Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
planuję zakup lustrzanki, budżet mam ograniczony (do 2800-2900).
Przejrzałem wiele testów, opinii i porad. No i stanąłem w miejscu
Chcę dopiero wejść w system i rozważam dwie opcje jak w temacie.
Nie zamierzam zajmować się profesjonalnie fotografią, aparat ma służyć oczywiście do zdjęć z wakacji, okolicznościowych w różnych warunkach (plenery, wnętrza również).
Przeczytałem w wielu postach, że najlepiej wyjść od obiektywu. Stąd obiektyw Nikona, wydaje mi się najbardziej uniwersalny i opinie ma przyzwoite.
Dylemat ma taki, że sporo zdjęć planuję robić w "trudnych" warunkach - góry zimą (jazda na desce, nartach, itp), jeziora (łajby) itp... Stąd pomysł na uszczelniony Samsung, a z tego co czytałem obiektyw kitowy należy do najlepszych. Szkoda, że tylko 18-55.
Nie planuję rozbudowywać za bardzo systemu, bez względu, który system wybiorę planuję za jakiś czas dokupić stałkę rzędu 50mm z jasnym światłem. W przypadku samsunga przydałby się jakiś też większy zoom bądź tele.
Hmm, no właśnie nad tym zestawem też się zastanawiałem. Nie potrzebuję aż 200mm, te 105 jest dla mnie wystarczające, ale 55 ciut za mało.
No i właśnie, jak wypadają te szkła Pentaxowe w stusunku do Nikonowskiego 18-105? Nie ukrywam, że tu kusi mnie ten obiektyw właśnie, ale puszka Pentaxowa/Samsungowa....
do samsunga i pentaxa to jedynie chyba sigma 17-70
[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:38 ]
uszczelki lepiej mieć niż nie mieć. akurat jako podróżnicze body to ja bym brał tego samsunga. wchodzą uszczelnione kity na ten bagnet także jest jakaś przyszłość w temacie uszczelnień
k200 jest mniejszy chociaż zasilany akumulatorkami AA nie każdemu to odpowiada. d3000 to raczej marna konkurencja dla samsunga. nikkor być może jest lepszy i zakres bardziej uniwersalny. coś za coś. musisz wybrać
[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:44 ]
wodoszczelny żaden nie jest. ale zachlapanie lub topniejący śnieg nie powinien stanowić zagrożenia dla uszczelnionej (nie wodoszczelnej) puszki.
[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:52 ]
gx20 i do niego kit z uszczelkami http://www.accord-foto.pl/a_p2747.html mieścisz sie w podanej przez siebie cenie. tyle z mojej strony.
spethe, Samsung GX20 bardzo mi się ostatnio spodobał gdybym w tej chwili kupował sprzęt to ten. Bardzo fajna cena za dobry aparat z udanym kitem.
Brak szkła klasy 18-105, to nie jest duża przeszkoda, która można zatkać sigmą 17-70 zyskując na jasności, a z czasem sigma 70-300 Apo i masz całkiem fajny zestaw.
Co do sigmy 18-125 to przeszkadzało mi w niej winietowanie, raczej nie polecam.
Brak szkła klasy 18-105, to nie jest duża przeszkoda, która można zatkać sigmą 17-70 zyskując na jasności, a z czasem sigma 70-300 Apo i masz całkiem fajny zestaw.
Zestaw zaproponowany przez SlawGaw jest fajny, ale szczelności taki zestaw: puszka samsung GX20+obiektyw sigmy mieć nie będzie.
Co do tego, że puszka Samsunga GX20 jest lepsza nie mam wątpliwości, ale wybór szkieł do niej niestety mniejszy niż do nikona d3000 Pentax 17-70/4 AL, który ma uszczelnienia jest od sigmy 17-70 o przeszło 1000pln droższy.
Zestaw zaproponowany przez SlawGaw jest fajny, ale szczelności taki zestaw: puszka samsung GX20+obiektyw sigmy mieć nie będzie.
Co do tego, że puszka Samsunga GX20 jest lepsza nie mam wątpliwości, ale wybór szkieł do niej niestety mniejszy niż do nikona d3000 Pentax 17-70/4 AL, który ma uszczelnienia jest od sigmy 17-70 o przeszło 1000pln droższy.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
No nic, rzucę chyba monetą
Jak wychodzę od obiektywów Nikona, to miałbym 18-105 no i później dokupił 50mm 1.8, może z czasem później jakis 17-70 lub tele w zależności od potrzeb i tutaj cenowo z tymi obiektywami nie jest źle... Puszka gorsza, później też można wymienić, ale za w miare przyzwoitą trzeba niestety trochę kasy dać. No i brak uszczelnień.
Samsung za to uszczelnienia, dobra puszka i dobra cena niestety gorzej z obiektywami, ciężko będzie zgromadzić podobny zestaw szkieł w podobnej cenie.... Chyba, że macie jeszcze jakieś typy...?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9