Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Po przemyśleniu wszystkiego chyba tak zrobię. Ale kupno 2-3 letniego Canona 400D niewiadomego pochodzenia nie wydaje mi sie dobrym pomysłem;] Nie bede raczej wymieniał body w przyszłym czy nawet kolejnym roku wiec wole nowy sprzet z roczną gwaracją.
Co jeszcze myślicie o obiektywie Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro D FC Macro w porównaniu z polecanym wyżej Canon EF 100 f/2.8 Macro USM? Różnica miedzy nimi to 500 zł a oba mają odwzorowanie 1:1...
Co jeszcze myślicie o obiektywie Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro D FC Macro w porównaniu z polecanym wyżej Canon EF 100 f/2.8 Macro USM
Dobry obiektyw, ma gorszy od canona AF, ale przy zdjęciach macro można się bez AF obejść.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009
Sunders napisał/a:
Dobry obiektyw, ma gorszy od canona AF, ale przy zdjęciach macro można się bez AF obejść.
no zależy przy jakich....
Pelson, ale w przypadku canona 1000D to ja nie wiem czy będzie jakaś wielka różnica w af-ie w przypadku canona i tokiny, niestety 1000D ma jeden ze słabszych układów af w canonie i nie wydaje mi się, żeby canon 100 f/2.8 dostał jakiś niesamowitych skrzydeł mimo swojego usm-a w stosunku do tokiny. Przyznaje, tego szkiełka nie sprawdzałem nigdy pod 1000D i snuje jedynie domysły, na podstawie dwóch innych szkieł z usm-em canonowskim w stosunku do pracy na innych puszkach canona(dokładnie tych samych egzemplarzy szkieł).
no zależy przy jakich....
Pelson, ale w przypadku canona 1000D to ja nie wiem czy będzie jakaś wielka różnica w af-ie w przypadku canona i tokiny, niestety 1000D ma jeden ze słabszych układów af w canonie i nie wydaje mi się, żeby canon 100 f/2.8 dostał jakiś niesamowitych skrzydeł mimo swojego usm-a w stosunku do tokiny. Przyznaje, tego szkiełka nie sprawdzałem nigdy pod 1000D i snuje jedynie domysły, na podstawie dwóch innych szkieł z usm-em canonowskim w stosunku do pracy na innych puszkach canona(dokładnie tych samych egzemplarzy szkieł).
Kozidron miałęś kiedyś tą Tokinę w użyciu, ja mam do dziś i twierdzę że ona w zasadzie nie ma AFu, bo to, że coś tam próbuje ostrzyć trudno nazwać autofocusem, jest za to żyletkowato ostra i to cieszy mnie najbardziej.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
i twierdzę że ona w zasadzie nie ma AFu, bo to, że coś tam próbuje ostrzyć trudno nazwać autofocusem, jest za to żyletkowato ostra i to cieszy mnie najbardziej.
Wujek_Pstrykacz, ja nie twierdze, że tokina jest demonem szybkości i celności, ja snuje domysły że usm z canona 100/2.8 jakimś demonem szybkości nie będzie na 1000D, skoro inne słoiki z usm'em raczej słabo śmigały na tym body i wnioskuje że to przez puszkę. Więc delikatnie rzecz ujmując jak ma być tanio i długo na tej puszce(1000D) to jeden pies bo przy tym body usm jakoś wyraźnie pracy af-u nie ułatwia.
USM z Canona 100/2.8 nie jest demonem szybkości na żadnej z puszek, ale jest całkiem przyzwoity i cichy. Nie korzystam z AF w fotografii makro bo ostrzenie manualne daje dużo bardziej przewidywalne rezultaty niż dosyć ogromniaste pola AF w lustrzankach Canona przynajmniej tych, z którymi miałem do czynienia. Przydaje mi się za to kiedy potrzebuję tej ogniskowej na hali. Robię czasami zdjęcia amatorskiej siatkówki i wtedy USM się przydaje. Nie jest to absolutnie szkło do sportu, ale dzięki silnikowi AF zyskuje na uniwersalności. Dla porównania Sigma 17-70 jest w takiej sytuacji całkowicie nieprzydatna. Kiedy przestaje brzęczeć jest już po akcji. Tokina 100/2.8 sprawiała podobne wrażenie jak ją zapinałem przed zakupem szkła makro.
Wujek_Pstrykacz, nie wątpię, Sigmę 17-70 podałem jako przykładszkła używanego przeze mnie w podobnych warunkach jak 100-tka makro (hala) i o podobnym AF-ie do Tokiny. Ta sigma pomimo nazwy nie jest szkłem makro i na ogół nie ma co jej do takich porównywać.
Chciałem tylko podkreślić, że w samej makrofotografii dobry AF ma marginalne znaczenie, ale jest bardzo miłym dodatkiem jeśli wykorzystujemy szkło do innych celów.
Z mojej strony z czystym sumieniem mogę zaproponować 50/1.8 + raynoxa do makro. Mam i daje radę. Nie jest to mikroskop, ale ciekawe efekty już można uzyskać.
A poza tym 50/1.8 to bardzo fajne szkło do portretu (fakt, że jakością wykonania nie powala i różne opinie o tym znajdziesz). A światło 1.8 ratowało mnie przy ciemnych wnętrzach nie raz
Do tego sigma 17-70 i masz dobry zestaw na początek. Chyba że jakieś "standardowe" 17/18-50/55 - ale to będzie drożej.
Ja też uważam Sigmę 17-70 za bardzo dobry wybór do tego body. Sprawdź jednak dokładnie BF i FF. Miałem ją z 450-tka i uważam, że super się sprawdziła z 50tką był problem z ostrością i celnością. Przy braku możliwości mikroregulacji w 1000 lepiej sprawdzić te kwestie. ( Przy zakupie internetowym zawsze masz 10 dni na sprawdzenie i ewentualne odesłanie - tylko za przesyłkę trzeba będzie zapłacić.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10