Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W sumie wiedziałabym czego mi trzeba gdybym pracowała kiedyś z lustrzanką cyfrową ale niestety nie miałam okazji więc się teraz gubię i potrzebuję na początek Waszej fachowej porady żeby wyłapać z tej całej masy sprzętu coś interesującego A dzięki temu co piszecie i wszystkim info, które są w necie powoli krystalizuje mi się obraz tego co potrzebuję
wiedziałabym czego mi trzeba gdybym pracowała kiedyś z lustrzanką cyfrową ale niestety nie miałam okazji więc się teraz gubię
Przy wyborze obiektywów, a ściślej mówiąc ich zakresu ogniskowych, musisz wziąć pod uwagę jedną istotną rzecz. Jeżeli pracowałaś kiedyś na lustrzance małoobrazkowej, to iny kąt widzenia miałaś dostępny przez obiektyw np. 50mm, a inny będziesz miała teraz, gdy kupisz aparat z mniejszą matrycą (np. APS-C).
Dla lustrzanek cyfrowych z taką matryca stosuje się przelicznik, tzw. ekwowalent ogniskowej dla lustrzanki małoobrazkowej, czyli np. dawny analog z filmem 35mm lub obecna matryca tzw. FF. Dla Canona jest to liczba 1,6. Czyli obiektyw 50mm będzie miał ekwiwalent dla pełnowymiarowej lustrzanki 80mm, czyli bedziesz widziała bardziej wąsko. Z tego powodu obiektywy pod mniejsze matryce mają przesunięty zakres ogniskowych. Np. 18-55 odpowiada zakresowi 28-88 mm na lustrzance analogowej (małoobrazkowej oczywiscie). Taki Canon 85f/1,8 będzie miał ekwiwalent juz 136mm.
Piszę to tak na wszelki wypadek, bo nie mam pewności, czy zdajesz sobie z tego sprawę. Idąc do sklepu oceń sama jakie kąty patrzenia masz dla poszczególnych ustawień przykładowego zooma abyś dobrze wybrała i była świadoma zakresu, który kupisz.
Dzięki Bogdan Mam tego świadomość ale cały czas trudno mi to wszystko przeliczać Muszę się podszkolić Byłam w profesjonalnym sklepie i obejrzałam sobie Nikona D90 (tylko po to żeby zobaczyć jak leży) no i Canona 450D i 500D. Wspomniałam o Alphie ale Pan od razu zjechał Sony za marketing i generalnie odradził. Oglądałam jeszcze tak z ciekawości Panasonica G1 i Olympusa E620 co z kolei wzbudziło uśmieszek na ustach obsługującego. No ale zdecydowałam się i wybieram Canona Tylko jeszcze się waham między 450D czy 500D. Chyba kupię z obiektywem kitowym,który nie wypada aż tak źle w testach i może później dokupię jakiś stały z jasnym światłem ale jeszcze co do obiektywów to się nie zdecydowałam na 100% na razie tak sobie rozważam
[ Dodano: Sro 02 Wrz, 2009 19:20 ]
No i się zdecydowałam na 500D + kitowy obiektyw ale do tego rozbiłam wszystkie świnki, które napotkałam dziś na swej drodze i prawie już kupuję obiektyw Canona 60/2,8 macro.
Ale chciałam jeszcze poznać Waszą opinię o tym zestawie zanim nacisnę "kup teraz"
No i się zdecydowałam na 500D + kitowy obiektyw ... i prawie już kupuję obiektyw Canona 60/2,8 macro.
Jako, że jestem zwolennikiem kupowania najnowszych "zabawek" w każdej dziedzinie, co niejednokrotnie podkreślałem, uważam, że ten zestaw powinien dać Ci wiele radości i przyjemności w fotografowaniu, a o to również chodzi.
Dodatkowo obiektywem EF-S 60mm f/2,8 Macro, który jest odpowiednikiem EF 100mm f/2,8 Macro dla pełnej klatki, można też wykonywać niezłe portrety. Ja osobiście już dołożyłbym do tej setki, ale rozumiem i tak napięte fundusze.
[ Dodano: Sro 02 Wrz, 2009 19:39 ]
Szninkiel napisał/a:
A ja bym wziął 40D plus kit
Przecież melka wyraźnie pisała, że takiego ciężkiego nie chce.
Dziękuję za wszystkie opinie Już się nie waham Klikam i kupuję A o efektach pewnie kiedyś napiszę Pozdrawiam wszystkich, którzy poświęcili swój czas i wypowiedzieli się w tym wątku
Póki co i tak jest tańszy niż inne, które mi się spodobały A plastików nie lubię wolę coś solidnego na dłużej. A co do macro to i żywe i nieożywione. A następny zakupię szeroki z jakimś ładnym światłem ale na razie tyko o nim marzę
Z żywym macro będziesz miała kłopot-żeby mieć odwzorowanie 1:1 będziesz musiała mieć "obiekt" kilka cm od przedniej soczewki. Do tego lepsze są dłuższe ogniskowe.
melka napisał/a:
A plastików nie lubię wolę coś solidnego na dłużej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14