Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zdjęcia z fotolabu
Autor Wiadomość
sylb 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   zdjęcia z fotolabu

Oddałem zdjęcia do wykonania odbitek w fotolabie, niestety otrzymane odbitki odbiegały znacznie kolorami od tych na zdjęciach. Ogólnie były jakby przyciemnione na zdjęciach mieliśmy super opaleniznę a może miało super „podjadane” kolory. W drugim labie z góry zaznaczyłem, że nie jestem zadowolony z odbitek z wcześniejszego i będę się wpatrywał. Efekt, było troszkę lepiej więcej szczegółów w ciemnych miejscach.

Generalnie, co mam zrobić?

Reklama

garreth 
Maniak
Nikonier-analogowiec

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

musisz znaleźć lab, który udostępnia profile ICC do swoich labów
(przykład: Profilab
http://www.profilab.pl/site/01_icc.html )

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Wysłany: Sro 12 Sie, 2009   Re: zdjęcia z fotolabu

sylb napisał/a:
Oddałem zdjęcia do wykonania odbitek w fotolabie, niestety otrzymane odbitki odbiegały znacznie kolorami od tych na zdjęciach.

Rozumiem, że chodzi Ci o różnicę kolorów, które widziałeś na ekranie aparatu lub monitora i tych na papierze, tak?

sylb napisał/a:
Generalnie, co mam zrobić?

Generalnie, nie spodziewać się cudów :o

Chodzi o to, że kolory na ekranie tworzone są w zupełnie inny sposób, jak kolory na papierze. Żeby nie wgłębiać się w szczegóły - ekran świeci własnym światłem (podświetlenie w LCD, fosfor w CRT), a to, co jest wydrukowane na papierze oglądasz jako światło odbite. To jedna z różnic, ale nie jedyna, choć pociąga ona za sobą szereg konsekwencji.
Następny problem to ustawienie monitora. Można to zrobić lepiej albo gorzej. Nie wiem, jak to wygląda u Ciebie, czy przeprowadzałeś kiedyś choćby najprostszą kalibrację. Na źle ustawiony monitor nie pomoże żaden profil ICC.

Co masz zrobić?
1. Spróbować ustawić monitor. Weź kilka zdjęć, które zrobiłeś w labie i patrząc na nie, tak ustaw jasność i kontrast w monitorze, żeby obrazy były możliwie jak najbardziej podobne.
2. Weź jakieś inne zdjęcia, zanieś je do tego samego labu i zobacz, czy wyniki są powtarzalne.
3. Jeszcze raz - nie oczekuj cudów (czyli pełnej zgodności papierowej odbitki z obrazem na ekranie).

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Sro 12 Sie, 2009   

Tak na szybko i bez wnikania w szczegóły monitorek można sobie skalibrować tutaj. Dla zastosowań super amatorskich przy zmrużeniu oczu powinno styknąć.
Taka kalibracja na szybko powinna ci podnieść kontrasty i ściemnić cienie (to co wychodzi z fotolabu jest pewnie bardziej 'poprawne' niż to co masz na monitorze).

Jak chcesz wniknąć bardziej w temat to polecam kuknąć tutaj.

Generalnie nigdy nie będzie tak samo na monitorze jak w druku czy w labie. Może być "w miarę podobnie" jak będziesz miał odpowiedni monitor (są równe i równiejsze) no i odpowiednio skalibrowany (spektorfotometr).

lama 
Rozmowny

Wysłany: Sro 12 Sie, 2009   

Ja kalibrowałem monitor za pomocą kreatora nvidii (ustawia się gammę dla każdego kanału) i zdjęcia z fotolabu wyglądały niemal identycznie, na monitorze było ciut jaśniej (może dlatego że monitor świeci), kolory były ok.

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Wysłany: Czw 13 Sie, 2009   

Generalnie w lepszej sytuacji są użytkownicy Macintosha, bo całkiem niezły "kalibrator" wbudowany jest w system. Chociaż kalibrację robi się "na oko", to jest ona dość dokładna. Kiedyś podobne rozwiązanie widziałem na Windows, ale jakie były efekty, to nie wiem. Z moich doświadczeń wynika, że raczej marne. Ale to było dawno temu.
W każdym razie można skorzystać z linku, który podał tupisac i w domowych zastosowaniach powinno wystarczyć. Natomiast jeśli chcemy skalibrować sobie monitor "na zdjęcie", to metoda z manipulowaniem krzywymi powinna być dobra.

tupisac 
Rozmowny

Apple jest jednym z założycieli konsorcjum ICC, więc trudno żeby nie było miło na makach. Color management jest integralną częścią systemu operacyjnego, więc sobie możesz przygotować profil np. pod aparat i już system zadba by go odpowiednio podstawiać w razie potrzeby pod wszelkie podglądy i duperela (tak naprawdę to jest zasadnicza przyczyna dominacji maków w kreacji/poligrafii).
Jedyne co to problematyczna jest inna gamma (1.8) - przygotowując fotki pod web warto jednak edytować pod gamma na PC (2.2), na pecetach siedzi większość internetu...

Korzystając z okazji mały plug - jak ktoś mieszka w wielkopolsce to zawsze mogę podjechać ze spektrofotometrem, wzorniczkami i zrobić profilki pod monitor, drukareczkę, aparacik czy inny skaner. Szczegóły na priv.

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

tupisac napisał/a:
Apple jest jednym z założycieli konsorcjum ICC, więc trudno żeby nie było miło na makach. Color management jest integralną częścią systemu operacyjnego, więc sobie możesz przygotować profil np. pod aparat i już system zadba by go odpowiednio podstawiać w razie potrzeby pod wszelkie podglądy i duperela (tak naprawdę to jest zasadnicza przyczyna dominacji maków w kreacji/poligrafii).

To, że Mac OS wbudowany jest program do kalibracji ma niewiele wspólnego z tym, że Apple jest założycielem ICC. Microsoft też jest założycielem i co... :?: Po prostu Apple napisał kawałek niezłego softu i dał go użytkownikom swojego systemu.

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009   

Ok, może bardziej powinno być "Apple jest bardzo aktywnym członkiem i założycielem ICC". Jako pierwszy podjął próby wdrożenia pełnego zarządzania kolorem z poziomu systemu operacyjnego.

Prócz kalibratorki do systemu masz też dołożone za free ColorSync i DigitalColor Meter. Więcej do szczęścia w color managemencie teoretycznie nie potrzebujesz (aż nie dorwiesz się do ProfileMakera). AppleScript ma trochę skryptów stricte dotyczących zarządzania barwą i mogę robić sobie takie myki jak ekstrakcja profili czy masowe podkładanie profili testowych dla druku próbnego w całym hotfolderze. Wszystko w parę klików i w obrębie softu który mam od razu.

chyba poleciał już mały offtop i zaraz nas tu zamkną ;) .

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009   

tupisac napisał/a:
chyba poleciał już mały offtop i zaraz nas tu zamkną ;) .

Zgadza się. Tym bardziej, że to temat-rzeka.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   rozwiazanie?

Ja po prostu poprosiłem o profil ICC laba, zainstalowałem u siebie w kompie, robię sobie softproof i nie zdarzyło mi się żeby foty na papierze były inne (pomijając podstawowe różnice wynikające ze specyfiki prezentacji lcd/papier)

P.S.
Dla jasności tematu - mam skalibrowany monitor :wink:

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Wysłany: Nie 16 Sie, 2009   

Ja dziś pytałem w Foto jokerze w M1 Poznań i "czopka" w ubiegłym roku udostępniali na dziś juz niestety nie.
W Media Markt tak przy okazji pytałem i też nie udostępniają, chociaż tam raczej nie oddałbym odbitek, ale z ciekawości zapytałem :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Czyli podsumowanie takie - Ci co nie udostępniają ICC nie są profesjonalistami albo boją się, że wyjdzie kicha bo mają rozklekotany sprzęt. Tak czy siak takie laby omijam z daleka.

Prawdę mówiąc za fote 10x15 wolę zapłacić i 70gr i być z niej zadowolonym niż 35gr i psioczyć...

Allan 
Maniak

Jesli masz w miare niezly printer to mozesz poswiecic pare fotopapierow i skalibrowac
swoj monitor pod zdjecia. Jesli doprowadzisz do tego ze printing bedzie podobny do tego co widzisz na ekranie
to w fotolabie nie bedziesz mial az takich niespodzianek.
Elektronika elektronika ale jeszcze jest pare rzeczy ktore mozna najlepiej i najpewniej
zrobic manualnie.
Zobacz jakie kolory mozesz korygowac na monitorze.
Potem wybierz te same barwy z palety podstawowej na fotoshopie i zamaluj nimi
obszary do drukowania.
Wudrukuj, porownaj z tym co widzisz na monitorze, zrob poprawke i jeszcze raz to samo
Po kilku takich zabiegach powinienes otrzymac bliski obraz tego co na monitorze i zdjeciu.

Wtedy bedziesz edytowac swoje zdjecia bez blednego odczytu kolorow ze zle skalibrowanego monitora i w labie nie bedzie zaskoczenia
(instrumenty muzyczne stroje tylko na sluch bo uzywanie jakiegokolwiek stroika nic nie pomoze)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009   

Allan napisał/a:
Jesli doprowadzisz do tego ze printing bedzie podobny do tego co widzisz na ekranie

Chyba raczej: "Jesli doprowadzisz do tego ze to co widzisz na ekranie bedzie podobne do tego wydrukowanego" :wink:

Czyli - (jeśli masz dobrą drukarkę i papier foto)
- wydrukuj.
- koryguj obraz az bedzie w miare podobny do wydruku

To sie nazywa najprostsza i najbardziej ogolna kalibracja monitora. Bo przeciez o to chodzi - zeby na ekranie widziec mniej wiecej tak jak byc powinno.

Odpowiedz do tematu