Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Do portretu Canon EF100mmf/2.0 USM czy Canon EF85mm f/1.8USM
Autor Wiadomość
rafals 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Paź, 2009   Do portretu Canon EF100mmf/2.0 USM czy Canon EF85mm f/1.8USM

No tak jak w temacie ktory wybrac.
Chodzimi tez o uniwersalnosc tz cze bede mogl zrobic portret studyjny ale i w pleneze dam rade cos cyknac.
Mam Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 ale sobie z portretem najlepiej nie radzi.
Interesuje mnie na przyklad do czego moglbym uzyc ta 85 i ta 100 procz portretow???
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 11 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pon 05 Paź, 2009   

canon ma 85 w wersji 1.4?
85 f/1.2, 85 f/1.8, 100 f/2
-------
że odpowiem na poniższy post MC, mi się wydaje, że można sporo więcej i fotki to pokazują.
Ostatnio zmieniony przez ghost Pon 05 Paź, 2009, w całości zmieniany 3 razy  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Pewnie, ze nie ma. Jest albo budzetowa f1.8 albo droga f1.2. Jak dla mnie to ich zastosowanie na portrecie sie konczy. Ale to wcale nie jest malo...

AM 
Maniak

MC - no zalezy jak zdefiniujesz portret. Bo faktycznie 85tki uzywane w sporcie, na koncertach i przedstawieniach czy w zwyklej reportercje wypluwaja mniej lub bardziej portrety - dziela przedstawiajace osoby, ich wyglad zewnetrzny i cechy osobowosci.

Jak mialem cropa to uzywalem czesto tej ogniskowej do architektury, detali i martwej natury.

rafals 
Nowy

Przepraszam za blad w opisie obiektywu. Oki piszecie o tej 85 a cos o tej 100 bo do portretow chyba sie nada???

MasterB 
Maniak

Nada się, oczywiście że się nada :)
Oba obiektywy są bardzo dobre, tak naprawdę zależy tylko od Ciebie jakie ogniskowe preferujesz.

edit: co do innego zastosowania - to zależy tylko od wyobraźni, mi przychodzą do głowy sport, koncerty itepe

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

ja osobiście byłbym bardziej za 85-tką

rafals 
Nowy

Wysłany: Wto 06 Paź, 2009   

Dziekuje bardzo za konkretne odpowiedzi.

Mobawie sie moim kitowcem i zobacze czy 85 czy 100. :)

da_tomala 
Uczestnik

wybrałbym 85-tkę na cropa tym bardziej bo 100-tka to już będzie bardzo ciasno i wąsko. Sam mam 85-tkę i jestem z niej bardzo zadowolony. Sprawdza się szczególnie na imprezach w halach i na powietrzu, reporterskich portretach ulicznych gdzie ważne jest czasem zachowanie dystansu. No i światło gra tu rolę - 85-tka jasna bo 1.8 więc więcej podziałasz bez lampy we wnętrzach, 100 2.0 to już tak... na granicy. Oba szkła nieporównywalnie z żadnym zoomem ostre.

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Dla mnie na cropie 85 to już trochę dużo, choć pewnie kwestia przyzwyczajenia do 50ki ;) 100 to już bardzo dużo było.

Jeśli o studio chodzi, to 85 chyba tylko do headshotów, chyba, że masz duuużo miejsca ;) Może lepszym pomysłem byłoby kupić dobrą 50kę 1.4?

Moja Sigma 18-50 sobie radzi z portretem, bo to chyba chodzi o ten sterownik biomechaniczny chodzi :D
A do czego używasz szkieł zależy od Ciebie.

dr11 
Optyczny

Crop - 85 praktycznie leżała w szafie, większość portretowych robiłem 50.
FF - odwrotnie ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

rafals napisał/a:
Mam Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 ale sobie z portretem najlepiej nie radzi.

rafals, czemu ten tamron "nie radzi sobie z portretem"?

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

dr11 widać nie ja jeden jestem fascynatem okolic 85mm/FF :D I pewnie u mnie by leżała w szafie po zakupach.

da_tomala 
Uczestnik

u mnie 85-tka w szafie nie leży i raczej się nie zapowiada. Mimo, że mam cropa to jednak wiele mogę z jej pomocą zdziałać. Nie tylko portrety da się nią zrobić. :wink:

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Sro 07 Paź, 2009   

rafals, Oba skła są fajne choć 85 jest do cropa lepsza. Co do Twoich wymagań uniwersalności to oba, podłączone do cropa nie bardzo nadają się do portretowania w studio bo musiałbyś mieć naprawde spore studio. Ja mam 4 m długości z czego ok 3 m do modela i operowanie 85 jest ciężkie. Za to oba te szkła znakomicie nadają się na plener gdzie jest miejsce by zwiększyć dystans.

Odpowiedz do tematu