Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 29 Sie, 2009 canon 18-55 IS, problem ze stabilizacją
Witam
Mam pytanie głównie do posiadaczy kita 18-55 IS.
Kupiłem ten obiektyw w zestawie z 500d. Wcześniej miałem styczność z 17-85IS i 70-300IS i tam było czuć, widać i lekko słychać działanie stabilizacji przy wciśnięciu spustu do połowy. A w tym obiektywie nic takiego nie widać i nie słychać. Obojętnie czy włączę czy nie stabilizację. Albo działa tak słabo że ciężko to zaobserwować. Owszem fotki może i z dłuższymi czasami mogę robić niż kitem bez IS ale nie wiem czy to nie subiektywne odczucie.
A jak to wygląda u Was? Bo zaczynam podejrzewać że mam popsutą stabilizację.
Mojego słychać, wprawdzie bardzo cicho, ale jednak.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Sie, 2009
whitetiger, skoro możesz robić na dłuższych czasach, znaczy że działa, chyba że wzmocniłeś chwyt od czasu gdy robiłeś kitem bez is-a. Jakoś nie pamiętam, żeby było coś słychać za to na pewno się to czuje w ręce.
whitetiger, czy z jakością fot jest coś nie tak.....jak robisz na dłuższych czasach z ręki..?
ogólnie zdjęcia wychodzą ładne, nie mam bezpośredniego porównania do 18-55 bez IS, bo już się go pozbyłem. Z tego punktu widzenia nie do końca jestem pewien działania IS.
Mam porównanie do np 17-85 IS i tam działanie stabilizacji było widoczne i słyszalne po naciśnięciu spustu. A tutaj jakby nie było napisu na obiektywie to bym nie poznał że jest stabilizacja. Np w trybie Live View przy zoomie x10 przy ustawianiu ostrości ja nie widzę jakiegoś "pływania" obrazu.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Sie, 2009
whitetiger, musisz też sobie zdać sprawę z tego, ze jest to jeden z tańszych obiektywów canona, tylko nie rozumiem też podejścia ...bo widzisz chyba tak nie jest że czym głośniejsza i bardziej odczuwalna dla dłoni jest stabilizacja tym bardziej jest wydajniejsza (co w ogóle nie tyczy się tego obiektywu, on ze względu na półkę jakościową jest jakby poza konkurencją). TO jak zachowuje się stabilizacja, zależy od konstrukcji i sytuacji w jakiej fotografujesz a wracając do tematu to skoro z fotami jest wszystko wporzo to nie masz się co martwić
U mnie nie słychać, nie czuć, testów nie robiłem bo za długie czasy utrzymać potrafię i nie widzę efektów stabilizacji. Postaram się może dzisiaj to sprawdzić czy to w ogóle działa
whitetiger, ja używałem C450D z 18-55 IS i nie odczuwa się i nie słuchać w ogóle stabilizacji, ale to nie przeszkadza jej działać. Jedyny sposób żeby się przekonać, to zrobić kilka zdjęć na dłuższych czasach (za Arkiem: od 1/3 s do 1/50 s) z włączoną stabilizacją i potem na tych samych czasach bez włączonej stabilizacji i sprawdzić, czy jest różnica. Jeśli jest to działa, jeśli nie ma to nie działa. Najlepiej fotografować, jakieś szczegóły, żeby było łatwiej porównać.
lama, prawda prostszy sposób, nie pomyślałem o tym. Wstyd się przyznać, ale przez pierwszy miesiąc posiadania lustrzanki robiłem zdjęcia ze statywu i były poruszone, nie wiedziałem czemu - włączona stabilizacja.
whitetiger,
Ten obiektyw, mimo że tani i badziewnie wykończony, ma nowoczesną stabilizację - dlatego jej nie widać i nie słychać. Ważne że działa.
W Canonie 28-135 było słychać wyraźny stukot i niekiedy skok obrazu przy włączaniu IS a podczas działania głośny szum.
Nie wiedziałem że komuś może tego brakować
Zrób tak - zmień ogniskową na 55mm, spójrz przez wizjer, wciśnij spust do połowy i wyłącz stabilizację. Następnie bez odrywania oka od wizjera (i bez puszczania spustu) włącz stabilizację - efekt powinien być widoczny natychmiast
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 30 Sie, 2009
MasterB, korzystałem trochę z 28-135 ale szumu stabilizacji nie słyszałem, za to była wyczuwalna w dłoni i dość przyzwoicie skuteczna.
Hmm, może to dlatego że mój 28-135 to był dosyć wiekowy egzemplarz (kupiony jeszcze z EOSem 300). Tak czy inaczej potwierdzam skuteczność, ale upieram sie przy szumie
whitetiger, gdy kupilem ten obiektyw do 40D to tez początkowo myślałem ze cos jest nie tak ze stabilizacją , bo przecież skoro jest to powinno byc ją slychac otóz nie w tym obiektywie po prostu jej nie czuć ani nie slychac, ale na pewno da sie wychwycic jej dzialanie gdy np patrzysz przez wizjer i naciśniesz do połowy spust migawki , po chwili obraz poruszany drganiami reki stabilizuje sie. najlepiej to widać na koncu zakresu czyli 55 mm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10