Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dwa obiektywy do Canon 1000D
Autor Wiadomość
Pelson 
Nowy

Wysłany: Wto 04 Sie, 2009   

kozidron napisał/a:
Ja chyba skłaniałbym się w kierunku sigmy 17-70

Po przemyśleniu wszystkiego chyba tak zrobię. Ale kupno 2-3 letniego Canona 400D niewiadomego pochodzenia nie wydaje mi sie dobrym pomysłem;] Nie bede raczej wymieniał body w przyszłym czy nawet kolejnym roku wiec wole nowy sprzet z roczną gwaracją.

Co jeszcze myślicie o obiektywie Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro D FC Macro w porównaniu z polecanym wyżej Canon EF 100 f/2.8 Macro USM? Różnica miedzy nimi to 500 zł a oba mają odwzorowanie 1:1...

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Pelson napisał/a:
Co jeszcze myślicie o obiektywie Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro D FC Macro w porównaniu z polecanym wyżej Canon EF 100 f/2.8 Macro USM

Dobry obiektyw, ma gorszy od canona AF, ale przy zdjęciach macro można się bez AF obejść.

kozidron
[Usunięty]

Sunders napisał/a:
Dobry obiektyw, ma gorszy od canona AF, ale przy zdjęciach macro można się bez AF obejść.

no zależy przy jakich....

Pelson, ale w przypadku canona 1000D to ja nie wiem czy będzie jakaś wielka różnica w af-ie w przypadku canona i tokiny, niestety 1000D ma jeden ze słabszych układów af w canonie i nie wydaje mi się, żeby canon 100 f/2.8 dostał jakiś niesamowitych skrzydeł mimo swojego usm-a w stosunku do tokiny. Przyznaje, tego szkiełka nie sprawdzałem nigdy pod 1000D i snuje jedynie domysły, na podstawie dwóch innych szkieł z usm-em canonowskim w stosunku do pracy na innych puszkach canona(dokładnie tych samych egzemplarzy szkieł).

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

kozidron napisał/a:
Sunders napisał/a:

no zależy przy jakich....

Pelson, ale w przypadku canona 1000D to ja nie wiem czy będzie jakaś wielka różnica w af-ie w przypadku canona i tokiny, niestety 1000D ma jeden ze słabszych układów af w canonie i nie wydaje mi się, żeby canon 100 f/2.8 dostał jakiś niesamowitych skrzydeł mimo swojego usm-a w stosunku do tokiny. Przyznaje, tego szkiełka nie sprawdzałem nigdy pod 1000D i snuje jedynie domysły, na podstawie dwóch innych szkieł z usm-em canonowskim w stosunku do pracy na innych puszkach canona(dokładnie tych samych egzemplarzy szkieł).

Kozidron miałęś kiedyś tą Tokinę w użyciu, ja mam do dziś i twierdzę że ona w zasadzie nie ma AFu, bo to, że coś tam próbuje ostrzyć trudno nazwać autofocusem, jest za to żyletkowato ostra i to cieszy mnie najbardziej.

kozidron
[Usunięty]

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
i twierdzę że ona w zasadzie nie ma AFu, bo to, że coś tam próbuje ostrzyć trudno nazwać autofocusem, jest za to żyletkowato ostra i to cieszy mnie najbardziej.

Wujek_Pstrykacz, ja nie twierdze, że tokina jest demonem szybkości i celności, ja snuje domysły że usm z canona 100/2.8 jakimś demonem szybkości nie będzie na 1000D, skoro inne słoiki z usm'em raczej słabo śmigały na tym body i wnioskuje że to przez puszkę. Więc delikatnie rzecz ujmując jak ma być tanio i długo na tej puszce(1000D) to jeden pies bo przy tym body usm jakoś wyraźnie pracy af-u nie ułatwia.

Monastor 
Optyczny

USM z Canona 100/2.8 nie jest demonem szybkości na żadnej z puszek, ale jest całkiem przyzwoity i cichy. Nie korzystam z AF w fotografii makro bo ostrzenie manualne daje dużo bardziej przewidywalne rezultaty niż dosyć ogromniaste pola AF w lustrzankach Canona przynajmniej tych, z którymi miałem do czynienia. Przydaje mi się za to kiedy potrzebuję tej ogniskowej na hali. Robię czasami zdjęcia amatorskiej siatkówki i wtedy USM się przydaje. Nie jest to absolutnie szkło do sportu, ale dzięki silnikowi AF zyskuje na uniwersalności. Dla porównania Sigma 17-70 jest w takiej sytuacji całkowicie nieprzydatna. Kiedy przestaje brzęczeć jest już po akcji. Tokina 100/2.8 sprawiała podobne wrażenie jak ją zapinałem przed zakupem szkła makro.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 05 Sie, 2009   

Ta Tokina ma jeszcze gorszy AF od Sigmy 17-70, ale nadrabia czym innym :razz:

Monastor 
Optyczny

Wujek_Pstrykacz, nie wątpię, Sigmę 17-70 podałem jako przykładszkła używanego przeze mnie w podobnych warunkach jak 100-tka makro (hala) i o podobnym AF-ie do Tokiny. Ta sigma pomimo nazwy nie jest szkłem makro i na ogół nie ma co jej do takich porównywać.

Chciałem tylko podkreślić, że w samej makrofotografii dobry AF ma marginalne znaczenie, ale jest bardzo miłym dodatkiem jeśli wykorzystujemy szkło do innych celów.

najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy

Z mojej strony z czystym sumieniem mogę zaproponować 50/1.8 + raynoxa do makro. Mam i daje radę. Nie jest to mikroskop, ale ciekawe efekty już można uzyskać.

A poza tym 50/1.8 to bardzo fajne szkło do portretu (fakt, że jakością wykonania nie powala i różne opinie o tym znajdziesz). A światło 1.8 ratowało mnie przy ciemnych wnętrzach nie raz :)

Do tego sigma 17-70 i masz dobry zestaw na początek. Chyba że jakieś "standardowe" 17/18-50/55 - ale to będzie drożej.

A potem to zbieraj na 70-200/4 :>

Pelson 
Nowy

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

Ok, dzieki wszystkim za wypowiedzi. na 99% biorę wiec 1000D z Sigmą 17-70. Kiedy macro przestanie mnie zadowalać rozejrzę się za Tokiną 100 f/2.8.

klikne po "punkcie" co pomocniejszym postom. ;]
Pozdrawiam i życze udanych ujęć...

Jasper 
Rozmowny

Wysłany: Pią 07 Sie, 2009   

Ja też uważam Sigmę 17-70 za bardzo dobry wybór do tego body. Sprawdź jednak dokładnie BF i FF. Miałem ją z 450-tka i uważam, że super się sprawdziła z 50tką był problem z ostrością i celnością. Przy braku możliwości mikroregulacji w 1000 lepiej sprawdzić te kwestie. ( Przy zakupie internetowym zawsze masz 10 dni na sprawdzenie i ewentualne odesłanie - tylko za przesyłkę trzeba będzie zapłacić.)

Odpowiedz do tematu