Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia zmieniają się przy podglądzie? Help?
Autor Wiadomość
candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sro 05 Sie, 2009   

Cytat:
Otwórz sobie zdjęcia w DPP, ten otworzy RAW-a tak samo jak jpg-a. Do podstawowej obróbki to nie jest zły program.

no wlasnie o tym samym mowilem nascie postow temu,a ludzie tylko mu tu utrudniaja :P

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

hmm przesiadac sie na inny soft. to nie jest rozwiazanie problemu. jedynie zamienne. nie po to czlowiek inwestowal i uczyl sie LR zeby teraz zmieniac soft :( ide dalej szukac. moze google cos pomoze

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

czy chodzi o to?
stąd

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Sie, 2009   

edmun napisał/a:
hmm przesiadac sie na inny soft. to nie jest rozwiazanie problemu. jedynie zamienne. nie po to czlowiek inwestowal i uczyl sie LR zeby teraz zmieniac soft :( ide dalej szukac. moze google cos pomoze

rozwiązaniem jest robienie jpegów(jak już korzysta się z software'u aparatu) albo właśnie "wyważanie otwartych drzwi" ale jak ktoś ma tyle czasu......to pozazdrościć :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009   

edmun napisał/a:
na razie oglaszam wszem i wobec wojne. jedna bitwe przegralem, ale jak tylko wygram., dam znac

Czekam z niecierpliwością na wieści z frontu.

Cały problem polega na tym że LR nie czyta uźytych profili z RAWa, a żeby to zmienić trzeba wejść w LR w moduł Develop i zjechać na sam dół pod warunkiem że się wcześniej właduje profile z aparatu. Trochę niepotrzebnego palcowania.

W kontekście Nikona sprawa jest praktycznie przegrana gdyż tylko i wyłącznie firmowy Capture NX 2 czyta poprawnie profile/info o odszumianiu itp. Podobno te informacje są NEFach szyfrowane i dlatego ŻADEN inny soft sobie z tym nie radzi.

Osobiście mnie najbardziej wkurza to, że LR gubi info o użytym szkle przy eksporcie do JPG. Informacja niezbędna do takich narzędzi jak DxO Optics :sad:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hijax_pl, walka dalej przegrana. niestety... po zrobieniu RAW'a zapisuje go w IrfanView do JPGA i dopiero wgrywam do LR.
W ten sposób całkowicie tracę fakt posiadania RAW'a....
a czasami na tak ładne sceny chcę właśnie mieć RAW'a który posiada więcej informacji i daje mi większe możliwości niż JPG.

używanie kolejnego programu do otwierania RAW'ów mija się z celem, gdyż i tak będę musiał wyeksportować zdjęcie do jpga i dopiero jpga importować do lightrooma

Problemem jest - jak zaimportować RAW'a do lightrooma żeby wyglądał tak samo jak był zrobiony ?! :mad:

Przykładowe sample co się dzieje :

Po lewej lightroom, świeży import z CR2 (RAW'a)
po prawej ten sam plik otwarty przez IrfanView (i tak samo wygląda na LCD w aparacie)

Na razie trafia mnie szlag. :mad:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

edmun napisał/a:
Problemem jest - jak zaimportować RAW'a do lightrooma żeby wyglądał tak samo jak był zrobiony ?! :mad:

Generlanie odpowiedz na twoje pytanie jest taka - NIC.

LR czyta dane RAW i je sobie interpretuje po swojemu, no ale to przecież jest RAW - czyli to co matryca widziała. Programy tematyczne, podbicioa koloru, kontrastu etc to juz obróbka RAWa - a tego LR nie widzi (bo to zaczyte jest w vendor-specific IPCT).

Powinienes zadac pytanie tak: "jak zaimportować RAW'a do lightrooma tak żeby przetworzyl je tak by wyglądał na LCD aparatu" :wink:

Ja osobiście olewam ustawienia typu przestrzeń barw, profil przetwarzania itp... nawet wyłączam JPGa i zostawiam tylko NEF. W sumie i tak to poźniej obrobię w LR żeby bylo ładnie.

P.S.

Poznaję zdjęcie :mrgreen:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hijax_pl, no to mi wytłumacz dlaczego 90% rawów wygląda poprawnie tylko te o wschodzie słońca wyglądają jakby ktoś je sprał z kolorystyki :P
Czyżby LR nie widział balansu bieli i na każdym pliku ustawiał "Auto" według uznania ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W zasadzie to widze takie rozwiazanie:

- wyciagnac IPCT z RAWa i zapisac do zewnetrznego XMP
- uzyc czegos co skonwertuje vendor tags do LR hierarchy. Chodzi glowie o tagi typu: Sharpness Contrast Brightness Saturation HueAdjustment FilterEffect ToningEffect i tak dalej
- zaimportowac RAWa do LR (powinien widziec skojarzonego XMP)

"uzyc czegos" oznacza najpewniej napisanie jakiegoś małego skryptu. Dla jednego typu aparatu nie powinien to być duży problem...

Info o tagach mozna znalezc :arrow: tu

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

mnie najbardziej rozbraja fakt że IrfanView (darmowy program który zajmuje z 11 mb już z pluginami do wszystkich typów plików) daje sobie radę, a płatny Lightroom - sobie po prostu nie radzi

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

albo Ty sobie z nim nie radzisz :)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

mavierk, bez przesady. przegrzebałem całego lightrooma. normalnego i prostego rozwiązania nie ma. musiałbym grzebać tak jak hijax_pl, zaznaczył. aż tak ciężko było panom z Adobe to naprawić przy kolejnych wersjach ?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

edmun. to co pokazuje irfan, to nie jest RAW.
to jest zaszyty jpg wywołany przez aparat.
LR wywołuje po swojemu i prawdopodobnie stara się zniwelować ostrą pomarańczową dominantę.

trochę nie rozumiem o co kaman. jak podoba Ci się jpg to przepuść to przez program Canona i powinno wyjść to samo. na przyszłość raw+jpg.
jak robisz rawy to chyba nie po to żeby dostać dokładnie to co na jpgu ;)
zresztą przesunięcie suwaka balansu bieli to nie jest jakaś dramatyczna obróbka

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja tu po prostu widze pewna polityke. Albo tez jakies zaleznosci patentowe na vendor-specyfic tags.

Tylko dlaczego ExifTool je widzi, a ludzie deszyfruja np wpisy nikonowskie?

Co fo Irfana - zgadzam sie ghostem. Z tym ze to nie tylko o krzywa tonalna chodzi. jest duzo wiecej parametrow ktore w ten sposob ucieka.

Korzystajac z Capture NX 2 mam ta sama kontrole nad zdjeciem co w aparacie. Z tym ze jest to bardziej interaktywne. Moge poprawic ekspozycje RAWa nie ruszajac PictureControl. No i moge wyeksportowac do JPGa. Tyle ze po co mi pozniej LR? Do katalogowania tylko?

Osobiscie nie lubie Capture NX2 - strasznie powooooolny w porownianiu z LR. Dlatego korzystam z LR :wink:
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 17 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

ghost, chodzi o to, że mam przepiękny wschód słońca.
robię w RAW, jestem w stanie wyciągnąć z cieni o wiele więcej niż w JPG
robię w JPG, mam dobre kolory

Może dla jednego zdjęcia nie jest to problem, ale przy wielu fotkach nie chcę mi się kombinować z wieloma zdjęciami.... Nie po to mam podgląd na LCD i tak dobieram wszystko, żeby później na kompie jeszcze bardziej się męczyć

na razie próbuję z tym

http://www.flickr.com/gro...57604480542420/

Odpowiedz do tematu