Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
hmm przesiadac sie na inny soft. to nie jest rozwiazanie problemu. jedynie zamienne. nie po to czlowiek inwestowal i uczyl sie LR zeby teraz zmieniac soft ide dalej szukac. moze google cos pomoze
hmm przesiadac sie na inny soft. to nie jest rozwiazanie problemu. jedynie zamienne. nie po to czlowiek inwestowal i uczyl sie LR zeby teraz zmieniac soft ide dalej szukac. moze google cos pomoze
rozwiązaniem jest robienie jpegów(jak już korzysta się z software'u aparatu) albo właśnie "wyważanie otwartych drzwi" ale jak ktoś ma tyle czasu......to pozazdrościć
na razie oglaszam wszem i wobec wojne. jedna bitwe przegralem, ale jak tylko wygram., dam znac
Czekam z niecierpliwością na wieści z frontu.
Cały problem polega na tym że LR nie czyta uźytych profili z RAWa, a żeby to zmienić trzeba wejść w LR w moduł Develop i zjechać na sam dół pod warunkiem że się wcześniej właduje profile z aparatu. Trochę niepotrzebnego palcowania.
W kontekście Nikona sprawa jest praktycznie przegrana gdyż tylko i wyłącznie firmowy Capture NX 2 czyta poprawnie profile/info o odszumianiu itp. Podobno te informacje są NEFach szyfrowane i dlatego ŻADEN inny soft sobie z tym nie radzi.
Osobiście mnie najbardziej wkurza to, że LR gubi info o użytym szkle przy eksporcie do JPG. Informacja niezbędna do takich narzędzi jak DxO Optics
hijax_pl, walka dalej przegrana. niestety... po zrobieniu RAW'a zapisuje go w IrfanView do JPGA i dopiero wgrywam do LR.
W ten sposób całkowicie tracę fakt posiadania RAW'a....
a czasami na tak ładne sceny chcę właśnie mieć RAW'a który posiada więcej informacji i daje mi większe możliwości niż JPG.
używanie kolejnego programu do otwierania RAW'ów mija się z celem, gdyż i tak będę musiał wyeksportować zdjęcie do jpga i dopiero jpga importować do lightrooma
Problemem jest - jak zaimportować RAW'a do lightrooma żeby wyglądał tak samo jak był zrobiony ?!
Przykładowe sample co się dzieje :
Po lewej lightroom, świeży import z CR2 (RAW'a)
po prawej ten sam plik otwarty przez IrfanView (i tak samo wygląda na LCD w aparacie)
Problemem jest - jak zaimportować RAW'a do lightrooma żeby wyglądał tak samo jak był zrobiony ?!
Generlanie odpowiedz na twoje pytanie jest taka - NIC.
LR czyta dane RAW i je sobie interpretuje po swojemu, no ale to przecież jest RAW - czyli to co matryca widziała. Programy tematyczne, podbicioa koloru, kontrastu etc to juz obróbka RAWa - a tego LR nie widzi (bo to zaczyte jest w vendor-specific IPCT).
Powinienes zadac pytanie tak: "jak zaimportować RAW'a do lightrooma tak żeby przetworzyl je tak by wyglądał na LCD aparatu"
Ja osobiście olewam ustawienia typu przestrzeń barw, profil przetwarzania itp... nawet wyłączam JPGa i zostawiam tylko NEF. W sumie i tak to poźniej obrobię w LR żeby bylo ładnie.
hijax_pl, no to mi wytłumacz dlaczego 90% rawów wygląda poprawnie tylko te o wschodzie słońca wyglądają jakby ktoś je sprał z kolorystyki
Czyżby LR nie widział balansu bieli i na każdym pliku ustawiał "Auto" według uznania ?
- wyciagnac IPCT z RAWa i zapisac do zewnetrznego XMP
- uzyc czegos co skonwertuje vendor tags do LR hierarchy. Chodzi glowie o tagi typu: Sharpness Contrast Brightness Saturation HueAdjustment FilterEffect ToningEffect i tak dalej
- zaimportowac RAWa do LR (powinien widziec skojarzonego XMP)
"uzyc czegos" oznacza najpewniej napisanie jakiegoś małego skryptu. Dla jednego typu aparatu nie powinien to być duży problem...
mnie najbardziej rozbraja fakt że IrfanView (darmowy program który zajmuje z 11 mb już z pluginami do wszystkich typów plików) daje sobie radę, a płatny Lightroom - sobie po prostu nie radzi
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
mavierk, bez przesady. przegrzebałem całego lightrooma. normalnego i prostego rozwiązania nie ma. musiałbym grzebać tak jak hijax_pl, zaznaczył. aż tak ciężko było panom z Adobe to naprawić przy kolejnych wersjach ?
edmun. to co pokazuje irfan, to nie jest RAW.
to jest zaszyty jpg wywołany przez aparat.
LR wywołuje po swojemu i prawdopodobnie stara się zniwelować ostrą pomarańczową dominantę.
trochę nie rozumiem o co kaman. jak podoba Ci się jpg to przepuść to przez program Canona i powinno wyjść to samo. na przyszłość raw+jpg.
jak robisz rawy to chyba nie po to żeby dostać dokładnie to co na jpgu
zresztą przesunięcie suwaka balansu bieli to nie jest jakaś dramatyczna obróbka
Ja tu po prostu widze pewna polityke. Albo tez jakies zaleznosci patentowe na vendor-specyfic tags.
Tylko dlaczego ExifTool je widzi, a ludzie deszyfruja np wpisy nikonowskie?
Co fo Irfana - zgadzam sie ghostem. Z tym ze to nie tylko o krzywa tonalna chodzi. jest duzo wiecej parametrow ktore w ten sposob ucieka.
Korzystajac z Capture NX 2 mam ta sama kontrole nad zdjeciem co w aparacie. Z tym ze jest to bardziej interaktywne. Moge poprawic ekspozycje RAWa nie ruszajac PictureControl. No i moge wyeksportowac do JPGa. Tyle ze po co mi pozniej LR? Do katalogowania tylko?
Osobiscie nie lubie Capture NX2 - strasznie powooooolny w porownianiu z LR. Dlatego korzystam z LR
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 17 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
ghost, chodzi o to, że mam przepiękny wschód słońca.
robię w RAW, jestem w stanie wyciągnąć z cieni o wiele więcej niż w JPG
robię w JPG, mam dobre kolory
Może dla jednego zdjęcia nie jest to problem, ale przy wielu fotkach nie chcę mi się kombinować z wieloma zdjęciami.... Nie po to mam podgląd na LCD i tak dobieram wszystko, żeby później na kompie jeszcze bardziej się męczyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10