewam została celowo, chodziło o ukazanie wielobarwnych postaci, z tego co pisze autor. W każdym razie to jest dość ekstremalny przykład wyeliminowania cienia ze zdjęcia w pełnym słońcu. A dlatego je akurat zalinkowałem, bo niedawno wpadło mi w oczy i nie musiałem długo szukać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10