Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009 Obiektyw do wykonywanie zdjec portretowych (Canon Eos 450D)
Witam serdecznie!
Od niedawna zajmuje sie fotografia. Jedna z dziedzin ktora uprawiam najchetniej jest portretowanie. Z tad rodzi sie moje zapytanie, jaki obiektyw wybrac. Posiadam aparat canon Eos 450D wraz z kitowym obiektywem. Jako ze siedze w fotografi od niedawna nie wiem jaki obiektyw do tego rodzaju zdjec okaze sie najlepszy. Jestem biednym studentem wiec nie moge przeznaczyc na niego znacznej sumy;p. Chcialbym zmiescic sie w okolo 800zl. Wiem ze nie mozna oczekiwac zadnych rewelacji po obiektywach w tej cenie, ale mysle ze jak dla kogos kto zaczyna swoja przygode z fotografia w zupelnosci to wystarczy. Z moich wstepnych ogledzin obiektywow kilka zycilo mi sie w oczy, ale tak jak to podkreslalem wczesniej nie wiem czy moj wybor jest trafny: Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM, Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM, Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di II LD Makro Canon i Canon EF 50mm f/1.8 II. To sa tylko moje luzne propozycje. Dlatego tez zwracam sie z prosba o rozpatrzenie moich "kandydatow" a jesli okaze sie to dla mnie kozystniejsze zaproponowanie mi czegos innego.
Z gory dziekuje za pomoc ;]
Pozdrawiam!
Do tego kup przejsciówke Canon - M42 - około 50 ziko.
I jakies szkło na M42 w okolicach 80 - 150 mm i przysłonie f2.8. - około 200 - 300 zł.
Dobrym szkłem w relacji jakosc - cena jest np. Pentacon 135 mm f2.8 - po lekkim wyostrzeniu zdjec na f2.8 na kompie mozna robic całkiem fajne zdjecia. Jego cena to około 150 zł na allegro. I uwazaj bo mozna trafic na zła lub dobra sztuke. Ja mam to szkło - akurat perfekcyjny egzemplarz kupiony 20 lat temu jako nowka.
Zoomy o których pisales to podstawowe obiektywy tele, które nie sa dedykowane do portretu.
Dzieki za podanie takiej alternatywy;]. Bylbym wdzieczny jakbys mogl mi podac przyklady obiektywow ktore moge kupic jako nowe w sklepie i ktore beda sie nadawaly wlasnie do portretowania. Wiem juz ze Canon 50mm Mk II f1.8 sie nadaje. Co jeszce moglbys polecic?
Jeszcze może być Samyang 85mm 1.4 - ale to już 899 zł.
Generalnie cięzko za 800 zł kupić obiektyw portretowy. Obiektyw taki powinien generalnie byc jasny ( mały numer przy f np. 1.4 , 2.0 , 2.8 ) i mieć względny Bokeh.
wlasnie z tego powodu ze nie wiem na co trafie, pewnie nie uda mi sie znalesc nic w okolicy wiec bede musial ryzykowac i kupic cos czego nawet nie podepne i przetesuje. A w sklepie moge taki obiektyw sobie podpiac, zobaczyc jak ostrzy i wogole. Aczkolwiek zastanowie sie jeszcze nad ta alternatywa bo nie jest to duzy koszt ;].
wlasnie z tego powodu ze nie wiem na co trafie, pewnie nie uda mi sie znalesc nic w okolicy wiec bede musial ryzykowac i kupic cos czego nawet nie podepne i przetesuje. A w sklepie moge taki obiektyw sobie podpiac, zobaczyc jak ostrzy i wogole. Aczkolwiek zastanowie sie jeszcze nad ta alternatywa bo nie jest to duzy koszt ;].
Dokładnie. Zreszta możesz przeciez prztestować przed odbiorem. Tam nie ma problemu z AF bo go nie ma. Sa ostre i mniej ostre sztuki. Ale jak sprawdzony sprzedawca. To tylko 150 zł.
Teraz jeszcze pytanie z nieco innej beczki. Jaki tele z funkcja makro mozesz polecic tez w mniej wiecej tym przedziale cenowym? Zaczynam kompletowac sprzet i chce byc w temacie nieco zorientowany ;]
Kup 50 1,8 , Pentacona 135 2.8, przejsciowke M42 i Raynoxa.
Masz portret waski, portret jeszcze bardziej waski, tele i macro. I jestes koło 1000 PLN ze wszystkim. Tanio, duzo, a wcale nie tandetnie. A zdjecia zrobisz głową....
azja111, najbliżej będzie Sigma 70-300 F/4-5.6 DG Macro, ale optycznie to marnizna. Trochę lepsza, ale i droższa jest Sigma 70-300 F/4-5.6 APO DG Macro. Jeszcze w zeszłym roku była w granicach 800 zł, niedługo powinna znowu stanieć do tego poziomu. Uprzedzam, że to kompromis. Nie uzyskasz prawdziwego makro (czyli stosunku rozmiarów przedmiotu do jego obrazu na matrycy 1:1), ale będziesz mógł robić zbliżenia małych przedmiotów z wygodnej odległości. Optyka jest taka sobie, zwłaszcza na 300 mm, ale nic lepszego w tej cenie i przy tych kryteriach nie dostaniesz.
Dodam tylko, że w czerwcu robiłem zdjęcia CZ Jena 135 mm na M42 z Canonem 40D i 350D. Znajomy kupił to szkiełko za jakieś nędzne grosze, a jakość zdjęć portretowych była po prostu rewelacyjna - mówię oczywiście o portretach 'w terenie' bo z APS-C to już niezłe tele. Tylko ze statywem to trzeba się dobrze znać i lubić...
Zakupilem juz Canona 50mm f/1,8 i przejsciowke M42. Teraz szukam jakiegos szkielka wlasnie na M42. A co do Raynoxa, lepszym rozwiazaniem bedzie to szkol czy moze pierscienie posrednie z przeniesieniem automatyki?
zug [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009
azja111 napisał/a:
A co do Raynoxa, lepszym rozwiazaniem bedzie to szkol czy moze pierscienie posrednie z przeniesieniem automatyki?
ja na razie wybrał bym Raynoxa powinien Ci w zupełności wystarczyć, miałem polecam a miałem bo mnie wciągnęło i wymieniłem na szkiełko macro
koleżanka miała podobny dylemat TU
Jak M42 to najlepszy byłby obiektyw o ogniskowej mniej więcej 85mm, bo 135mm na APS-C jest już dość wąski i trzeba mieć spore pomieszczenie by go wykorzystać portretowo. Do głowy przychodzi mi tu Jupiter 9 85/2, ale one dość dobrze trzymają cenę, ewentualnie Takumar 105/2.8.
Jeśli poszukujesz czegoś tańszego, to CZ Jena 135 ... polecam... tyle że ogniskowa już 135 mm...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9