Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung GX20 kit czy Nikon D3000 + 18-105?
Autor Wiadomość
spethe 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   Samsung GX20 kit czy Nikon D3000 + 18-105?

Witam,

planuję zakup lustrzanki, budżet mam ograniczony (do 2800-2900).
Przejrzałem wiele testów, opinii i porad. No i stanąłem w miejscu ;)

Chcę dopiero wejść w system i rozważam dwie opcje jak w temacie.

Nie zamierzam zajmować się profesjonalnie fotografią, aparat ma służyć oczywiście do zdjęć z wakacji, okolicznościowych w różnych warunkach (plenery, wnętrza również).

Przeczytałem w wielu postach, że najlepiej wyjść od obiektywu. Stąd obiektyw Nikona, wydaje mi się najbardziej uniwersalny i opinie ma przyzwoite.
Dylemat ma taki, że sporo zdjęć planuję robić w "trudnych" warunkach - góry zimą (jazda na desce, nartach, itp), jeziora (łajby) itp... Stąd pomysł na uszczelniony Samsung, a z tego co czytałem obiektyw kitowy należy do najlepszych. Szkoda, że tylko 18-55.

Nie planuję rozbudowywać za bardzo systemu, bez względu, który system wybiorę planuję za jakiś czas dokupić stałkę rzędu 50mm z jasnym światłem. W przypadku samsunga przydałby się jakiś też większy zoom bądź tele.

Co radzicie? :)

pozdrawiam
spethe

Reklama

krewzszafy 
Rozmowny

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   

a nie lepiej taki zestaw? http://allegro.pl/item722...f_vat_raty.html

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Ze względu na obiektyw-D3000.

krewzszafy 
Rozmowny

a co ma ten obiektyw wartego uwagi? zakres?

spethe 
Nowy

krewzszafy napisał/a:
a nie lepiej taki zestaw? http://allegro.pl/item722...f_vat_raty.html

Hmm, no właśnie nad tym zestawem też się zastanawiałem. Nie potrzebuję aż 200mm, te 105 jest dla mnie wystarczające, ale 55 ciut za mało.

No i właśnie, jak wypadają te szkła Pentaxowe w stusunku do Nikonowskiego 18-105? Nie ukrywam, że tu kusi mnie ten obiektyw właśnie, ale puszka Pentaxowa/Samsungowa....

pzdr

krewzszafy 
Rozmowny

zresztą obiektyw to nie wszystko niestety

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:29 ]
spethe napisał/a:
sporo zdjęć planuję robić w "trudnych" warunkach - góry zimą (jazda na desce, nartach, itp), jeziora (łajby) itp...

nad czym sie zastanawiasz? gx20 ew. k200 .w tej cenie nie dostaniesz nic uszczelnionego od nikona

spethe 
Nowy

krewzszafy napisał/a:
zresztą obiektyw to nie wszystko niestety

No właśnie, obawiam się pstrykania zdjęć w "śniegu".....

krewzszafy 
Rozmowny

do samsunga i pentaxa to jedynie chyba sigma 17-70

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:38 ]
uszczelki lepiej mieć niż nie mieć. akurat jako podróżnicze body to ja bym brał tego samsunga. wchodzą uszczelnione kity na ten bagnet także jest jakaś przyszłość w temacie uszczelnień

Sunders 

spethe napisał/a:
obawiam się pstrykania zdjęć w "śniegu".....

Wodoszczelny to żaden z nich nie jest :smile:

krewzszafy 
Rozmowny

k200 jest mniejszy chociaż zasilany akumulatorkami AA nie każdemu to odpowiada. d3000 to raczej marna konkurencja dla samsunga. nikkor być może jest lepszy i zakres bardziej uniwersalny. coś za coś. musisz wybrać

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:44 ]
wodoszczelny żaden nie jest. ale zachlapanie lub topniejący śnieg nie powinien stanowić zagrożenia dla uszczelnionej (nie wodoszczelnej) puszki.

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:52 ]
gx20 i do niego kit z uszczelkami http://www.accord-foto.pl/a_p2747.html mieścisz sie w podanej przez siebie cenie. tyle z mojej strony.

spethe 
Nowy

Super, dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie, jaki obiektyw byście polecili do Samsunga jako jakiś odpowiednik tego nikona, jeśli chodzi o zakres i jakość zdjęć?

Sunders 

spethe napisał/a:
jakiś odpowiednik tego nikona, jeśli chodzi o zakres i jakość zdjęć?

Niestety nie ma chyba takiego odpowiednika.Najbliższa zakresem jest sigma 18-125 ale jakością na pewno mu nie dorównuje.

SlawGaw 
Optyczny

spethe, Samsung GX20 bardzo mi się ostatnio spodobał gdybym w tej chwili kupował sprzęt to ten. Bardzo fajna cena za dobry aparat z udanym kitem.
Brak szkła klasy 18-105, to nie jest duża przeszkoda, która można zatkać sigmą 17-70 zyskując na jasności, a z czasem sigma 70-300 Apo i masz całkiem fajny zestaw.
Co do sigmy 18-125 to przeszkadzało mi w niej winietowanie, raczej nie polecam.

Sunders 

SlawGaw napisał/a:
Brak szkła klasy 18-105, to nie jest duża przeszkoda, która można zatkać sigmą 17-70 zyskując na jasności, a z czasem sigma 70-300 Apo i masz całkiem fajny zestaw.

Zestaw zaproponowany przez SlawGaw jest fajny, ale szczelności taki zestaw: puszka samsung GX20+obiektyw sigmy mieć nie będzie.
Co do tego, że puszka Samsunga GX20 jest lepsza nie mam wątpliwości, ale wybór szkieł do niej niestety mniejszy niż do nikona d3000 :sad: Pentax 17-70/4 AL, który ma uszczelnienia jest od sigmy 17-70 o przeszło 1000pln droższy.

spethe 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009   

Sunders napisał/a:
SlawGaw napisał/a:

Zestaw zaproponowany przez SlawGaw jest fajny, ale szczelności taki zestaw: puszka samsung GX20+obiektyw sigmy mieć nie będzie.
Co do tego, że puszka Samsunga GX20 jest lepsza nie mam wątpliwości, ale wybór szkieł do niej niestety mniejszy niż do nikona d3000 :sad: Pentax 17-70/4 AL, który ma uszczelnienia jest od sigmy 17-70 o przeszło 1000pln droższy.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

No nic, rzucę chyba monetą ;)
Jak wychodzę od obiektywów Nikona, to miałbym 18-105 no i później dokupił 50mm 1.8, może z czasem później jakis 17-70 lub tele w zależności od potrzeb i tutaj cenowo z tymi obiektywami nie jest źle... Puszka gorsza, później też można wymienić, ale za w miare przyzwoitą trzeba niestety trochę kasy dać. No i brak uszczelnień.

Samsung za to uszczelnienia, dobra puszka i dobra cena ;) niestety gorzej z obiektywami, ciężko będzie zgromadzić podobny zestaw szkieł w podobnej cenie.... Chyba, że macie jeszcze jakieś typy...?

Dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu