Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw M42 od analoga do Sony
Autor Wiadomość
Par_Dez 
Początkujący

Wysłany: Sro 26 Sie, 2009   Obiektyw M42 od analoga do Sony

Witam !
Kupiłem sony alfę A350.Nie starczyło kasy aby kupić np. Tamron 18 -250mm f/3.5 - 6.3 LD DI II.
Jak będzie z jakością zdjęć używając obiektywu o lustrzanek analogowych np.Jupiter , lub
taki "PRAKTICAR 2.8/135 MC PENTACON" jakość zdjęć bardzo straci ?
Bardzo proszę o poradę pomimo że sporo czytałem na ten temat i to że jakość nie będzie
taka jak tamronem ale czy aż tak rzucająca się w oczy ?
Z góry dziękuję.

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sro 26 Sie, 2009   

w stosunku do tamrona, to (jeżeli poradzisz sobie z ostrzeniem i naświetleniem) raczej zyska.

Par_Dez 
Początkujący

Dzięki to już nie bardzo rozumiem.Piszą na forach że stosowanie obiektywów M42 do sony
znacznie pogarsza jakość ze względu na wymagania matrycy , negatyw był mniej wymagający no i to była pełna klatka.
To jak to jest , tylko błagam bez teorii bo w tej zawsze da się wszystko udowodnić i wytłumaczyć.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

ee tam. stare obiektywy stałoogniskowe, przewaźnie są ok. kiepsko pracują pod światło, ale ostrością obrazu nie odstają od średniej klasy zoomów i raczej przewyźszają tanie szkła.

problem jest z wygodą uźītkowania, nie jakością obrazu.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Z obiektywami M42 to jest tak, że mają spory rozrzut jakościowy. Jak się trafi dobry egzemplarz, to może on zawstydzić jakością zdjęć niejeden dzisiejszy popularny zoom.
Zaletą obiektywów M42 jest cena i duża rotacja. Zawsze można sprzedać i niewiele stracić.
A wymagania matrycy Sony nie sądzę by były znacznie większe w tym względzie niż matryc Canona, a wielu canonierów korzysta z obiektywów M42, z bardzo dobrymi skutkami.

Dodam jeszcze tylko, że Tamron 18 -250mm to nie jest jakiś mistrz rozdzielczości, a już zwłaszcza na długim końcu jest słaby... Przypuszczam że każda stałka 135 mm (o ile nie jest uszkodzona) zje tego Tamrona z butami (ups, z bagnetem) na śniadanie.
W ogóle bym odpuścił tego Tamrona...

Par_Dez 
Początkujący

Dzięki , czyli śmiało można kupić takie szkiełko. A czy aby dobrze ustawiać ostrość to
trzeba kupić jakiś specjalny wizjer , bo nie wiem czy na wyświetlaczu lub w wizjerze
będę miał potwierdzenie ostrości , naświetlenie to tylko manual jak rozumiem....

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Potwierdzenie ostrosci bedzie jesli bedziesz mial przejsciowke z potwierdzeniem ostrosci.
Z A350 dziala tylko w manualu. Wizjera zadnego kupowac nie musisz, ale ostrzenie bym nie mial odwagi niczym innym jak tylko w trybie LV.

Par_Dez 
Początkujący

Czyli "Adapter Sony Alpha / Minolta - M42 z blokadą bolca" będzie potwierdzenie ostrości ?

MC 

Nie bedzie. Blokada bolca a potwierdzenie ostrosci to co innego. Tam musi byc elektronika. I taki gadzet kosztuje ok. 150zl o ile dobrze pamietam.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Możesz sobie kupić dandeliona do Sony
http://www.allegro.pl/ite...nolta_sony.html
Ten sprytny patent pozwoli Ci cieszyć się potwierdzeniem ostrości (choć AFu nie będzie).

Mogę powiedzieć tak - miałem ostatnio do czynienia z CZ Jena 135 z dandelionem i byłem oczarowany jakością. Powiem więcej, nawet mi ten dandelion do szczęścia nie był potrzebny. Z LV nie korzystałem, wizjer bez żadnych modyfikacji daje pełnię komfortu.
Nie wiem jak to będzie wyglądało z A350, bo tam wizjer jest raczej kiepskawy, a w tym wypadku to podstawa. Myślę, że przy odrobinie wprawy będziesz zadowolony z rezultatów.

mavierk 
never knows best

obiektywy szerokokątne (na przykład Flektogon 20/2.8) mają problemy z matrycą, natomiast obiektywy od 35mm (na przykład Takumar 35/2 czy Mir o takich samych parametrach) nie mają już z tym problemów i często oprócz ostrych zdjęć oferują też świetną plastykę obrazu. Tylko ten MF.. to może boleć.

Par_Dez 
Początkujący

Oglądam właśnie jak to urządzenie (dandelion) wygląda teraz przypomniałem sobie
o co tutaj chodzi.
Czyli tak - pomijając dandeliona problemów z ostrzeniem ręcznym nie będzie - ale gorzej
bo ja doczytania używam plusów(+2dptr) i pytam dlatego o możliwości ręcznego ostrzenia,gdyż bez okularów to miałem problemy w swoim kompakcie Fuji s5800.
Tylko w nim to taka jego uroda że nawet po dokładnym ustawieniu ostrości , zdjęcie wychodziło nie ostre a AF jest w nim do kitu , noa le to tak na marginesie bo nie chodzi
o kompakt.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

W taki razie warto zainwestować w dandelion, choćby dla uspokojenia własnego sumienia...

Par_Dez 
Początkujący

Baaardzoo..barrrdzo serdeczne dzięki.Dandelion (149) + obiektyw o którym piszę wyżej lub może Mir jest też w ofercie to razem jakieś 350 zł a nie 1600 - 2000.

komor 
Moderator

Par_Dez napisał/a:
to razem jakieś 350 zł a nie 1600 - 2000

Pamiętaj tylko, że to będzie ręcznie ustawiany stałoogniskowy obiektyw, więc raczej specyficzne i ograniczone zastosowanie, nie porównuj więc tego do zooma, czy megazooma, który być może nie grzeszy jakością, ale oferuje Ci cały zakres ogniskowych i autofocus.
Nie chcę Cię zniechęcać, ale M42 to po prostu inna para kaloszy do innych celów niż megazoom Tamrona.

Odpowiedz do tematu