Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon: 450D ewentualnie 40D. Plus wybór obiektywów.
Autor Wiadomość
oracle 
Maniak

Wysłany: Sro 30 Wrz, 2009   

Szkoda że canon nie zrobił mniejszego body z resztą od dwucyfrowych canonów.

Reklama

bbeeaa 
Entuzjasta

Pomogła: 1 raz

Wujek-Pstrykacz

No dobrze, to w takim razie stawiam na 500D lub 40D. A Twoim zdaniem, jaki obiektyw podstawowy (droższe body, więc na razie jedno szkło), i jakie w przyszłości? Czy orientujesz się, jaka jest różnica w jakości zdjęć makro z FZ50 z raynoxem i canona z tym konwerterem?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

bbeeaa, stawiałbym na 40D + kit + C50mm 1.8 na początek. później dozbierać kasę na coś fajnego (w sensie szkło)

bbeeaa 
Entuzjasta

edmun

To chyba będzie najlepsze rozwiązanie na teraz. Poproszę o sugestie, co powinnam jeszcze dokupić. Jaką kartę, filtr itp.

W międzyczasie zerknęłam na ceneo i mam wątpliwość, który obiektyw kitowy mam brać, z jakimi parametrami. (Nie wiem czy jest tylko jeden obiektyw kitowy, czy kilka.)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie używałem Raynoxa, tu nie pomogę, ale kupiłbym jednak 40d plus Sigmę 17-70 która już da namiastkę macro, do tego kartę 4-8 GB, filtr to na pewno polar i ewentualnie szarą połówkę. Żadnego UV, szkoda kasy. :lol:

Szninkiel 
Rozmowny

Karty pamięci są tanie, można śmiało kupować 16GB ;-)

bbeeaa 
Entuzjasta

Ale może jednak z makro zostać przy FZ50?
Chyba, że 40D + owa sigma dadzą w fotografii makro lepsze efekty, niż mój panasonic. Wtedy zdecyduję się na sprzedaż kompaktu.

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Ja tam mam 450D i jak się RAWy wyciąga PSem to kolory nawet dają radę :P Wg mnie body to kwestia wymacania który lepiej leży.

Szkła ... 18-50 posiadane sobie chwalę. Nie wiem czy nie doczytałem, ale pytanie ile chcesz na szkła wydać. Kwestia też jakiej wielkości masz studio, bo 85 na przykład może być za długa ;)
Nie za drogo i dobrze, to T/S 17/18-50, C50 1.4(1.8), C70-300, C85 1.8 jak potrzeba stałki 85mm na APS-C, co ostatnio dla mnie stało się kwestią dyskusyjną, jak w łapki dostałem tele ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009   

Jeżeli chodzi o 40D to nie generuje on aż tak dużych plików by inwestować w superpojemne karty. Lepiej dokupić 2 ósemki klasy SanDisk Extreme III, Kingston Ultimate, Lexar Proffesional (lub o podobnej prędkości, bo szybszych już nie potrzeba).

Z 500D jest inaczej. Większe pliki, większe wymagania co do kart (i hdd na komputerze) toteż i lepiej dokupić szybszą kartę (np. SanDisk Extreme Ducati, Lexar Professional 300X, lub o podobnych parametrach).

Z obiektywów, to mnie bardzo podobałby się zestaw z Tamronem 17-50 lub Sigmą 17-70. A stałka 50/1.8 jest na tyle dobra a tania, że grzech jej nie mieć (wiem, grzeszę, ale mam heliosa 44 :mrgreen: ).

enzo83 
Nowy

Sejthan Ja tam mam 450D i jak się RAWy wyciąga PSem to kolory nawet dają radę :P Wg mnie body to kwestia wymacania który lepiej leży.

Ja również posiadam C450d i mam lada dzień uciec z tym body (chcę sprzedać) na 40d lub 50d - nie wiem, który bardziej się opłaca....:/
Pracuję na C450d ponad rok (ok 11-12tys fotek), jak na amatora/pasjonata jestem zadowolony z aparatu, choć jak się wie co i jak w tym fachu ;) to trzeba się przerzucić na coś lepszego.
Rzeczywiście z RAWów ładne foty wychodzą....
Trzeba do nich szybkich kart typu sd extrime III przynajmniej...

Tranquilizer 
Bywalec

Baku napisał/a:
Jeżeli chodzi o 40D to nie generuje on aż tak dużych plików by inwestować w superpojemne karty. Lepiej dokupić 2 ósemki klasy SanDisk Extreme III, Kingston Ultimate, Lexar Proffesional (lub o podobnej prędkości, bo szybszych już nie potrzeba).

Tak po prawdzie to wystarczają karty CF o prędkośći 133x (jeśli nie używa się serii). Kupiłem ostatnio takiego Kingostona 8GB za 80 pln i jest naprawdę wystarczający.

enzo83 
Nowy

Kitowy do dedykowany do danego body...
Karty szybkie...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 02 Paź, 2009   

Też mam drugą kartę 133x (również kingstona). Seria z jpgów śmiga aż miło. A jakby mi przyszła chęć na rawy i jpgegi w serii to jest jeszcze stary dobry sandisk extreme.

Odpowiedz do tematu