Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Który megazoom? Sigma 18-200 czy 18-125 czy inny?
Autor Wiadomość
mac_gregor@vp.p 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   Który megazoom? Sigma 18-200 czy 18-125 czy inny?

Witam
..jak w temacie, który obiektyw do wszystkiego na początek do wyboru:

-Sigma 18-200 mm DC
-Sigma 18-125 mm DC

lub inny do kwoty 1000pln

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 10 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

ja bym był osobiście za -Sigma 18-125 mm DC, wydaje się być lepszym optycznie

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

mac_gregor@vp.p, regulaminu się nie chciało przeczytać? :) Zmieniłem tytuł wątku na zgodny z punktem 11 Regulaminu oraz czytanką PRZECZYTAJ ZANIM ZADASZ PYTANIE.

mac_gregor@vp.p 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Sie, 2009   

a co myślicie jeszcze o tych obiektywach?
- SIGMA 28 -105 mm / 2,8 - 4 Aspherica
- SIGMA 28-135mm/3,8-5,6 macro Aspherica
- SIGMA 28-300 D 3.5-6.3 ASP

Pozdr.

SlawGaw 
Optyczny

mac_gregor@vp.p, nic ciekawego, brak szerokiego kąta mocno ogranicza zastosowanie.
Też myślę że Sigma 18-125 jest wystarczająca, jako spacer zoom.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jak na aps to brak szerokiego kąta. Mnie osobiście by tego bardzo brakowało, ale potrzeby i preferencje są różne.

A megazoom staraj się wybierać tak, żeby był jak najmniej mega. Pamiętaj, nie ma nic za darmo - im bardziej obiektyw "stara się" być do wszystkiego, tym gorzej sobie "radzi" ze wszystkim. Inaczej nie było by sensu produkować/posiadać obiektywów stałoogniskowych.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

mac_gregor@vp.p, do jakiej puszki ma być to szkło?

mac_gregor@vp.p 
Nowy

puszka to soniak alfa100 a co do stałek to mam 2.8/28mm i 2.8/135mm ale nie jestem pakerem i nie lubie nosić słoiki w podróże ;) więc szukam niby all in one, i zdaje sie ze nic za 1000pln porzadnego obiektywu nie znajde...chyba?

[ Dodano: Wto 11 Sie, 2009 14:45 ]
..zapomniałem dodac ze też mam SIGME 4-5.6/70-300mm DG Macro

SlawGaw 
Optyczny

mac_gregor@vp.p napisał/a:
nic za 1000pln porzadnego obiektywu nie znajde

do 1000 to raczej nie, nic innego jak Sony 16-105 za trochę większą kasę nie przychodzi do głowy, a może wystarczy Sigma 17-70.

2.8/135mm to szkło z pierwszych dwunastu obiektywów Minolty z AF?

Sunders 

szukam niby all in one, i zdaje sie ze nic za 1000pln porzadnego obiektywu nie znajde...chyba?

mac_gregor@vp.p poluj na używkę sony 16-105/3,5-5,6 na kkm/nówka 1599pln/

mac_gregor@vp.p 
Nowy

właśnie na 16-105/3.5-5.6 poluje i to od miesiąca i raz przelicytowali mnie a dałem max 120pln :( ...a 2.3/135mm to nie minolta lecz avanar bez AF'u niestety, ale lubie bawić ręcznie z ostrością .

no nic jesli nie przez następny tydzień, dwa tyg. nie zapoluje na Sony 16-105/ 3.5-5.6 to pozostaje kupić Sigme 18-125/3.5-5.6 i mam nadzieję ze będę zadowolony

BeCkS
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Sie, 2009   

A ja bym wziął zdecydowanie Sigma 18-125 mm DC. Zapewne w jakości zdjęć nie zauważysz aż takich wielkich różnic. 98% społeczeństwa nie ma pojęcia o robieniu zdjęć. Jeżeli fotka będzie ciekawa i interesująca, to reszta nie będzie miała większego znaczenia.

mac_gregor@vp.p 
Nowy

no właśnie się zdecydowałem na Sigme 18-125mm DC a co do Sony 16-105 to troszku naczytałem i ze jest za ciemny, za duza aberacja, duże winietowanie, autofokus sie gubi, brak macro itd itd. więc jest więcej wad nic zalet.

Sunders 

"Wady/sigmy 18-125DC wg testu optyczne.pl/:
•aberracja chromatyczna silnie zmienna w zależności od ogniskowej i miejsca na detektorze,
•bardzo duże winietowanie dla ogniskowych 18 i 125 mm,
•wyraźny astygmatyzm,
•głośny i zawodny autofokus,
•słaba jakość obrazu dla zakresu 80-125 mm."
"Wady/sony DT 16-105 wg tstu optyczne.pl/:
•bardzo duże winietowanie dla 16 mm,
•duża dystorsja dla 16 mm,
•dla 105 mm jakość obrazu na brzegu kadru mogłaby być lepsza,
•na krańcach zakresu widoczna aberracja chromatyczna,
•koma widoczna dla krótszych ogniskowych. "
zdecydowałem na Sigme 18-125mm DC a co do Sony 16-105 to troszku naczytałem i ze jest za ciemny, za duza aberacja, duże winietowanie, autofokus sie gubi,

mac_gregor@vp.p, ta sigma jest niewiele jaśniejsza,aberracja i winietowanie dotyczą obu obiektywów, AF to kiepski akurat ma sigma.

zug
[Usunięty]

mac_gregor@vp.p, gdzie to wyczytałeś :???:

Odpowiedz do tematu