Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich i proszę o pomoc w wyborze aparatu foto. Jestem domorosłą amatorką. Uwielbiam robić zdjęcia przede wszystkim dzieciom. Do tej pory używałam kompaktu Pentax Optio S50 i to była dla mnie porażka - być może posiadałam aparat z wadą fabryczną. Zależy mi przede wszystkim na pięknych barwach, dobrej ostrości, jak najlepszej jakości zdjęć w pomieszczeniu (mój dotychczasowy kompakt nie radził sobie w takich warunkach), szybkości działania. Ponadto lubię nosić aparat wszędzie i zawsze.
Do tej pory (po dłuższej analizie brałam pod uwagę dwa modele kompaktowe - Panasonic FZ28 i Sony HX1). Oba mają podobne parametry ale różne ceny. Ostatnio zauważyłam, że Sony A300 jest również w podchodzącej pod mój maksymalny budżet cenie (mój max budżet to 2,5 tys) i posiada dobre opinie użytkowników. Do tej pory nie brałam wogóle tego typu aparatów pod uwagę. W związku z tym, że nie mam kompletnego pojęcia o lustrzankach - proszę o pomoc który z powyższych modeli byłby dla mnie najlepszy? A może powinnam rozejrzeć się jeszcze za czymś innym?
Pomyśł ile będziesz potrzebować obiektywów do lustra, żeby fotografowoac to co lubisz, lampa, filtry, inne graty... Cena początkowa to tylko wierzchołek góry lodowej! Jeśli Cię stać i nie przeszkadzają Ci gabaryty, zmiany obiektywów i noszenie tej graciarni z sobą, to warto! W zamian masz jakość zdjęć wprost proporcjonalną do Twoich umiejętności i inwestycji i masę radochy i zabawy!
Tak jak powyżej... z 400g kompakta przesiadłam się na ponad 4kg lustra, a to jeszcze nie koniec Jak dla mnie "lubię nosić aparat wszędzie i zawsze" przemawia za kompaktem, wzięcie lustra jest bardziej problematyczne (idę o zakład, że z podstawowym obiektywem będzie Ci za mało). A tachanie wszędzie z sobą ciężkiej torby nie zawsze jest fajne
Mam wrażenie, że dla Ciebie na teraz lepszy byłby dobry kompakt z pełnym manualem -- a może Canon g10 - jest mocno zawansowany, ma format RAW itp -- sama o tym myślę na jakieś cięższe wyprawy. Da się go kupić poniżej 2tys wg ceneo.
I nie, żebym nie polecała lustra, tylko to jest po prostu literalnie cięższa (i droższa) sprawa. Ja o nim marzyłam, mam, dźwigam, ale jestem szczęśliwa tylko nie każdemu może to odpowiadać...
Miałam lumixa fz-7, fakt, że sporo starszy model, ale szumiał strasznie. Przy kiepskich warunkach oświetleniowych (wnętrza, wieczory) dawał różne rezultaty z przewagą mocno średnich. Nie wiem, jak te nowsze, ale raczej o niesamowitej poprawie nie słyszałam.
Poza tymi szumami te panasoniki sa bez zarzutu. Ale ja i tak już bym drugiego nie kupiła, i jakbym teraz miała wybierać to chyba brałabym g10.. Chyba że stać mnie by było na jakąś Leikę
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W międzyczasie zaczęłam przychylać się właśnie do FZ28. Jednak ostatni post znów dał mi do myślenia. Choć znalazłam opinie na anglojęzycznych stronkach, że jednak jakość zdjęć w pomieszczeniach jest lepsza z Panasonica niz z Sony. Chyba bedzie jednak FZ28.
[ Dodano: Pią 31 Lip, 2009 14:51 ]
Porównywałam ostatnio zdjęcia z Canona i Sony i w Canonie był bardziej korzystny bilans bieli. Ale z drugiej strony podobnież Canony są awaryjne (przynajmniej spotkałam się z takimi opiniami). Wszakże wybór aparatu jest naprawdę trudny.
Popatrz jeszcze na te canony serii G, bo ihmo bardzo ciekawa propozycja. A z RAWów o wiele więcej potem możesz w obróbce wyciągnąć.
I (choć nie wiem na jakim jesteś poziomie, może to już masz za sobą) na jakąś literaturę teoretyczną -- jak się wie co się robi i dlaczego akurat tak to jest z tego o wiele większa przyjemność
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W międzyczasie zaczęłam przychylać się właśnie do FZ28. Jednak ostatni post znów dał mi do myślenia. Choć znalazłam opinie na anglojęzycznych stronkach, że jednak jakość zdjęć w pomieszczeniach jest lepsza z Panasonica niz z Sony. Chyba bedzie jednak FZ28.
Napisze tak: Hybryda to aparat łączący cechy kompaktu i lustrzanki - rozmiary i waga jak nieduża lustrzanka, jakośc obrazu jak kompakt. Moja opinia jest taka - jeśli waga i rozmiary lustrzanki Cię nie przerażają to bierz lustrzankę, najlepiej z CMOS-em (Nikony D3000 i D5000 lub Canon trzycyfrowy). Jeśli zaś jakośc obrazu chcesz zmieścic w kompaktowych rozmiarach to za najeli: Canon serii G albo - jeśli nie przeraża Cię stałoogniskowy obiektyw - Sigma DP-1 / DP-2.
Co do gratów do lustrzanki faktycznie przy hybrydzie - kompakcie masz to z głowy - po prostu niczego nie podepniesz i koniec, kropka. System zamkniety.
Właśnie zapoznałam się z opiniami użytkowników G10 (http://stodolatest.pl/produkty-test/idz-do-zrodla/Canon_PowerShot_G10_2). Chyba moje umiejetności robienia fotek są jeszcze zbyt małe aby posługiwać sie takim aparatem i być zadowolonym z efektów.
Właśnie zapoznałam się z opiniami użytkowników G10 (http://stodolatest.pl/produkty-test/idz-do-zrodla/Canon_PowerShot_G10_2). Chyba moje umiejetności robienia fotek są jeszcze zbyt małe aby posługiwać sie takim aparatem i być zadowolonym z efektów.
Pytanie czy chcesz je podnieść
Bo jak tak, to sprzęt musi Ci to umożliwić.
Moim zdaniem zakup G10 to byłby błąd. Sama przecież pisze, że chce wyeliminować problemy z wolnym AF-em i szumami przy słabym oświetleniu.
G10 to dobry kompakt ale zdecydowanie mniej szumów mieć nie będzie.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym tanią lustrzankę, choćby takiego Olympusa E420 z dobrym kitowym obiektywem 14-42. W zasadzie to nawet 40-150 chyba by się w tej cenie zmieścił.
Inne rowiązanie to np. body D60 lub D3000 (jak troszkę stanieje) i bardzo ostry 18-105.
A jeśli będziesz chciała mieć lepsze światło to za rok możesz sobie dokupić 35 F1,8 i pstrykać w pomieszczeniach na ISO 400-800 bez lampy.
Km też ma bardzo dobry obiektyw kitowy...
Teraz już chyba każdy system produkuje o wiele lepsze kity niż dwa lata temu i można nimi robić całkiem udane fotki.
Ja na Twoim miejscu chyba wziąłbym Olka z 14-42 i 40-150 ale nie dlatego, że jest jakiś lepszy od pozostałych, tylko dlatego, że pokrywa cały zakres 28-300 i jest w naprawdę dobrej cenie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 31 Lip, 2009
Kaja, dokładnie podzielam zdanie flash'a olek+dual kit to najlepsze rozwiązanie, to kompromis w kategorii :budżet,cena, uniwersalność i szumy. Żadna z hybryd nie będzie lepiej się zachowywać na wyższych iso niż olek. Dodatkowo zaletą olka są kompaktowe wymiary i dobra optyka w takiej cenie. Olek łączy małe wymiary z wszystkimi zaletami lustrzanki. Za 2300 spokojnie dostaniesz E520 +14-42+40-150, jak się dobrze poszuka na pewno i taniej.
ja bym też proponował lustrzankę, zwłaszcza, że chcesz focić dzieci - lepszy af jest jednak w lustrzankach.Małe są Pentax k-m albo Nikon d60 (lub jak już będzie dostępny 3000) albo któryś z Olympusów (420/520). Jakiego byś nie brała to zobacz które najlepiej leży w dłoni i ma subiektywnie najlepsze menu - skoro masz się uczyć to lepiej się nie zniechęcać mało przejrzystymi ustawieniami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9