Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
hybryda czy lustrzanka
Autor Wiadomość
Kaja 
Nowy

Wysłany: Pią 31 Lip, 2009   hybryda czy lustrzanka

Witam wszystkich i proszę o pomoc w wyborze aparatu foto. Jestem domorosłą amatorką. Uwielbiam robić zdjęcia przede wszystkim dzieciom. Do tej pory używałam kompaktu Pentax Optio S50 i to była dla mnie porażka - być może posiadałam aparat z wadą fabryczną. Zależy mi przede wszystkim na pięknych barwach, dobrej ostrości, jak najlepszej jakości zdjęć w pomieszczeniu (mój dotychczasowy kompakt nie radził sobie w takich warunkach), szybkości działania. Ponadto lubię nosić aparat wszędzie i zawsze.
Do tej pory (po dłuższej analizie brałam pod uwagę dwa modele kompaktowe - Panasonic FZ28 i Sony HX1). Oba mają podobne parametry ale różne ceny. Ostatnio zauważyłam, że Sony A300 jest również w podchodzącej pod mój maksymalny budżet cenie (mój max budżet to 2,5 tys) i posiada dobre opinie użytkowników. Do tej pory nie brałam wogóle tego typu aparatów pod uwagę. W związku z tym, że nie mam kompletnego pojęcia o lustrzankach :oops: - proszę o pomoc który z powyższych modeli byłby dla mnie najlepszy? A może powinnam rozejrzeć się jeszcze za czymś innym?

Reklama

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pią 31 Lip, 2009   

Pomyśł ile będziesz potrzebować obiektywów do lustra, żeby fotografowoac to co lubisz, lampa, filtry, inne graty... Cena początkowa to tylko wierzchołek góry lodowej! Jeśli Cię stać i nie przeszkadzają Ci gabaryty, zmiany obiektywów i noszenie tej graciarni z sobą, to warto! W zamian masz jakość zdjęć wprost proporcjonalną do Twoich umiejętności i inwestycji i masę radochy i zabawy! :wink: :smile:

najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy

Tak jak powyżej... z 400g kompakta przesiadłam się na ponad 4kg lustra, a to jeszcze nie koniec ;-) Jak dla mnie "lubię nosić aparat wszędzie i zawsze" przemawia za kompaktem, wzięcie lustra jest bardziej problematyczne (idę o zakład, że z podstawowym obiektywem będzie Ci za mało). A tachanie wszędzie z sobą ciężkiej torby nie zawsze jest fajne ;-)

Mam wrażenie, że dla Ciebie na teraz lepszy byłby dobry kompakt z pełnym manualem -- a może Canon g10 - jest mocno zawansowany, ma format RAW itp -- sama o tym myślę na jakieś cięższe wyprawy. Da się go kupić poniżej 2tys wg ceneo.

I nie, żebym nie polecała lustra, tylko to jest po prostu literalnie cięższa (i droższa) sprawa. Ja o nim marzyłam, mam, dźwigam, ale jestem szczęśliwa :) tylko nie każdemu może to odpowiadać...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Kaja, po tym co napisałaś wydaje mi się, że lumix dmc-fz28 będzie dla Ciebie O.K. :smile:

najeli 
Bywalec

Miałam lumixa fz-7, fakt, że sporo starszy model, ale szumiał strasznie. Przy kiepskich warunkach oświetleniowych (wnętrza, wieczory) dawał różne rezultaty z przewagą mocno średnich. Nie wiem, jak te nowsze, ale raczej o niesamowitej poprawie nie słyszałam.

Poza tymi szumami te panasoniki sa bez zarzutu. Ale ja i tak już bym drugiego nie kupiła, i jakbym teraz miała wybierać to chyba brałabym g10.. Chyba że stać mnie by było na jakąś Leikę :D

Kaja 
Nowy

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W międzyczasie zaczęłam przychylać się właśnie do FZ28. Jednak ostatni post znów dał mi do myślenia. Choć znalazłam opinie na anglojęzycznych stronkach, że jednak jakość zdjęć w pomieszczeniach jest lepsza z Panasonica niz z Sony. Chyba bedzie jednak FZ28. :mrgreen: :smile:

[ Dodano: Pią 31 Lip, 2009 14:51 ]
Porównywałam ostatnio zdjęcia z Canona i Sony i w Canonie był bardziej korzystny bilans bieli. Ale z drugiej strony podobnież Canony są awaryjne (przynajmniej spotkałam się z takimi opiniami). Wszakże wybór aparatu jest naprawdę trudny.

najeli 
Bywalec

Popatrz jeszcze na te canony serii G, bo ihmo bardzo ciekawa propozycja. A z RAWów o wiele więcej potem możesz w obróbce wyciągnąć.

I (choć nie wiem na jakim jesteś poziomie, może to już masz za sobą) na jakąś literaturę teoretyczną -- jak się wie co się robi i dlaczego akurat tak to jest z tego o wiele większa przyjemność :)

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Kaja napisał/a:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W międzyczasie zaczęłam przychylać się właśnie do FZ28. Jednak ostatni post znów dał mi do myślenia. Choć znalazłam opinie na anglojęzycznych stronkach, że jednak jakość zdjęć w pomieszczeniach jest lepsza z Panasonica niz z Sony. Chyba bedzie jednak FZ28. :mrgreen: :smile:

Napisze tak: Hybryda to aparat łączący cechy kompaktu i lustrzanki - rozmiary i waga jak nieduża lustrzanka, jakośc obrazu jak kompakt. Moja opinia jest taka - jeśli waga i rozmiary lustrzanki Cię nie przerażają to bierz lustrzankę, najlepiej z CMOS-em (Nikony D3000 i D5000 lub Canon trzycyfrowy). Jeśli zaś jakośc obrazu chcesz zmieścic w kompaktowych rozmiarach to za najeli: Canon serii G albo - jeśli nie przeraża Cię stałoogniskowy obiektyw - Sigma DP-1 / DP-2.

Galeria sampli z DP-1

Co do gratów do lustrzanki faktycznie przy hybrydzie - kompakcie masz to z głowy - po prostu niczego nie podepniesz i koniec, kropka. System zamkniety.

Decyzja jest Twoja.

Kaja 
Nowy

Właśnie zapoznałam się z opiniami użytkowników G10 (http://stodolatest.pl/produkty-test/idz-do-zrodla/Canon_PowerShot_G10_2). Chyba moje umiejetności robienia fotek są jeszcze zbyt małe aby posługiwać sie takim aparatem i być zadowolonym z efektów.

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Kaja napisał/a:
Właśnie zapoznałam się z opiniami użytkowników G10 (http://stodolatest.pl/produkty-test/idz-do-zrodla/Canon_PowerShot_G10_2). Chyba moje umiejetności robienia fotek są jeszcze zbyt małe aby posługiwać sie takim aparatem i być zadowolonym z efektów.

Pytanie czy chcesz je podnieść :)
Bo jak tak, to sprzęt musi Ci to umożliwić.

flash 
Początkujący

Moim zdaniem zakup G10 to byłby błąd. Sama przecież pisze, że chce wyeliminować problemy z wolnym AF-em i szumami przy słabym oświetleniu.
G10 to dobry kompakt ale zdecydowanie mniej szumów mieć nie będzie.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym tanią lustrzankę, choćby takiego Olympusa E420 z dobrym kitowym obiektywem 14-42. W zasadzie to nawet 40-150 chyba by się w tej cenie zmieścił.
Inne rowiązanie to np. body D60 lub D3000 (jak troszkę stanieje) i bardzo ostry 18-105.
A jeśli będziesz chciała mieć lepsze światło to za rok możesz sobie dokupić 35 F1,8 i pstrykać w pomieszczeniach na ISO 400-800 bez lampy.
Km też ma bardzo dobry obiektyw kitowy...
Teraz już chyba każdy system produkuje o wiele lepsze kity niż dwa lata temu i można nimi robić całkiem udane fotki.
Ja na Twoim miejscu chyba wziąłbym Olka z 14-42 i 40-150 ale nie dlatego, że jest jakiś lepszy od pozostałych, tylko dlatego, że pokrywa cały zakres 28-300 i jest w naprawdę dobrej cenie.

kozidron
[Usunięty]

Kaja, dokładnie podzielam zdanie flash'a olek+dual kit to najlepsze rozwiązanie, to kompromis w kategorii :budżet,cena, uniwersalność i szumy. Żadna z hybryd nie będzie lepiej się zachowywać na wyższych iso niż olek. Dodatkowo zaletą olka są kompaktowe wymiary i dobra optyka w takiej cenie. Olek łączy małe wymiary z wszystkimi zaletami lustrzanki. Za 2300 spokojnie dostaniesz E520 +14-42+40-150, jak się dobrze poszuka na pewno i taniej.

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009   

Może też być Pentax K-m lub Canon 1000D. Są małe i lekkie. Canon ma CMOSA.

Itey 
Rozmowny

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009   

ja bym też proponował lustrzankę, zwłaszcza, że chcesz focić dzieci - lepszy af jest jednak w lustrzankach.Małe są Pentax k-m albo Nikon d60 (lub jak już będzie dostępny 3000) albo któryś z Olympusów (420/520). Jakiego byś nie brała to zobacz które najlepiej leży w dłoni i ma subiektywnie najlepsze menu - skoro masz się uczyć to lepiej się nie zniechęcać mało przejrzystymi ustawieniami.

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Wysłany: Nie 02 Sie, 2009   

Poprawka: D3000 jest z CCD

Odpowiedz do tematu