Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Paź, 2009 Do portretu Canon EF100mmf/2.0 USM czy Canon EF85mm f/1.8USM
No tak jak w temacie ktory wybrac.
Chodzimi tez o uniwersalnosc tz cze bede mogl zrobic portret studyjny ale i w pleneze dam rade cos cyknac.
Mam Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 ale sobie z portretem najlepiej nie radzi.
Interesuje mnie na przyklad do czego moglbym uzyc ta 85 i ta 100 procz portretow???
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 11 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
canon ma 85 w wersji 1.4?
85 f/1.2, 85 f/1.8, 100 f/2
-------
że odpowiem na poniższy post MC, mi się wydaje, że można sporo więcej i fotki to pokazują.
Ostatnio zmieniony przez ghost Pon 05 Paź, 2009, w całości zmieniany 3 razy
MC - no zalezy jak zdefiniujesz portret. Bo faktycznie 85tki uzywane w sporcie, na koncertach i przedstawieniach czy w zwyklej reportercje wypluwaja mniej lub bardziej portrety - dziela przedstawiajace osoby, ich wyglad zewnetrzny i cechy osobowosci.
Jak mialem cropa to uzywalem czesto tej ogniskowej do architektury, detali i martwej natury.
wybrałbym 85-tkę na cropa tym bardziej bo 100-tka to już będzie bardzo ciasno i wąsko. Sam mam 85-tkę i jestem z niej bardzo zadowolony. Sprawdza się szczególnie na imprezach w halach i na powietrzu, reporterskich portretach ulicznych gdzie ważne jest czasem zachowanie dystansu. No i światło gra tu rolę - 85-tka jasna bo 1.8 więc więcej podziałasz bez lampy we wnętrzach, 100 2.0 to już tak... na granicy. Oba szkła nieporównywalnie z żadnym zoomem ostre.
u mnie 85-tka w szafie nie leży i raczej się nie zapowiada. Mimo, że mam cropa to jednak wiele mogę z jej pomocą zdziałać. Nie tylko portrety da się nią zrobić.
rafals, Oba skła są fajne choć 85 jest do cropa lepsza. Co do Twoich wymagań uniwersalności to oba, podłączone do cropa nie bardzo nadają się do portretowania w studio bo musiałbyś mieć naprawde spore studio. Ja mam 4 m długości z czego ok 3 m do modela i operowanie 85 jest ciężkie. Za to oba te szkła znakomicie nadają się na plener gdzie jest miejsce by zwiększyć dystans.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10