Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 Help.Pomożcie bo zglupialem.Poszukuje szeroki kat do Canona
Przeczytalem setki stron ,recenzji ,komentarzy i juz nic nie wiem (mimo ze wiem b. duzo )
Szukam obiektywu do Canona na ASP-C ale w sumie fajnie by bylo ,zeby byl na FF bo malymi kroczkami zdazam do pelnej klatki i o ile do puszki sie nie przywiazuje to obiektywy kupuje na lata... (niestety z tego co czytalem chyba bede musial kupic cos na asp-c ale moze sie myle?)
Co mnie interesuje:
-jak najszerszy kat , 100 stopni lub wiecej bylo by OK
-zmiennoogniskowy -stalki odpuszczam ,nie chce mi sie tlumaczyc dlaczego uwazam je za mniej uzyteczne,choc zman doskonale ich zalety ,wiec bez krucjat prosze i prob przekonania
-ma byc ostry w centrum i przyzwoity na bokach
-nie musi byc b. jasny i tak bede go uzywal w wiekszosci w plenerze,ale fajnie by bylo
Co mnie wogole nie interesuje (a raczej co uwazam za drugorzedne i mniej wazne):
-dystorsja (nawet lubie ten "efekt" ,ale nie za duza ,nie potrzebuje na razie fisheya)
-winietowanie jw. nie przeszkadza mi a nawet czesto podoba...przypomina mi efekt z fotografii otworkowej, ktory bardzo lubie
-cena -drugorzedna sprawa , za jakosc moge zaplacic extra
-af nie musi byc demonem predkosci...to przeciez szeroki kat a nie reporterski zoom.
Czego nie trawie :
-abberacja chromatyczna i nie tylko - wiem ,ze nie da sie jej uniknac zwlaszcza przy tych obiektywach ,ale musi byc jak najmniejsza bo naprawde nieznosze tej wady na zdjeciach
Biore pod uwage 3 firmy Tokina Sigma i Canon ...reszte odrzucam wstepnie po tym co przeczytalem i zobaczylem.Myslalem ze sigma 10-20 f3.5 bedzie to na co czekalem ale po przeczytaniu recenzji zwatpilem,wyglada na to ze poprzednia sigma byla bardziej w moim guscie, sigma 12-24? nie zebrala najlepszych opinii a na asp-c to pewnie 100 stopni nie przekroczy ,ciekawi mnie TOKINA 12-24mm II, bo podobno w nowym modelu poprawiona abberacje chromatyczna ,ale nie ma jeszcze recenzji i nie wiem do konca .Moze sa jeszcze inne modele ?Czekam na porady
PS.Sorry za brak polskich liter ale pisze z pracy a nie mam tu pl klawiatury
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 07 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
16-35mm ile to bedzie stopni na asp-c ?
Wydaje mi sie troche za waska niestety .Uzywalem sigme 17-70mm i 17mm juz cos widac ale myslaem o czyms szerszym niz 1mm wiecej
FF ma byc docelowo ,ale jeszcze posiedze na swoim ASP-C dletego tak ujalem temat
Do Sunders:
....eh
...wiem,myslalem ,czekalem na f3.5 ale AC mnie odrzucilo .Problem w tym ,ze jak pisalem
kiedys bedzie FF i chcialbym kupic cos "na przyszlosc" od razu jesli sie da...
Co z Tokina 12-24mm II ktos uzywal ,widzial ?? Bo jedynka odpada przez AC...
Tez jestem zdania, ze sie nie da. Szeroki kat dla pelnej klatki to na cropie juz sporo mniej. Chociaz sprobuj, moze akurat 16mm na aps-c canona Ci wystarczy. Dla mnie jednak by to bylo zbyt wasko.
Dobra wiadomosc jest taka, ze przy ewentualnej pozniejszej sprzedazy nie tracisz na szkle az tak wiele.
Tez myslalem, ze sie nie da :/ ,ale potem pomyslalem ze moze jednak jakis forumowy megamozg mnie oswieci i wskaze alternatywe ktora kompletnie mi umknela
Co myslicie o moze przedwczesnie skreslonej przeze mnie sigmie 12-24mm .Na aspc daje prawie 100 stopni czyli nie tak zle a na ff o ile pamietam 120 .Troche ciemna i cos opinie byly srednie ale moze jednak ???
Ja bym brał Sigmę 12-24, chociaż w rękach nie miałem, ale też zbieram informacje i mam bardzo zbliżone wymagania - maksymalnie szeroki, na razie aps-c a później ff, tylko aberracja mnie nie przeraża.
Na razie i tak nie kupuję i właściwie tylko teoretyzuję sobie, ale przy wymaganiach przemo140 brałbym tą Sigmę właśnie.
Chciałem się odnieść do ten znienawidzonej ABBERACJI przeze mnie ....chodzi o to ,że nie widzę sensu kupowac np. dobrych ostrych obiektywów dajmy na to Tokiny gdzie abberacja jest "monstrualna" (cytuję optycznie.pl) .Co z tego że bije rekordy rozdzielczości jak abberacja je zniweluje ,"zamarze krawędzie",szczegóły ...gdzie tu sens...
To już wolę kupić coś z mniej ostrego a dużo mniejszą AC (To apropos nowej sigmy 10-20mm f3.5 a starszej ciemniejszej wersji również)
Poza tym bardzo mi się ta wada nie podoba i psuje efekt dobrego zdjęcia.
Dawno bym kupił 12-24mm gdyby nie AC ...muszę jeszcze pooglądać pare fotek na w necie z tego obiektywu i może przeboleję tą abberację
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10